2

Zalivski klan - najmoćnija mafijaška organizacija: Drže celu Južnu Ameriku, odlukuje ih čvrsta vojna disciplina, vođu zovu "opasnim planinskom životinjom" (VIDEO)

Klan del Golfo doveo je do porasta broja ubistava u severnim departmanima Kolumbije. Trenutno je jedna od nemilosrdnijih organizacija za trgovinu drogom

Klan del Golfo (Zalivski klan), prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti, najmoćnija je kriminalna organizacija u Južnoj Americi. Čine je pripadnici desničarskih paravojnih snaga Kolumbije i broji oko 3.000 članova. Poznati su i pod nazivima Los Urabenos i Klan Uzuga.

Njihov glavni izvor prihoda je trgovina drogom. 2011. godine objavili su rat svojim najvećim suparnicima, Los Rastrohosu, zbog kontrole nad trgovinom drogom u Medeljinu u Kolumbiji. Los Urabenos je jedna od organizacija koja je nastala nakon demobilizacije Ujedinjenih snaga Kolumbije za samoodbranu.

Agenti DEA stigli u Drač, istražuju veze Albanije sa najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Južnoj Americi: Opozicija upire prstom u Ramu

DROGA KLANA STIGLA DO ALBANIJE

Oni brodovima prevoze drogu preko karipske obale i Pacifika, a najnovija informacije je da su stigli i do albanske luke Drač. Naime, više od 600 kilograma kokaina dopremljeno je brodom do ove albanske luke. Četiri agenta DEA stigla su u Drač iz Atine, gde se nalazi regionalni centar Agencije za borbu protiv narkotika i oni bi trebalo da pomognu albanskim vlastima da istraže lokalni deo švercerskog kanala, kojim je kokain dopremljen iz kolumbijskih džungli, preko Malte i Italije, pa sve do Drača.

Foto: Profimedia/Corbis

Klan del Golfo doveo je do porasta broja ubistava u severnim departmanima Kolumbije. Trenutno je jedna od nemilosrdnijih organizacija za trgovinu drogom.

Centri moći ovog klana smešteni su u Antikva, Čoko i Kordoba departmanima, prisutni su u Cezaru i Santanderu, i u većim gradovima Kolumbije kao što su Medeljin i Bogota.

Klan je kod svojih članova i u operacijama uspostavio čvrstu vojnu disciplinu. Prisutni su na karipskoj obali, gde lokalne bande za njih rade sve što im zatraže, od prikupljanja informacija, do tuča i trgovine drogom.

GDE SVE DOSEŽE KLAN DEL GOLFO

Los Urabenos iz Urabe, severozapadnog regiona blizu panamske granice, veoma je značajan ostalim trgovcima narkoticima, jer imaju lakši pristup karipskoj i obali Pacifika. Koreni klana postoje i u istočnoj ravnici Kolumbije, gde je Danijel Rendon Erera, poznatiji kao "Don Mario", uplavljao finasijama paravojne formacije Sentauros.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Trgovci drogom dugo su se borili za teritoriju na istočnim ravnicama sa levičarskom gerilskom organizacijom FARK. Vrhovni paravojni komandanti Karlos i Visente Kastano poslali su trupe u to područje kako bi preuzeli trgovinu drogom od gerilaca.

2011. godine Kastanovi su prodali jednu svoju naoružanu grupu, kasnije poznatu kao Sentauros, vojnom zapovedniku Migelu Arojavu, navodno za 7 miliona dolara. Arojava je ubedio Ereru da radi za njega. Pod nadzorom Erere, Sentauros je postao jedna od najimućnijih frakcija unutar Ujedinjenih snaga Kolumbije za samoodbranu. Prodavali su kokain, podmićivali lokalne političare, iznuđivali novac od vlasnika rančeva i farmera i ubirali porez na promet proizvoda, od alkohola do nafte.

Međutim, Sentauros ubrzo ulazi u sukob sa suparničkom paravojnom grupom "Peasant Self-Defense Forces of Casanare" (prevod bi bio seljačka samooslobodilačka snaga Kazanere, skraćeno ACC). Na njenom čelu je Hektor German Parada, alijas "Martin Lijanos". Navodno su upravo oni Sentaurose počeli da oslovljavaju kao "oni iz Uraba" i "Urabenos".

Do 2004. godine žestok rat između ACC i Sentaurosa doveo je do 3.000 mrtvih. Rendon je u junu pobegao iz istočne ravnice i utočište je pronašao u regiji Uraba, gde je njegov brat Fredi, alijas "El Aleman", vodio svoju grupu Elmer Kardenas.

Foto: Profimedia/AFP

Kada se Fredi Rendon 2006. odlučio na demobilizaciju, njegov brat Don Mario iskoristio je priliku da proširi trgovinu narkoticima u zalivu Uruba. Regrutovao je borce koj su nekada bili pod Fredijevom komandom. Iz Urabe slao je brodove napunjene kokainom u Centralnu Ameriku ili na Karibe. Prema nekim procenama, nedeljno je bilo od 10 do 20 brodova koji su prevozili drogu.

DANIJEL RENDON HERERA "DON MARIO" - NAJBOGATIJI I NAJTRAŽENIJI NARKOBOS U KOLUMBIJI 

Od 2008. godine Don Mario bio je jedan od najbogatijih i najtraženijih "trgovaca" u Kolumbiji. Nova paravojna grupa prozvala se "Don Mariovi crni orlovi", u pokušaju da legitimišu svoje postupke.

Rendon je pokušao da proširi svoje carstvo na južnu Kordobu i Medeljin, koji je bio pod kontrolom Oficine de Envidago. Njegovi ljudi ušli su u sukob sa ruralnim, naoružanim krilom Oficine. Policija je Rendonovu grupu optužila za najmanje 3.000 ubistava od 2007. do 2009. godine.

Reputaciju beskrupuloznog čoveka Don Mario je potvdio kada je dobio informacije da vlada steže obruč oko njegove mreže . U pokušaju da izbegne hapšenje obećao je svojim borcima nagradu od 1.000 dolara za svakog ubijenog policajca. Pored togaštampao je letke u kojima se javnost obaveštava o osnivanju pokreta Gaitanističke snage Kolumbije za samoodbranu, što je izazvalo paniku među stanovništvom. Pridev "gaitanistički" predstavljao je aluziju na lidera Liberalne stranke, Eliesera Gaitana, ubijenog 1948. godine u Bogoti.

U aprilu 2009. godine grupa od 200 policajaca uhapsila je Rendona na farmi u Urabi.

Kada je Rendon zarobljen, ostaci njegove grupe dospeli su pod kontrolu Usuga-David braće, Huana de Diosa i Daria Antonia, koji su navodno radili sa Rendonom od 1990-ih. Tada ih je bilo oko 250 i nastavili su da se šire.

U januaru 2011. godine Huan de Dios ubijen je u policijskom napadu, a u januaru sledeće godine organizacija je pokrenula oružani štrajk u severnoj Kolumbiji zbog ubistva vođe. Štrajk je potpuno paralizovao pojedine delove Kolumbije.

U septembru 2017. ubijen je drugi po redu u klanu poznat kao Gavilan, a klan je pokrenuo takozvani "Pištolj plan" protiv policije. Ostala trojica lidera su i dalje na slobodi, a to su alijas Otoniel, Karlos Moreno, alijas Nikolas i Aristides Meza, alijas El Indio.

KLAN SPREMAN DA SE PREDA

U kolumbijskim gradovima pojavile su se poternice za Usugom, kojima se građani obaveštavaju da nagrada za vođom klana "živim ili mrtvim" iznosi pet miliona dolara. Koliko je Usuga opasan najbolje je, kako se čini, opisao Danijer Barera ili "El loko" (Ludak), jedan od komandanata tog klana koji je u međuvremenu izručen Amerikancima: "Veoma opasna planinska životinja, koja ne preza od ubijanja žena i dece."

Prema poslednjim podacima, Klan del Golfo spreman je da se preda, izjavio je predsednik Huan Manuel Santos.

- Primili smo obaveštenje Klana del Golfo u kome navodi da se sa svim svojim ljudima sprema predati - rekao je kolumbijski predsednik u govoru iz predsedničke palate u Bogoti.

Santos je dodao da će ministar pravosuđa Enrike Gil i državni tužilac Nestor Martinez proučiti predlog te kriminalne organizacije i preduzeti odgovarajuće mere.

- To će biti predaja pravosuđu, a ne politički pregovori - naglasio je kolumbijski predsednik.

Klan del Golfo imao je oko 3.000 članova, ali nakon velike ofanzive Santosove vlade danas ih ima oko 1.800, prema podacima ministarstva odbrane.

Daljinac

(Telegraf.rs / A.M.)

Tagovi: Droga, Južna Amerika, Kartel, Kokain, Kolumbija, Narkobos, Trgovina drogom

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • Л
    Любитель

    DEA присутна у Албанији да надзире и каналише транзит ка Европи. Како објаснити америчко присуство и на КиМ него контролом продаје дроге.

  • P
    Pink panter

    Naslednici eskobara

Napadnuta Marina Abramović u Firenci: Muškarac je udario slikom u glavu - njenim portretom koji je sam naslikao

Kataklizma biblijskih razmera u Americi nakon uragana: Mrtve ribe prekrile puteve, širi se nesnosni smrad (VIDEO)

Smrtonosno voće puno igala, ljudima se savetuje da jagodu preseku na pola: Da li je ovo teroristički čin u jednoj zemlji?

Tražio je u emisiji trudnoj ženi da mu se vrati sa dečicom, menjao priču više puta, a posle razgovora sa jednom osobom priznao gde je sakrio leševe

Čudni izbori u Peruu: Lokalni političari Hitler i Lenjin bore se za mesto gradonačelnika

"Kao da smo usred ratne zone": Tornado protutnjao Otavom, porušeni stabla i kuće, isprevrtani automobili. Dve osobe kritično (FOTO)

Roboti će zameniti 75 miliona radnih mesta u svetu: Nestaće poštari, sekretarice i računovođe, a tražiće se ova zanimanja

Zemlja u kojoj je porođaj opasniji od rata: Žene u bolovima i krvareći danima putuju do "fabrike beba", a budu otpuštene posle 3 sata (FOTO)

Komšije su se danima svađale zbog smeća, a onda su otac i sin brutalno ubili svog suseda dok je porodica sve snimala (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Nervoza roditelja ubijenog Amerikanca na Zakintosu, ključni svedok neće da svedoči: "Teško je sedeti sa Srbima zbog kojih smo sina sahranili sa naočarama za sunce"

Bivši operativac CIA uhapšen u Abu Dabiju po poternici crnogorskih vlasti, SAD se protive izručenju

Kucala je poruke dok je vozila, pa se zakucala u kamion i poginula: Poslednje Danijeline reči njena majka ne može da zaboravi (FOTO)

Zastrašujuće scene sa krvave vojne parade u Iranu: Naoružani napadači otvorili vatru, ubijeno 24, povređeno 50 (VIDEO)

Iranski predsednik upozorava: Tramp će u sukobu sa nama proći kao Sadam Husein

Dvoje poginulih u jezivoj nesreći u Misuriju: Svetla na pisti nisu se uključila, pilot izgubio kontrolu i oborio avion

Sud naredio da liderka francuske ekstremne desnice mora kod psihijatra: Ko je Marin Le Pen, koja je u detinjstvu doživela teške traume

Škotska premijerka napala Terezu Mej: Ovakav Bregzit nije prihvatljiv za nas. Mi za to nismo glasali

Zoran je spakovao kokain u kutije za hranu, pa pokušao da ih prošvercuje u Limu: Diler uhapšen u Peruu, preti mu ozbiljna kazna (FOTO)

Krvoproliće u Las Vegasu: U kući pronađena 4 leša, muškarac ubio ženu i dvoje dece, pa presudio sebi

Vanredno stanje na severu Nemačke, ne smiruje se požar sa vojne vežbe. Naređena i evakuacija (VIDEO)

Monstruozni napad u vrtiću: Vaspitačica nožem izbola 3 bebe i dve odrasle osobe (FOTO)

Porodica se okupila na bdenju, a onda je počeo krvavi obračun: Nad telom preminule osobe iznenada počela pucnjava, ranjena i devojčica

Zatrpani ljudi ispod ruševina na Filipinima: Klizište odnelo na desetine kuća i usmrtilo najmanje 29 osoba (FOTO)

Nikome ne treba još jedno dete sa Daunovim sindromom: U živoj emisiji izvređala trudnu glumicu, a onda je usledio brutalan odgovor (VIDEO)

Kamiondžije u Americi ne mogu da vrate nastradale kolege iz Kraljeva, ali su za njihove porodice uradili predivnu stvar

Jeziva scena u Njujorku: Žena izbola nožem više ljudi, među povređenima ima i dece

Serijski ubica seje strah u ruskom gradu: Brutalno iskasapio dve žene. Uhapšen osumnjičeni sa krvavim rukama (FOTO)

Ako se Severna i Južna Koreja ujedine, Putinu i Trampu preti 2 miliona vojnika, 10 nuklearnih bombi i 5.000 tona hemijskog oružja (FOTO)

Vijetnamski predsednik Tran Đai Kvang preminuo u 61. godini

Prevrnuo se trajekt u Tanzaniji: Udavile se najmanje 42 osobe (VIDEO)

Jeziv snimak pijanca koji prebija staricu zgrozio svet: Nesrećna žena pljuvala krv i zube dok je njenom glavom udarao o zemlju (VIDEO)

Pilot pokušao da ukrade putnički avion, sprečio ga električar

Ovo je ruski raketni sistem S-300 od koga strepi Izrael: Gađa istovremeno šest ciljeva u bilo kom pravcu (INFOGRAFIKA)

Majka prodala novorođenče učiteljici za 40 evra: Uznemirujući trenutak primopredaje bebe stare 9 dana na aerodromu (VIDEO)

Britanska princeza usred priprema za venčanje posetila Srbiju (FOTO)

Pucnjava u Americi, troje ljudi ubijeno i napadač kritično! Kruži upozorenje - ljudi, ne prolazite ovuda! (VIDEO)

Osuđen migrant koji je nasilno ušao u Mađarsku: U ovu zemlju više neće moći, a moraće i u zatvor

Šef nemačkih obaveštajaca opasno zaljuljao stolicu Merkel: Kancelarka jedva uspela da ga smeni, a onda se saznalo da mu je učinila uslugu

Tramp ponovo šokira svet: Ako se sagradi zid preko Sahare, migranti neće moći da priđu Evropi

"Donesite makaze, ova luda kučka mora biti odsečena": Sveštenica mučki kasapila i iskorišćavala sledbenike svog kulta (VIDEO)

Avion je tek poleteo, a putnicima počela da šiklja krv iz nosa i ušiju: Skandal na 10.000 metara visine iznad Indije

Dok je Mun sa suprugom uživao u Severnoj Koreji, Kim Džon Un je poslao jedan paket na njihovu adresu