2

Zalivski klan - najmoćnija mafijaška organizacija: Drže celu Južnu Ameriku, odlukuje ih čvrsta vojna disciplina, vođu zovu "opasnim planinskom životinjom" (VIDEO)

Klan del Golfo doveo je do porasta broja ubistava u severnim departmanima Kolumbije. Trenutno je jedna od nemilosrdnijih organizacija za trgovinu drogom

Klan del Golfo (Zalivski klan), prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti, najmoćnija je kriminalna organizacija u Južnoj Americi. Čine je pripadnici desničarskih paravojnih snaga Kolumbije i broji oko 3.000 članova. Poznati su i pod nazivima Los Urabenos i Klan Uzuga.

Njihov glavni izvor prihoda je trgovina drogom. 2011. godine objavili su rat svojim najvećim suparnicima, Los Rastrohosu, zbog kontrole nad trgovinom drogom u Medeljinu u Kolumbiji. Los Urabenos je jedna od organizacija koja je nastala nakon demobilizacije Ujedinjenih snaga Kolumbije za samoodbranu.

Agenti DEA stigli u Drač, istražuju veze Albanije sa najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Južnoj Americi: Opozicija upire prstom u Ramu

DROGA KLANA STIGLA DO ALBANIJE

Oni brodovima prevoze drogu preko karipske obale i Pacifika, a najnovija informacije je da su stigli i do albanske luke Drač. Naime, više od 600 kilograma kokaina dopremljeno je brodom do ove albanske luke. Četiri agenta DEA stigla su u Drač iz Atine, gde se nalazi regionalni centar Agencije za borbu protiv narkotika i oni bi trebalo da pomognu albanskim vlastima da istraže lokalni deo švercerskog kanala, kojim je kokain dopremljen iz kolumbijskih džungli, preko Malte i Italije, pa sve do Drača.

Foto: Profimedia/Corbis

Klan del Golfo doveo je do porasta broja ubistava u severnim departmanima Kolumbije. Trenutno je jedna od nemilosrdnijih organizacija za trgovinu drogom.

Centri moći ovog klana smešteni su u Antikva, Čoko i Kordoba departmanima, prisutni su u Cezaru i Santanderu, i u većim gradovima Kolumbije kao što su Medeljin i Bogota.

Klan je kod svojih članova i u operacijama uspostavio čvrstu vojnu disciplinu. Prisutni su na karipskoj obali, gde lokalne bande za njih rade sve što im zatraže, od prikupljanja informacija, do tuča i trgovine drogom.

GDE SVE DOSEŽE KLAN DEL GOLFO

Los Urabenos iz Urabe, severozapadnog regiona blizu panamske granice, veoma je značajan ostalim trgovcima narkoticima, jer imaju lakši pristup karipskoj i obali Pacifika. Koreni klana postoje i u istočnoj ravnici Kolumbije, gde je Danijel Rendon Erera, poznatiji kao "Don Mario", uplavljao finasijama paravojne formacije Sentauros.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Trgovci drogom dugo su se borili za teritoriju na istočnim ravnicama sa levičarskom gerilskom organizacijom FARK. Vrhovni paravojni komandanti Karlos i Visente Kastano poslali su trupe u to područje kako bi preuzeli trgovinu drogom od gerilaca.

2011. godine Kastanovi su prodali jednu svoju naoružanu grupu, kasnije poznatu kao Sentauros, vojnom zapovedniku Migelu Arojavu, navodno za 7 miliona dolara. Arojava je ubedio Ereru da radi za njega. Pod nadzorom Erere, Sentauros je postao jedna od najimućnijih frakcija unutar Ujedinjenih snaga Kolumbije za samoodbranu. Prodavali su kokain, podmićivali lokalne političare, iznuđivali novac od vlasnika rančeva i farmera i ubirali porez na promet proizvoda, od alkohola do nafte.

Međutim, Sentauros ubrzo ulazi u sukob sa suparničkom paravojnom grupom "Peasant Self-Defense Forces of Casanare" (prevod bi bio seljačka samooslobodilačka snaga Kazanere, skraćeno ACC). Na njenom čelu je Hektor German Parada, alijas "Martin Lijanos". Navodno su upravo oni Sentaurose počeli da oslovljavaju kao "oni iz Uraba" i "Urabenos".

Do 2004. godine žestok rat između ACC i Sentaurosa doveo je do 3.000 mrtvih. Rendon je u junu pobegao iz istočne ravnice i utočište je pronašao u regiji Uraba, gde je njegov brat Fredi, alijas "El Aleman", vodio svoju grupu Elmer Kardenas.

Foto: Profimedia/AFP

Kada se Fredi Rendon 2006. odlučio na demobilizaciju, njegov brat Don Mario iskoristio je priliku da proširi trgovinu narkoticima u zalivu Uruba. Regrutovao je borce koj su nekada bili pod Fredijevom komandom. Iz Urabe slao je brodove napunjene kokainom u Centralnu Ameriku ili na Karibe. Prema nekim procenama, nedeljno je bilo od 10 do 20 brodova koji su prevozili drogu.

DANIJEL RENDON HERERA "DON MARIO" - NAJBOGATIJI I NAJTRAŽENIJI NARKOBOS U KOLUMBIJI 

Od 2008. godine Don Mario bio je jedan od najbogatijih i najtraženijih "trgovaca" u Kolumbiji. Nova paravojna grupa prozvala se "Don Mariovi crni orlovi", u pokušaju da legitimišu svoje postupke.

Rendon je pokušao da proširi svoje carstvo na južnu Kordobu i Medeljin, koji je bio pod kontrolom Oficine de Envidago. Njegovi ljudi ušli su u sukob sa ruralnim, naoružanim krilom Oficine. Policija je Rendonovu grupu optužila za najmanje 3.000 ubistava od 2007. do 2009. godine.

Reputaciju beskrupuloznog čoveka Don Mario je potvdio kada je dobio informacije da vlada steže obruč oko njegove mreže . U pokušaju da izbegne hapšenje obećao je svojim borcima nagradu od 1.000 dolara za svakog ubijenog policajca. Pored togaštampao je letke u kojima se javnost obaveštava o osnivanju pokreta Gaitanističke snage Kolumbije za samoodbranu, što je izazvalo paniku među stanovništvom. Pridev "gaitanistički" predstavljao je aluziju na lidera Liberalne stranke, Eliesera Gaitana, ubijenog 1948. godine u Bogoti.

U aprilu 2009. godine grupa od 200 policajaca uhapsila je Rendona na farmi u Urabi.

Kada je Rendon zarobljen, ostaci njegove grupe dospeli su pod kontrolu Usuga-David braće, Huana de Diosa i Daria Antonia, koji su navodno radili sa Rendonom od 1990-ih. Tada ih je bilo oko 250 i nastavili su da se šire.

U januaru 2011. godine Huan de Dios ubijen je u policijskom napadu, a u januaru sledeće godine organizacija je pokrenula oružani štrajk u severnoj Kolumbiji zbog ubistva vođe. Štrajk je potpuno paralizovao pojedine delove Kolumbije.

U septembru 2017. ubijen je drugi po redu u klanu poznat kao Gavilan, a klan je pokrenuo takozvani "Pištolj plan" protiv policije. Ostala trojica lidera su i dalje na slobodi, a to su alijas Otoniel, Karlos Moreno, alijas Nikolas i Aristides Meza, alijas El Indio.

KLAN SPREMAN DA SE PREDA

U kolumbijskim gradovima pojavile su se poternice za Usugom, kojima se građani obaveštavaju da nagrada za vođom klana "živim ili mrtvim" iznosi pet miliona dolara. Koliko je Usuga opasan najbolje je, kako se čini, opisao Danijer Barera ili "El loko" (Ludak), jedan od komandanata tog klana koji je u međuvremenu izručen Amerikancima: "Veoma opasna planinska životinja, koja ne preza od ubijanja žena i dece."

Prema poslednjim podacima, Klan del Golfo spreman je da se preda, izjavio je predsednik Huan Manuel Santos.

- Primili smo obaveštenje Klana del Golfo u kome navodi da se sa svim svojim ljudima sprema predati - rekao je kolumbijski predsednik u govoru iz predsedničke palate u Bogoti.

Santos je dodao da će ministar pravosuđa Enrike Gil i državni tužilac Nestor Martinez proučiti predlog te kriminalne organizacije i preduzeti odgovarajuće mere.

- To će biti predaja pravosuđu, a ne politički pregovori - naglasio je kolumbijski predsednik.

Klan del Golfo imao je oko 3.000 članova, ali nakon velike ofanzive Santosove vlade danas ih ima oko 1.800, prema podacima ministarstva odbrane.

Daljinac

(Telegraf.rs / A.M.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: kolumbija trgovina-drogom droga narkobos juzna-amerika kokain kartel
Najnoviji komentari
  • Л
    Любитель

    DEA присутна у Албанији да надзире и каналише транзит ка Европи. Како објаснити америчко присуство и на КиМ него контролом продаје дроге.

  • P
    Pink panter

    Naslednici eskobara

Melanija žao mi je što sam imala seks u tvojoj kući: Trampova ljubavnica, Karen Mekdugal se izvinila njegovoj ženi

Peruanski predsednik položio zakletvu: Uz veru i optimizam, Peru će uvek ići napred (FOTO)

Uhapšena žena bliska napadaču koji je ubio 3 osobe u Francuskoj

Američka novinarka ne veruje kako je svet dozvolio NATO paktu da se ne izvini za bombardovanje Jugoslavije (FOTO) (VIDEO)

Pala nova teorija zavere u jednoj fotografiji: Angela Merkel, Tereza Mej, direktorka CIA i predsednica Litvanije su školske drugarice

Ruski bombarder budućnosti, ovo je Su-57, avion pete generacije (VIDEO)

Preminula devojčica ranjena u pucnjavi u školi u Merilendu (FOTO)

Kao dečak je hteo da se ubije zbog vršnjačkog nasilja: Čekao je 40 godina kako bi javno prozvao čoveka koji ga je mučio (VIDEO)

Oglasila se Moskva! Nervni otrov "Novičok" nije proizveden u Rusiji

Kongres prihvatio ostavku predsednika Perua: 105 senatora glasalo

Član britanske aviokompanije uhapšen zbog silovanja: Optužuju ga da je napastvovao stjuardesu u Singapuru

Bila je u ruskom zatvoru, a onda su je optužili da je planirala puč protiv vlade: Sada je Nađa najavila da počinje štrajk glađu (FOTO)

Horor u Americi: Urušila se četvorospratnica, dva vatrogaca poginula dok su tražila uzrok požara (VIDEO)

Marin le Pen uputila oštru poruku EU: Pokrenuli ste pravi Hladni rat sa Rusijom

Situacija oko Katalonije se ne smiruje: Političari optuženi za pobunu, a među njima je i Pudždemon

Gde je "princeza Dubaija"? Nestala je sa bivšim francuskim špijunom, pobegla je jer su je mučili, a ovo je njena poslednja poruka (VIDEO)

Okončana talačka kriza u supermaketu u Francuskoj: Policija upucala napadača koji je ubio dvoje ljudi, a desetak ranio (FOTO)

Ko je zapravo Trampov novi savetnik, protivnik nezavisnosti Kosova: Ima li sa njim nade za Srbiju? (VIDEO)

Američki predsednik ostao bez odbrane: Glavni advokat koji je trebao da zastupa Trampa u istrazi oko Rusije podneo stavku

HOROR U AVGANISTANU: Vojnici umirali zato što su dobijali pogrešnu krvnu grupu prilikom lečenja

Putin je i zvanično pobedio na izborima u Rusiji: Izborna komisija objavila konačne rezultate

Katalonci nisu dobili novog predsednika: Parlament odbio da pruži podršku zagovorniku nezavisnosti (FOTO)

Brisel povukao ambasadora u Moskvi: Ostaju pri tvrdnji da je Rusija odgovorna za trovanje špijuna

Bili su kao braća, Sarkozi je dao oklopno vozilo Gadafiju da pobegne, a onda ga je izdao: Ubrzo je libijski vođa ubijen (FOTO) (VIDEO)

Vojni avioni probili zvučni zid i stvorili paniku na severu zemlje: Grmelo u području Alpa!

Razrešena misterija smrti porno glumice: Otkriveno od čega je umrla prelepa Olivija (FOTO)

"Bogat sam, nisam ni Gandi, ni Mendela": Saudijski prestolonaslednik potrošio stotine miliona dolara na ove 3 stvari (FOTO) (VIDEO)

Ko je vođa "Noćnih vukova": Otkud mu nadimak HIRURG i kako je upoznao Putina? (FOTO) (VIDEO)

Nastavlja se skandal oko Fejsbuka: Zakerberg kaže da su se lažne vesti širile sa naloga iz Makedonije

"Digital Cities" - podrška razvoju, napretku i stabilnosti u Velikoj Britaniji i na Zapadnom Balkanu

Evakuisana zgrada kompanije "Kembridž Analitika": Policija pronašla sumnjiv paket

Sumnjiv posao Trampovog zeta: Pokrenuta istraga protiv Džereda Kušnera

Srbin spasio staricu iz požara u Minhenu: Zahvaljujući Mladenu, ona će ove godine proslaviti 101. rođendan

Špijunski rat Rusije i Velike Britanije traje dva i po veka: Otrovanog igrača je "otkucala" ruska krtica španskoj obaveštajnoj službi (FOTO)

Ruska manekenka skočila sa 6. sprata dok je bežala od američkog biznismena koji je hteo da je siluje! (FOTO)

Migrant iz Avganistana osuđen na doživotnu kaznu zbog silovanja i ubistva studentkinje Marije (19) (FOTO)

Devojčica je oteta 1999. godine, a jedan trag na pronađenoj novčanici daje nadu da je ipak živa. Ali i novi očaj (FOTO)

Putinov rođak bi mogao da dobije visoku poziciju u Gaspromu (FOTO)

Kremlj reagovao na teške optužbe britanskog ministra: Poređenje Putina i Hitlera je odvratno i neprihvatljivo

Ako Abas umre, moglo bi da dođe do krvave bitke za njegovog naslednika

Predsednik Perua podneo ostavku: Pod istragom je zbog korupcije, ne sme da napusti zemlju? (FOTO)

Tragedija u Češkoj: Eksplozija u hemijskoj fabrici, poginulo 6 osoba (FOTO) (VIDEO)