≫ 

Na putu smo da izgubimo generaciju, predoziranje opijatima povećano za 30 odsto: SAD u panici, moraju hitno da spreče epidemiju

Povećanje jačine dostupnih opijata čini njihovo korišćenje mnogo opasnijim

  • 6

Vršilac dužnosti direktora američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, En Šačet, skrenula je pažnju na zloupotrebu opijata, ističući da je broj slučajeva predoziranja opijatima povećan za oko 30 odsto širom SAD.

SAD dobila radnu grupu za borbu protiv opijata: Najavili zatvorske i ozbiljne finansijske kazne

Navodeći rezultate najnovijeg izveštaja Centara o upotrebi opijata, En Šačet je naglasila hitnost situacije.

- Ovo je druga godina zaredom u kojoj je dužina očekivanog životnog veka umanjena umesto povećana. Na potencijalnom smo putu da izgubimo generaciju i moramo da se pobrinemo da sarađujemo kako bi sprečili epidemiju -  rekla je Šačet, prenosi Glas Amerike.

Direktorka Centara za kontrolu bolesti dodala je da, iako broj osoba, koje koriste opijate više ne raste, povećanje jačine dostupnih opijata čini predoziranje više mogućim, a korišćenje opijata mnogo opasnijim.

Agencija navodi da nove statistike mogu da pomognu bolnicama da nauče da igraju veću ulogu u borbi protiv krize opijata, tako što će se snabdeti većom količinom leka nalokson, koji se pokazao efikasnim u otklanjanju posledica prekomerne doze opijata dovoljnom brzinom da se zavisniku spase život.

Takođe, preporučeno je da se veći napori ulože u pružanje usluga lečenja od zavisnosti pacijentima.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mungos

    8. mart 2018 | 09:15

    Zaboravili ste da svo zlo i pošast ovog sveta dolazi iz Amerike i zemalja u kojima ste ratovali i uništili. Tu pre svega mislim na Avganistan i Kolumbiju. Evropa je mnogo glupa a kazne su premale za drogu koja nam uništava decu. Naravno da para vrti tamo gde burgija neće, ali za drogu bi uveo smrtnu kaznu na licu mesta.

  • Лицемер

    8. mart 2018 | 08:52

    Дегенерација

  • маре

    8. mart 2018 | 09:59

    Лечити их iDjTV-oм

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA