2

Zalivski klan - najmoćnija mafijaška organizacija: Drže celu Južnu Ameriku, odlukuje ih čvrsta vojna disciplina, vođu zovu "opasnim planinskom životinjom" (VIDEO)

Klan del Golfo doveo je do porasta broja ubistava u severnim departmanima Kolumbije. Trenutno je jedna od nemilosrdnijih organizacija za trgovinu drogom

Klan del Golfo (Zalivski klan), prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti, najmoćnija je kriminalna organizacija u Južnoj Americi. Čine je pripadnici desničarskih paravojnih snaga Kolumbije i broji oko 3.000 članova. Poznati su i pod nazivima Los Urabenos i Klan Uzuga.

Njihov glavni izvor prihoda je trgovina drogom. 2011. godine objavili su rat svojim najvećim suparnicima, Los Rastrohosu, zbog kontrole nad trgovinom drogom u Medeljinu u Kolumbiji. Los Urabenos je jedna od organizacija koja je nastala nakon demobilizacije Ujedinjenih snaga Kolumbije za samoodbranu.

Agenti DEA stigli u Drač, istražuju veze Albanije sa najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Južnoj Americi: Opozicija upire prstom u Ramu

DROGA KLANA STIGLA DO ALBANIJE

Oni brodovima prevoze drogu preko karipske obale i Pacifika, a najnovija informacije je da su stigli i do albanske luke Drač. Naime, više od 600 kilograma kokaina dopremljeno je brodom do ove albanske luke. Četiri agenta DEA stigla su u Drač iz Atine, gde se nalazi regionalni centar Agencije za borbu protiv narkotika i oni bi trebalo da pomognu albanskim vlastima da istraže lokalni deo švercerskog kanala, kojim je kokain dopremljen iz kolumbijskih džungli, preko Malte i Italije, pa sve do Drača.

Foto: Profimedia/Corbis

Klan del Golfo doveo je do porasta broja ubistava u severnim departmanima Kolumbije. Trenutno je jedna od nemilosrdnijih organizacija za trgovinu drogom.

Centri moći ovog klana smešteni su u Antikva, Čoko i Kordoba departmanima, prisutni su u Cezaru i Santanderu, i u većim gradovima Kolumbije kao što su Medeljin i Bogota.

Klan je kod svojih članova i u operacijama uspostavio čvrstu vojnu disciplinu. Prisutni su na karipskoj obali, gde lokalne bande za njih rade sve što im zatraže, od prikupljanja informacija, do tuča i trgovine drogom.

GDE SVE DOSEŽE KLAN DEL GOLFO

Los Urabenos iz Urabe, severozapadnog regiona blizu panamske granice, veoma je značajan ostalim trgovcima narkoticima, jer imaju lakši pristup karipskoj i obali Pacifika. Koreni klana postoje i u istočnoj ravnici Kolumbije, gde je Danijel Rendon Erera, poznatiji kao "Don Mario", uplavljao finasijama paravojne formacije Sentauros.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Trgovci drogom dugo su se borili za teritoriju na istočnim ravnicama sa levičarskom gerilskom organizacijom FARK. Vrhovni paravojni komandanti Karlos i Visente Kastano poslali su trupe u to područje kako bi preuzeli trgovinu drogom od gerilaca.

2011. godine Kastanovi su prodali jednu svoju naoružanu grupu, kasnije poznatu kao Sentauros, vojnom zapovedniku Migelu Arojavu, navodno za 7 miliona dolara. Arojava je ubedio Ereru da radi za njega. Pod nadzorom Erere, Sentauros je postao jedna od najimućnijih frakcija unutar Ujedinjenih snaga Kolumbije za samoodbranu. Prodavali su kokain, podmićivali lokalne političare, iznuđivali novac od vlasnika rančeva i farmera i ubirali porez na promet proizvoda, od alkohola do nafte.

Međutim, Sentauros ubrzo ulazi u sukob sa suparničkom paravojnom grupom "Peasant Self-Defense Forces of Casanare" (prevod bi bio seljačka samooslobodilačka snaga Kazanere, skraćeno ACC). Na njenom čelu je Hektor German Parada, alijas "Martin Lijanos". Navodno su upravo oni Sentaurose počeli da oslovljavaju kao "oni iz Uraba" i "Urabenos".

Do 2004. godine žestok rat između ACC i Sentaurosa doveo je do 3.000 mrtvih. Rendon je u junu pobegao iz istočne ravnice i utočište je pronašao u regiji Uraba, gde je njegov brat Fredi, alijas "El Aleman", vodio svoju grupu Elmer Kardenas.

Foto: Profimedia/AFP

Kada se Fredi Rendon 2006. odlučio na demobilizaciju, njegov brat Don Mario iskoristio je priliku da proširi trgovinu narkoticima u zalivu Uruba. Regrutovao je borce koj su nekada bili pod Fredijevom komandom. Iz Urabe slao je brodove napunjene kokainom u Centralnu Ameriku ili na Karibe. Prema nekim procenama, nedeljno je bilo od 10 do 20 brodova koji su prevozili drogu.

DANIJEL RENDON HERERA "DON MARIO" - NAJBOGATIJI I NAJTRAŽENIJI NARKOBOS U KOLUMBIJI 

Od 2008. godine Don Mario bio je jedan od najbogatijih i najtraženijih "trgovaca" u Kolumbiji. Nova paravojna grupa prozvala se "Don Mariovi crni orlovi", u pokušaju da legitimišu svoje postupke.

Rendon je pokušao da proširi svoje carstvo na južnu Kordobu i Medeljin, koji je bio pod kontrolom Oficine de Envidago. Njegovi ljudi ušli su u sukob sa ruralnim, naoružanim krilom Oficine. Policija je Rendonovu grupu optužila za najmanje 3.000 ubistava od 2007. do 2009. godine.

Reputaciju beskrupuloznog čoveka Don Mario je potvdio kada je dobio informacije da vlada steže obruč oko njegove mreže . U pokušaju da izbegne hapšenje obećao je svojim borcima nagradu od 1.000 dolara za svakog ubijenog policajca. Pored togaštampao je letke u kojima se javnost obaveštava o osnivanju pokreta Gaitanističke snage Kolumbije za samoodbranu, što je izazvalo paniku među stanovništvom. Pridev "gaitanistički" predstavljao je aluziju na lidera Liberalne stranke, Eliesera Gaitana, ubijenog 1948. godine u Bogoti.

U aprilu 2009. godine grupa od 200 policajaca uhapsila je Rendona na farmi u Urabi.

Kada je Rendon zarobljen, ostaci njegove grupe dospeli su pod kontrolu Usuga-David braće, Huana de Diosa i Daria Antonia, koji su navodno radili sa Rendonom od 1990-ih. Tada ih je bilo oko 250 i nastavili su da se šire.

U januaru 2011. godine Huan de Dios ubijen je u policijskom napadu, a u januaru sledeće godine organizacija je pokrenula oružani štrajk u severnoj Kolumbiji zbog ubistva vođe. Štrajk je potpuno paralizovao pojedine delove Kolumbije.

U septembru 2017. ubijen je drugi po redu u klanu poznat kao Gavilan, a klan je pokrenuo takozvani "Pištolj plan" protiv policije. Ostala trojica lidera su i dalje na slobodi, a to su alijas Otoniel, Karlos Moreno, alijas Nikolas i Aristides Meza, alijas El Indio.

KLAN SPREMAN DA SE PREDA

U kolumbijskim gradovima pojavile su se poternice za Usugom, kojima se građani obaveštavaju da nagrada za vođom klana "živim ili mrtvim" iznosi pet miliona dolara. Koliko je Usuga opasan najbolje je, kako se čini, opisao Danijer Barera ili "El loko" (Ludak), jedan od komandanata tog klana koji je u međuvremenu izručen Amerikancima: "Veoma opasna planinska životinja, koja ne preza od ubijanja žena i dece."

Prema poslednjim podacima, Klan del Golfo spreman je da se preda, izjavio je predsednik Huan Manuel Santos.

- Primili smo obaveštenje Klana del Golfo u kome navodi da se sa svim svojim ljudima sprema predati - rekao je kolumbijski predsednik u govoru iz predsedničke palate u Bogoti.

Santos je dodao da će ministar pravosuđa Enrike Gil i državni tužilac Nestor Martinez proučiti predlog te kriminalne organizacije i preduzeti odgovarajuće mere.

- To će biti predaja pravosuđu, a ne politički pregovori - naglasio je kolumbijski predsednik.

Klan del Golfo imao je oko 3.000 članova, ali nakon velike ofanzive Santosove vlade danas ih ima oko 1.800, prema podacima ministarstva odbrane.

Daljinac

(Telegraf.rs / A.M.)

Tagovi: Droga, Južna Amerika, Kartel, Kokain, Kolumbija, Narkobos, Trgovina drogom

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • Л
    Любитель

    DEA присутна у Албанији да надзире и каналише транзит ка Европи. Како објаснити америчко присуство и на КиМ него контролом продаје дроге.

  • P
    Pink panter

    Naslednici eskobara

Turneja po Bliskom istoku: Britanski princ Vilijam posetio ruševine u Jordanu i razgovarao sa izbeglicama iz Sirije (FOTO)

Putin čestitao Erdoganu na velikoj pobedi: Evo šta je poručio turskom lideru

Protesti u Teheranu: Sukob demonstranata i policije kod parlamenta, zatvoren Veliki bazar (FOTO)

Priveden bivši telohranitelj Bin Ladena: Uhapšen je u Nemačkoj, preti mu deportacija u Tunis

Posle sastanka Trampa i Kima više ništa nije isto: Severna Koreja ove godine ne organizuje protest protiv SAD

Alžirci proterali više od 13.000 migranata za 14 meseci: Bez hrane i vode su morali da pešače preko Sahare

Svetski skandal: Četiri biljke kanabisa pronađene oko zgrade parlamenta u Tokiju (FOTO)

Apsolutna moć sada je u rukama jednog čoveka: Šta čeka Tursku nakon Erdoganove pobede? (FOTO)

Naredio je bombardovanje SRJ, a sada španski mediji pišu da mu je zabranjen ulazak u SAD

Vicekancelar Austrije kritikuje nemačku politiku prema migrantima: Spor oko azilanata bi mogao da znači i politički kraj Merkelove

Huti lansirali balističke rakete na Rijad: Saudijska Arabija tvrdi da ih je presrela

Pritvoreni svi policajci u meksičkom gradu zbog ubistva kandidata za gradonačelnika

Tresla se Grčka: Zemljotres od 5,5 stepeni pogodio jug zemlje

Ubili dečaka (15), pa poslali poruku njegovoj porodici: Izvinite, nije on bio meta (FOTO) (VIDEO)

Umorni smo od laži i lopovluka: Hiljade Rumuna na antikorupcijskim protestima peti dan zaredom (VIDEO)

Održan hitan samit o migrantskoj krizi u Briselu: Cipras protiv izbegličkih centara van EU, u četvrtak dan D za Evropu (FOTO)

Italija traži da se hiljadu migranata vrati u Afriku: Naše luke zatvorene su za njihove brodove (FOTO)

Erdogan proglasio pobedu: Nema drugog kruga, "sultanu" sva vlast u rukama (FOTO) (VIDEO)

EU neće migrante, ali zato imaju genijalan plan - otvoriti prihvatne centre u Africi i na Balkanu

Potraga za 12 dečaka: Spasioci traže mlade fudbalere koji su se sakrili od oluje u pećinu

Više od 500 migrantske dece spojeno sa roditeljima u SAD: Tramp traži da se ilegalci vrate bez ikakvog sudskog procesa

Princ Vilijam započeo "delikatnu" turneju po Bliskom istoku: Posetiće Jordan, Izrael i Palestinu, koje su bile pod kontrolom monarhije (FOTO) (VIDEO)

Strah i trepet za SAD? Francuska i Nemačka prave novi borbeni avion sa skrivenim naoružanjem (VIDEO)

Crni bilans u Meksiku tokom utakmice sa Južnom Korejom: Šestoro ljudi izrešetano u kući, pa petoro ubijeno u frizerskom salonu

Jeziva eksplozija u Nemačkoj: Od siline udara uništena zgrada, povređeno 25 osoba (FOTO)

Crnogorac opasan eksplozivom napao bivšu ženu sekirom, a onda je prilikom hapšenje popio otrov

Učesnike gej parade u Solunu bacali u more (FOTO)

Tramp nastavlja oštro prema migrantima: Moram da imam čvrst stav

Trampov zet poručio Palestincima: Spreman sam da sarađujem sa predsednikom Abasom

Turska bira predsednika i parlament u vanrednom stanju: Drugi krug bio bi težak udarac za Erdogana

Arogantni Makron da prekine sa uvredama: Italijanski ministar unutrašnjih poslova opleo po francuskom predsedniku

Kadirov upozorio neprijatelje Rusije: Ne ponavljajte Hitlerove greške da ne biste završili kao on

Sveštenik koji je ošamario uplakanu bebu na krštenju oteran u penziju

U Alžiru ukinut internet, mobilni i fiksni telefoni tokom male mature: Preduzete drastične mere zbog prepisivanja

Portparolka Bele kuće izbačena iz restorana: Morala da napusti lokal jer radi za Trampa

Sting isprozivao svetske lidere: Naše takozvane vođe su žalosna parada poluljudi i kukavica

Ne mogu da se radujem pobedi, golovi su dati za Kosovo: Liderka švajcarske partije osudila ponašanje Džake i Šaćirija

Objavljen užasavajući snimak ubistva: Trudna devojka upucala svog dečka dok je govorila da ne može to da uradi (VIDEO)

Za dlaku izbegao smrt: Pogledajte momenat kada je pokušan atentat na predsednika Zimbabvea (VIDEO)

Talibani imaju novog vođu: Posle pogibije Fazlule, na njegovo mesto došao Nur Vali Mehsud

Sve je politika, Džaka je svima jasno stavio do znanja da je ovo više od igre: Nemački mediji bruje o utakmici Srbija-Švajcarska

Stigli rezultati istrage: Bordejn nije bio pod uticajem droga u momentu samoubistva