≫ 

Agent FBI je godinama jurio Bin Ladena, a onda je on "uhvatio" njega 11. septembra 2001. godine: Sada snimaju seriju o njemu (VIDEO)

Džon je bio američki stručnjak za borbu protiv terorizma i radio je kao poseban zastupnik u Federalnom istražnom birou do kraja 2001. godine

  • 9

Agent FBI Džon O'Nil dobiće seriju koja govori o njegovom životu i karijeri. On je bio čovek koji je jurio Bin Ladena, ali je tragično nastradao prilikom terorističkog napada 11. septembra. On je poslednje godine svoje karijere u FBI proveo u potrazi za Bin Ladenom, ali je FBI napustio 2001. godine, pre nego što je uspeo da ga uhvati.

Pravi razlog zašto je Osama bin Laden napao Ameriku 11. septembra: Osveta je počela zbog njegove porodice i bede? (FOTO)

Nakon što je postao šef bezbednosti u Svetskom trgovinskom centru, ubijen je 11. septembra u terorističkom napadu na Kule bliznakinje u Njujorku.

Neverovatna sudbina i tragičan kraj ovog čoveka bila je podstrek za knjigu koja je 2006. godine dobila Pulicerovu nagradu. Pisac Lorens Rajt je obavljao istraživanje o ljudima koji su poginuli tog dana, a onda je naleteo na O'Nila.

- Sve je to zvučalo kao neka vrsta neuspeha. On je oteran iz FBI jer je iz kancelarije izneo neke poverljive dokumente - rekao je Rajt tokom nedavne posete Vašingtonu.

Foto: Wikimedia/FBI

- Pomislio sam "vau", nije uhvatio Bin Ladena, već je Bin Laden uhvatio njega - istakao je on.

Ova knjiga govori i o stvaranju Al Kaide, koja datira još iz 1950-tih godina, kada je nastalo Muslimansko bratstvo u Egiptu.

Priča počinje 1998. godine bombardovanjem američke ambasadade u Istočnoj Africi i uglavnom se fokusira na rivalstvo između O'Nila u FBI i Martina Šmidta iz CIA. Oni preziru jedan drugog i odbijaju da dele informacije, iako tajnost možda nije u najboljem interesu američkog naroda.

Foto: AP/Tanjug

KO JE DŽON O'NIL?

Džon je bio američki stručnjak za borbu protiv terorizma i radio je kao poseban zastupnik u Federalnom istražnom birou do kraja 2001. godine.

Istraživao je bombardovanje Svetskog trgovinskog centra 1993. godine i pomogao je da se uhvati Ramzi Jousef, koji je bio lider tog plana.

Kasnije je saznao za Bin Ladena i Al Kaidu, pa je istraživao bombardovanje Khobar kula u Saudijskoj Arabiji 1996. godine i bombardovanje USS Cole u Jemenu 2000. godine.

Odlazi iz FBI 2001. godine i postaje šef bezbednosti u Svetskom trgovinskom centru u Njujorku. Poginuo je u 49. godini kada se severni toranj srušio prilikom terorističkog napada 11. septembra.

OBRAZOVANJE

Rođen je u Atlantik Sitiju 6. februara 1952. godine i želeo je postane specijalni agent FBI od kada je još bio dete. Po završetku srednje škole odlazi na Američki univerzitet u Vašingtonu 1971. godine.

Tamo je počeo da radi u kancelarijama u FBI, kao pomoćnik i turistički vodič. Diplomirao je 1974. godine, a potom je završio master iz forenzike na Univerzitetu Džordž Vašington.

Foto: Tanjug/AP/Richard Drew

KARIJERA

Angažovan je u FBI od 1976. godine. U narednih 15 godina je radio na slučajevima organizovanog kriminala i bavio se kontraobaveštajnom službom.

Unapređen je 1991. godine i preabačen je u kancelarije FBI u Čikagu, gde je postao pomoćnik specijalnog agenta. Godine 1994. je postao nadzornik VAPCON-a, koji je istraživao bombardovanje klinika za abortuse.

U Vašington se vratio 1995. godine i postao je šef sektora za borbu protiv terorizma.

Nakon toga su usledila unapređenja 1999. godine i 2000. godine. O'Nil je bio zadovoljan što je dobio priliku da istražuje bombardovanje USS Cole u Jemenu.

Odmah po dolasku u Jemen požalio se na neadekvatnu bezbednost. On i njegov tim su bili su sukobu sa američkim ambasadorom u Jemenu, jer se nisu slagali na koji način treba da se razgovara sa građanima i da se pretražuje njihova imovina. Posle dva meseca se vratio u Njujork.

Foto-montaža: Wikimedia Hamid Mir/Robert

Međutim, ubrzo je FBI okrenuo leđa O'Nili i moglo se čuti da nije više u milosti službe, jer je "nepouzdan".

O'Nil je shvatio da dolazi do curenja informacija koje dolazi to Njujork Tajmsa, a to vreme je ukradena i njegova aktovka.

Nekoliko ljudi je stalo u njegovu odbranu istaknuvši da je bio predmet "kampanje mržnje". Jedan od njegovih saradnika je rekao da je O'Nil verovao da je izvor priče za Tajms bio FBI zvaničnik Tomas Pikard.

SMRT 

On je odlučio da se povuče i da prihvatio posao u privatnom sektoru. Počeo je da radi u Svetskom trgovinskom centru 23. avgusta 2001. godine.

Foto: AP/Tanjug

Poginuo je za vreme terorističkog napada 11. septembra, a njegovi ostaci su pronađeni 21. septembra. Prema rečima očevidaca, on je bio zadužen za ekvakuaciju na jednom od najkritičnijih spratova, bez obzira što je i njegov život bio ugrožen.

O njemu su pisane brojne knjige i rađeni su dokumentarni filmovi.

Pogledajte snimke:

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    27. februar 2018 | 22:50

    Gotov je i recept za novog Bin Ladena! Bice razocaran svojim bivsim velikim saveznikom Amerikom...i bice sa Kosova???

  • cnn

    27. februar 2018 | 22:49

    U Siriji je al kaida teroristi,americki placenici itd kada se bore protiv rusa,kada se bore protiv amerike onda su pozitivci.Ni sami neznate sta hocete i sta da mislite.Navijacki dvostruki standardi.

  • ZlatkA

    27. februar 2018 | 22:37

    Volela sam Ladena, zato što ni on a ni ja ne volimo Ameriku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA