Zalivski klan - najmoćnija mafijaška organizacija: Drže celu Južnu Ameriku, odlukuje ih čvrsta vojna disciplina, vođu zovu "opasnim planinskom životinjom" (VIDEO)

Klan del Golfo doveo je do porasta broja ubistava u severnim departmanima Kolumbije. Trenutno je jedna od nemilosrdnijih organizacija za trgovinu drogom

  • 2

Klan del Golfo (Zalivski klan), prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti, najmoćnija je kriminalna organizacija u Južnoj Americi. Čine je pripadnici desničarskih paravojnih snaga Kolumbije i broji oko 3.000 članova. Poznati su i pod nazivima Los Urabenos i Klan Uzuga.

Njihov glavni izvor prihoda je trgovina drogom. 2011. godine objavili su rat svojim najvećim suparnicima, Los Rastrohosu, zbog kontrole nad trgovinom drogom u Medeljinu u Kolumbiji. Los Urabenos je jedna od organizacija koja je nastala nakon demobilizacije Ujedinjenih snaga Kolumbije za samoodbranu.

Agenti DEA stigli u Drač, istražuju veze Albanije sa najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Južnoj Americi: Opozicija upire prstom u Ramu

DROGA KLANA STIGLA DO ALBANIJE

Oni brodovima prevoze drogu preko karipske obale i Pacifika, a najnovija informacije je da su stigli i do albanske luke Drač. Naime, više od 600 kilograma kokaina dopremljeno je brodom do ove albanske luke. Četiri agenta DEA stigla su u Drač iz Atine, gde se nalazi regionalni centar Agencije za borbu protiv narkotika i oni bi trebalo da pomognu albanskim vlastima da istraže lokalni deo švercerskog kanala, kojim je kokain dopremljen iz kolumbijskih džungli, preko Malte i Italije, pa sve do Drača.

Foto: Profimedia/Corbis

Klan del Golfo doveo je do porasta broja ubistava u severnim departmanima Kolumbije. Trenutno je jedna od nemilosrdnijih organizacija za trgovinu drogom.

Centri moći ovog klana smešteni su u Antikva, Čoko i Kordoba departmanima, prisutni su u Cezaru i Santanderu, i u većim gradovima Kolumbije kao što su Medeljin i Bogota.

Klan je kod svojih članova i u operacijama uspostavio čvrstu vojnu disciplinu. Prisutni su na karipskoj obali, gde lokalne bande za njih rade sve što im zatraže, od prikupljanja informacija, do tuča i trgovine drogom.

GDE SVE DOSEŽE KLAN DEL GOLFO

Los Urabenos iz Urabe, severozapadnog regiona blizu panamske granice, veoma je značajan ostalim trgovcima narkoticima, jer imaju lakši pristup karipskoj i obali Pacifika. Koreni klana postoje i u istočnoj ravnici Kolumbije, gde je Danijel Rendon Erera, poznatiji kao "Don Mario", uplavljao finasijama paravojne formacije Sentauros.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Trgovci drogom dugo su se borili za teritoriju na istočnim ravnicama sa levičarskom gerilskom organizacijom FARK. Vrhovni paravojni komandanti Karlos i Visente Kastano poslali su trupe u to područje kako bi preuzeli trgovinu drogom od gerilaca.

2011. godine Kastanovi su prodali jednu svoju naoružanu grupu, kasnije poznatu kao Sentauros, vojnom zapovedniku Migelu Arojavu, navodno za 7 miliona dolara. Arojava je ubedio Ereru da radi za njega. Pod nadzorom Erere, Sentauros je postao jedna od najimućnijih frakcija unutar Ujedinjenih snaga Kolumbije za samoodbranu. Prodavali su kokain, podmićivali lokalne političare, iznuđivali novac od vlasnika rančeva i farmera i ubirali porez na promet proizvoda, od alkohola do nafte.

Međutim, Sentauros ubrzo ulazi u sukob sa suparničkom paravojnom grupom "Peasant Self-Defense Forces of Casanare" (prevod bi bio seljačka samooslobodilačka snaga Kazanere, skraćeno ACC). Na njenom čelu je Hektor German Parada, alijas "Martin Lijanos". Navodno su upravo oni Sentaurose počeli da oslovljavaju kao "oni iz Uraba" i "Urabenos".

Do 2004. godine žestok rat između ACC i Sentaurosa doveo je do 3.000 mrtvih. Rendon je u junu pobegao iz istočne ravnice i utočište je pronašao u regiji Uraba, gde je njegov brat Fredi, alijas "El Aleman", vodio svoju grupu Elmer Kardenas.

Foto: Profimedia/AFP

Kada se Fredi Rendon 2006. odlučio na demobilizaciju, njegov brat Don Mario iskoristio je priliku da proširi trgovinu narkoticima u zalivu Uruba. Regrutovao je borce koj su nekada bili pod Fredijevom komandom. Iz Urabe slao je brodove napunjene kokainom u Centralnu Ameriku ili na Karibe. Prema nekim procenama, nedeljno je bilo od 10 do 20 brodova koji su prevozili drogu.

DANIJEL RENDON HERERA "DON MARIO" - NAJBOGATIJI I NAJTRAŽENIJI NARKOBOS U KOLUMBIJI 

Od 2008. godine Don Mario bio je jedan od najbogatijih i najtraženijih "trgovaca" u Kolumbiji. Nova paravojna grupa prozvala se "Don Mariovi crni orlovi", u pokušaju da legitimišu svoje postupke.

Rendon je pokušao da proširi svoje carstvo na južnu Kordobu i Medeljin, koji je bio pod kontrolom Oficine de Envidago. Njegovi ljudi ušli su u sukob sa ruralnim, naoružanim krilom Oficine. Policija je Rendonovu grupu optužila za najmanje 3.000 ubistava od 2007. do 2009. godine.

Reputaciju beskrupuloznog čoveka Don Mario je potvdio kada je dobio informacije da vlada steže obruč oko njegove mreže . U pokušaju da izbegne hapšenje obećao je svojim borcima nagradu od 1.000 dolara za svakog ubijenog policajca. Pored togaštampao je letke u kojima se javnost obaveštava o osnivanju pokreta Gaitanističke snage Kolumbije za samoodbranu, što je izazvalo paniku među stanovništvom. Pridev "gaitanistički" predstavljao je aluziju na lidera Liberalne stranke, Eliesera Gaitana, ubijenog 1948. godine u Bogoti.

U aprilu 2009. godine grupa od 200 policajaca uhapsila je Rendona na farmi u Urabi.

Kada je Rendon zarobljen, ostaci njegove grupe dospeli su pod kontrolu Usuga-David braće, Huana de Diosa i Daria Antonia, koji su navodno radili sa Rendonom od 1990-ih. Tada ih je bilo oko 250 i nastavili su da se šire.

U januaru 2011. godine Huan de Dios ubijen je u policijskom napadu, a u januaru sledeće godine organizacija je pokrenula oružani štrajk u severnoj Kolumbiji zbog ubistva vođe. Štrajk je potpuno paralizovao pojedine delove Kolumbije.

U septembru 2017. ubijen je drugi po redu u klanu poznat kao Gavilan, a klan je pokrenuo takozvani "Pištolj plan" protiv policije. Ostala trojica lidera su i dalje na slobodi, a to su alijas Otoniel, Karlos Moreno, alijas Nikolas i Aristides Meza, alijas El Indio.

KLAN SPREMAN DA SE PREDA

U kolumbijskim gradovima pojavile su se poternice za Usugom, kojima se građani obaveštavaju da nagrada za vođom klana "živim ili mrtvim" iznosi pet miliona dolara. Koliko je Usuga opasan najbolje je, kako se čini, opisao Danijer Barera ili "El loko" (Ludak), jedan od komandanata tog klana koji je u međuvremenu izručen Amerikancima: "Veoma opasna planinska životinja, koja ne preza od ubijanja žena i dece."

Prema poslednjim podacima, Klan del Golfo spreman je da se preda, izjavio je predsednik Huan Manuel Santos.

- Primili smo obaveštenje Klana del Golfo u kome navodi da se sa svim svojim ljudima sprema predati - rekao je kolumbijski predsednik u govoru iz predsedničke palate u Bogoti.

Santos je dodao da će ministar pravosuđa Enrike Gil i državni tužilac Nestor Martinez proučiti predlog te kriminalne organizacije i preduzeti odgovarajuće mere.

- To će biti predaja pravosuđu, a ne politički pregovori - naglasio je kolumbijski predsednik.

Klan del Golfo imao je oko 3.000 članova, ali nakon velike ofanzive Santosove vlade danas ih ima oko 1.800, prema podacima ministarstva odbrane.

Daljinac

(Telegraf.rs / A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pink panter

    8. mart 2018 | 14:09

    Naslednici eskobara

  • Любитель

    9. mart 2018 | 08:46

    DEA присутна у Албанији да надзире и каналише транзит ка Европи. Како објаснити америчко присуство и на КиМ него контролом продаје дроге.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA