≫ 

Putin objasnio šta je novo rusko oružje protiv koga je borba besmislena: A stižu i SATANIN SIN i VOZ SMRTI (FOTO) (VIDEO)

Na početku svog obraćanja Putin je istakao da Rusija demokratsko društvo koje se kreće samostalnim putem

  • 13

Ruski predsednik Vladimir Putin se obraća Federalnoj skupštini, na zajedničkoj sednici oba doma ruskog parlamenta. Putina sluša više od 1.000 gostiju, a za ovaj događaj je akreditovano čak 705 novinara. Kako se očekuje, glavne teme govora će biti plan ekonomskih reformi i mera za rešavanje socijalnih pitanja, kao i ocena međunarodne situacije.

Putin je sebi najgori neprijatelj: Politiko najavio Vladimirovu pobedu na izborima, ali i činjenicu da mu "sat otkucava"

DRŽAVA I DRUŠTVO

Na početku svog obraćanja Putin je istakao da Rusija demokratsko društvo koje se kreće samostalnim putem.

- Ne sme se dopustiti da postignuta stabilnost u Rusiji bude usporena - rekao je on. Dodao je da je stabilnost osnova, ali ne i garancija razvoja.

Osnova razvoja društva leži u očuvanju naroda i blagostanju građana, potreban je odlučan napredak u tom smeru, dodao je Putin.

Napomenuo je da ko god da bude predsednik Rusije da će morati da se suoči sa tim problemom.

Foto: Tanjug/AP

Kao važan element je naglasio da tehnološko zaostajanje u budućnosti može da dovede do gubitka suvereniteta.

- Od nas se očukuje snažan odgovor na to i mi smo spremni da ga damo. Zaostajanje je naš glavni neprijatelj. Ako ne promenimo situaciju ona će se samo pogoršati - rekao je on.

Naveo je da u narednih šest godina treba prepoloviti broj siromašnih u zemlji.

- Moramo da rešimo jedan od ključnih zadataka u deceniji koja dolazi - da osiguramo siguran, dugoročni rast realnih prihoda građana, i za šest godina, da smanjimo barem na pola stepen siromaštva - istakao je Putin, prenela je agencija Tas s.

Prema ruskom predsedniku, ceo sistem socijalne pomoći treba da se zasniva "na principima pravednosti i ciljanja". Pomoć treba da bude obezbeđena za one građane i porodice kojima je ona zaista neophodna, dodao je Putin.

Putin je rekao da razmatra da izdvoji 60 milijardi dolara za sprovođenje demografskih mera u Rusiji u narednih šest godina. To je, kako je rekao, za 40 odsto više nego u prethodnih šest godina.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik je naveo da nema ni govora o tome da neko može da dođe i da zauzme Rusiju. Istakao je da mora da se radi na entuzijazmu budućih generacija.

EKONOMIJA

Predstavio je ambiciozni plan Rusije da mora da poveća svoj BDP 1,5 puta, dok država mora da uđe među top pet najvećih ekonomija na svetu. To je naveo kao ključnu smernicu nove vlade.

Kroz četiri godine izvoz proizvoda iz Rusije treba da bude veći od uvoza, a prisustvo države u ekonomiji treba da se smanjuje, istakao je Putin.

U svom izlaganju je Putin napomenuo da mora da se obrati pažnja na razvoj ruske energetike i da mora da se poveća dominacija ruskih naučnika.

Foto: Tanjug/AP

VOJSKA I ORUŽJE

Što se tiče operacija u Siriji, dodao je da to pokazuje porast mogućnosti ruske vojske.

Modernizacija Oružanih snaga Rusije savremenim naoružanjem je porasla 3,7 puta. Vojska je dobila 80 novih interkontinentalnih raketa.

- Rusija je zakrpila sve ‘rupe’ koje su nastale nakon raspada SSSR u sistemu radiolokacione zaštite granica - dodao je on.

Rusija je spremna da započne serijsku proizvodnju nove superrakete RS-28 „Sarmat“, kojeg je NATO već prozvao „satanom 2“, a takođe i „voza smrti“ — železnički raketni sistem „Barguzin“.

Foto: Tanjug/AP

„Sarmat“ će, prema najavama, biti najveći nuklearni projektil na svetu, sposoban da sravni sa zemljom teritoriju površine Francuske ili Engleske.

Sa proizvodnjom nove rakete, kao i „raketnog voza“, prema rečima potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina, započeće se ako budu uključeni u državni program naoružanja 2018-2025. godine.

Govori se da će „satanin sin“ biti dva puta lakši od „vojvode“, da će biti ubojitiji i da će prevazići prethodnika i po energetskoj efikasnosti, što će toj raketi omogućiti da pogađa ciljeve na bilo kojoj tački sveta. Moći će da se lansira praktično sa svakog mesta i u svim pravcima.

Foto: Tanjug/AP

- Pre izgradnje novog naoružanja niko nas nije slušao — sada će nas slušati - istakao je Putin. Dodao je da se u sastavu morske grupe sistema američkog PRO ulazi pet krstarica i 30 razarača koji se nalaze u blizini ruskih granica.

Prisutne je zaintrigirao tvrdnjom da Rusija ima drugo strateško oružje, o kojem su informacije još uvek tajne.

Novi ruski supersonični sistem je dobio ime „Kinžal". On je već uspešno testiran i nalazi se u vojsci na jugu zemlje, rekao je Putin.

- Važno je stvaranje visokopreciznog avijaciono-raketnog kompleksa koji nema sebi ravnog u svetu. On je uspešno testiran i većse od 1. decembra prošle godine nalazi na aerodromima Južnog vojnog okruga - rekao je Putin.

Istakao je da je Rusija spremna da odgovori ako neko protiv njene države upotrebi nuklearno oružje.

Foto: Tanjug/AP

Istakao je da novo rusko oružje može da manevriše u slojevima atmosfere, da će biti neuhvatiljivo i da će mu brzina biti supersonična.

- Ono će biti kao meteor - rekao je Putin i pokazao video snimka. Oružje je za sada dobilo ima „Avangarda".

Za kraj je istakao je da je porast vojne moći Rusije - garancija očuvanja mira.

- Smatram da je potrebno naglasiti , to je jako važno: porast vojne moći Rusije - to je važna garancija mira za našu planetu, jer ta moć čuva i čuvaće stratešku ravnotežu u svetu - rekao je Putin.

Daljinac

(Telegraf.rs/Sputnjik/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. mart 2018 | 11:50

    PUTIN IMA LEK ZA ZAPADNU PARANOICNU MRZNJU I ODBRANICE PRAVOSLAVNU DEMOKRATSKU RUSIJU I SLOBODNI SVET !!! ZIVEO PUTIN I BRATSKA RUSIJA !!! ZIVELA PRIJATELJSKA KINA!!!

  • ZORO

    1. mart 2018 | 20:12

    Po cemu je bolji od Amerikanaca ista ratna retorika.Samo sto nije jak kao oni

  • Novica Randjelovic

    1. mart 2018 | 16:06

    Putinov govor je otvorena poruka ratnim promoterima sirom sveta da do energetskih resursa nece moci ratnim parolama poput "milosrdnog andjela"vec miroljubljivo i na partnerskim osnovama ako zele jer kina vise nije zanemarljiv cinilac vec ekonomski i tehnoloski predvidljiv i pouzdan partner za razliku od zapadnjackih politicara koji smatraju da ruski resursi pripadaju svima-izjava drzavne sekretarke Madlen Olbrajt,a Putin ne zaboravlja takve izjave a Jelcin je neprijatno poglavlje ruske tranzicije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA