Česi masovno izašli na ulice zbog komunističkog policajca: Tukao je demonstrante tokom Plišane revolucije, zbog naroda je sad morao da se povuče (FOTO) (VIDEO)

Zdanjek Ondraček je u petak postavljen na čelo komiteta koji je odgovoran za nadzor nad policijskom snagama, uprkos njegovoj prošlosti u specijalnoj jedinici iz komunističkog vremena.

  • 2

Bivši komunistički policajac i poslanik Komunističke partije Češke i Moravske Zdenjek Ondraček podneo je ostavku na mesto predsedavajućeg parlamentarnog Odbora za kontrolu Generalne inspekcije češke policije. Ovu odluku Ondraček je doneo nakon masovnih protesta u Pragu i širom Češke održanih u ponedeljak, 5. marta.

Zdanjek Ondraček je u petak postavljen na čelo komiteta koji je odgovoran za nadzor nad policijskom snagama, uprkos njegovoj prošlosti u specijalnoj jedinici iz komunističkog vremena.

Rusija će upotrebiti nuklearno oružje samo u znak odmazde: Putin se nada da se to neće nikada dogoditi

Ondraček je bio pripadnik policijske jedinice koja je bila uključena u progon protivnika komunističkog režima, što je značilo i premlaćivanje demostranata tokom Plišane revolucije 1989. godine, ali i dalje tvrdi da se ne stidi onoga što je radio u prošlosti.

Tanjug/Ap

Više od 10.000 Čeha u Pragu i hiljade u još 10 gradova širom Češke izašlo je u ponedeljak, 5. marta na ulice kako bi potpisalo peticiju i protestovalo protiv ove odluke vlasti.

- Neko ko je mlatio demonstrante u januaru 1989, i koji, do današnjeg dana zbog toga ne žali, nema šta da traži na tako simboličnoj poziciji - izjavila je organizatorka protesta Lucija Kohoutova.

Demonstranti su nosili parolu "Ne povratku totalitarnih policajaca i agenata na vlast", mahali zastavama Češke i Evropske unije, uzvikivali "Dosta nam je", "Bureš u koš", "Miloš u koš" protiv češkog predsednika Miloša Zemana i protiv premijera Andreja Babiša. Demonstranti su savili listove peticije koju su potpisali u simbolične bele pendreke a na Vaclavski trg su doneli i ogroman beli pendrek.

Izbor Ondračeka na čelo parlamentarnog odbora koji kontroliše ispravnost postupanja češke policije za mnoge Čehe došao je kao šamar jer ove godine Češka obeležava 50-godišnjicu puča kojim su čehoslovački komunisti u februaru 1948. godine preuzeli vlasti u Čehoslovačkoj i na četiri decenije je pretvorili u satelit Sovjetskog Saveza.

Tanjug/Ap

Češki premijer u ostavci Andrej Babiš, pod sve jačim pritiskom poručio je uoči demonstracija da traži smenjivanje Ondračeka sa funkcije predsednika tog odbora.

- Njegov izbor je nesrećan. Dogovorom svih stranaka ta funkcija pripala je komunistima. Oni su predložili Ondračeka. Kao što znate, bili smo protiv. Tri puta nije bio izabran. Tražili smo da predlože drugog kandidata. Nisu nam izašli u susret - napisao je Babiš na Fejsbuku.

U ostavci koju je podneo u utorak Ondraček je naveo da je to uradio iz sigurnosnih razloga.

 

Daljinac

(Telegraf.rs/Agencije, Washington post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zapad

    7. mart 2018 | 13:48

    Kakav narod, demonstracije organizovane iz stranih ambasada, potpuno jasno.

  • Milan

    7. mart 2018 | 14:17

    naravno da covek nema cega da se stidi,u tom momentu je radio svoj posao a to je bilo zastita drzave i ustava i ako je tuko tu bandu sto je drzavu rusila ruke mu se pozlatile,i mi smo trebali da bijemo a i vise od toga sve nacionaliste koji su Jugoslaviju rusili pa mozda drzava ne bi opstala ali je sigurno da tolika razaranja i toliko nevinih zrtava ne bi bilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA