Kineski predsednik mogao bi doživotno da vlada: Građani se protive i porede Kinu sa Severnom Korejom (FOTO)

Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio je u nedelju ukidanje ograničenja od dva uzastopna mandata predsednika i potpredsednika te zemlje

  • 3

Plan vodeće Komunističke partije Kine za ukidanje ograničenja od dva uzastopna mandata predsednika te zemlje Si Ðinpinga, izazvalo je negodovanje na društvenim mrežama.

Kina je od Srbije dobila jedno od najmoćnijih oružja koje ima: Zbog toga se i sumnja da je bombardovana kineska ambasada 1999. (FOTO) (VIDEO)

Kako prenosi Rojters, među komentarima na društvenim mrežama bilo je i poređenja sa vladajućom dinastijom Severne Koreje i optužbi za stvaranje diktatora.

Foto: Tanjug/AP

Agencija navodi da su državni mediji usled reakcija na društevnim mrežama u nedelju uveče započeli propagandu u korist odluke vladajuće partije.

Kako je prethodno Rojters preneo objavu državne agencije Sinhua, Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio je u nedelju ukidanje ograničenja od dva uzastopna mandata predsednika i potpredsednika te zemlje.

Navodi se da je predloženo da se iz kineskog ustava ukloni klauzula po kojoj predsednik i potpredsenik "ne mogu da služe više od dva uzastopna mandata".

Foto: Tanjug / AP

Si (64) bi, po isteku drugog petogodišnjeg predsedničkog mandata 2023. godine, koji će formalno započeti 5. marta, prema kineskom ustavu trebalo da se povuče sa pozicije predsednika.

Centralni komitet je takođe predložio da se u ustav unesu "Razmišljanja (predsednika Kine) Si Ðinpinga o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za Novu eru", a u odvojenom izveštaju, kineska agencija je navela da je njegova vodeća politička misao već u važnijem ustavu Komunističke partije.

Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je predloženo i uvođenje u ustav novog državnog tela za borbu protiv korupcije - nadzorne komisije.

Iako ne postoji ograničenje za njegov mandat kao šefa vojske i partije, postoji norma od 10 godina trajanja tog mandata, a Si je započeo svoj drugi madat kao šef partije i vojske u oktobru 2017. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA