1

Danas je Međunarodni dan žena, a one su uspele da budu prve u muškom svetu: Liderke država u svetu, među njima je i naša Ana Brabić (FOTO)

Iako i danas situacija u globalu i nije baš najsjajnija, jer se u mnogim situacijama ženska prava i dalje krše, imamo pozitivnu sliku žena lidera koje su na vodećim pozicijama u svojim državama

Međunarodni dan žena ili Osmi mart, dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Mnoge žene zastupale su ideju većih ženskih prava. Kao međunarodni dan žena, osmi mart prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. Žene su od tada nastavile da se bore za svoja prava. Mogle su da glasaju, da rade iste poslove kao i muškarci, da napreduju u poslu i da izgrade uspešne karijere.

One su najmoćnije srpske dame kojima se ponosimo i dičimo: Naša istorija bi bez njih izgledala potpuno drugačije

Iako i danas situacija u globalu i nije baš najsjajnija jer se u mnogim situacijama ženska prava i dalje krše, imamo pozitivnu sliku žena lidera koje su na vodećim pozicijama u svojim državama.

Foto: AP/Tanjug

Spisak tih zemalja je veliki: Velika Britanija, Island, Norveška, Estonija, Litvanija, Rumunija, Maršalska ostrva, Nemačka, Srbija, Hrvatska, Tajvan, Peru, Bangladeš, Malta, Čile, Namibija, Mauricijus, Nepal, Novi Zeland, Danska, Liberija, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Grenada, Bahami, Poljska, Mjanmar, Novi Zeland, Švajcarska, San Marino, Singapur...

Foto: Tanjug/AP

U Danskoj se posebno ističe kraljica Margareta II, a Litvaniji posebnu ulogu igra predsednica Dalija Gribauskajte. Što se Norveške tiče, tu je posebno značajna njena premijerka Erna Solberg, a na čelu Čilea se nalazi predsednica Mišel Bašele.

Malta takođe ima predsednicu Mariju Luiz Koleiro Preca, a na čelu Mauricijusa je predsednica Amenah Gurib Fakim. Uticajne premijerke su: premijerka Poljske Beata Šidlo, Namibije Sara Kugongelva-Amadhila, Bangladeša Hasina Vazed...

Foto: Wikimedia / Photo Claude TRUONG-NGOC

Što se tiče predsednica, posebno izdvajamo šefice države Tajvana Tsai Ing-ven, Estonije Kersti Kaljulai, Maršalskih ostrva Hilda Heine i Nepala Devi Bhandari.

Svaka od njih neumorno daje doprinos razvoju svoje zemlje i trudi se da svoj posao obavlja najbolje što ume. Mnoge svakodnevo inspirišu mlade devojke i daju im primer kako žena može biti uspešna ako dovoljno ulaže u sebe i stalno se usavršava.

Foto: Tanjug / AP

KRALJICA ELIZABETA II

Ona je postala kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske 1952. godine. Pod njenom kontrolom su i druge prekomorske teritorije, koje su nekada bile pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: Tanjug/AP/Matt Holyoak/Camera Press

Princeza Elizabeta, vojvotkinja od Edinburga je počela da preuzima očeve dužnosti nakon što je njegovo zdravlje počelo da se pogoršava. Sa suprugom je bila u Keniji kada je obavještena o očevoj smrti i svom dolasku na presto.

Foto: Tanjug/AP

Za vladarsko ime je odabrala ime Elizabeth II. Odmah nakon što je stigla vest o smrti kralja i proglašenju nove kraljice, Elizabeta se sa suprugom vratila u London.

Elizabeta II je proglašena kraljicom prvo u Kanadi, istog dana kada je i postala kraljica, a u Ujedinjenom Kraljevstvu je javna proklamacija održana sledeći dan. Svečano je krunisana 2. juna iste godine u Vestminsterskoj opatiji.

Buduća kraljica Elizabeta II na svom venčanja sa grčkim princom Filipom, budućim vojvodom od Edinburga, 1947. godine. Foto: Tanjug/AP

Njena vladavina je u prvim decenijama bila obeležena postupnim nestankom Britanske imperije, kao i stagnacijom i siromašenjem Velike Britanije, trendovima koji su na određeni način preokrenuti za vreme premijerskih mandata Margaret Tačer i Tonija Blera. Kraljica Elizabeta je šef države koji je posetio najviše zemalja sveta, čak 116 država.

Elizabeta, jedna od najdugovečnijih monarha u savremenom svetu, uživa veliku popularnost među svojim podanicima.

Foto: Tanjug/AP/David Bailey

TEREZA MEJ

Tereza Mej je britanska političarka koja je, nakon ostavke Dejvida Kamerona 13. jula 2016, postala britanski premijer i lider Konzervativne partije. Ona je druga žena koja se nalazi na funkciji britanskog premijera. Novinari su je prozvali Druga Čelična dama.

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskom gradu na jugu Engleske u porodici anglikanskog sveštenika. Školovala se u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu.

Foto: Tanjug/AP

U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto. Venčali su se 1980 godine, ali nisu mogli da imaju decu.

Mejova je radila u finansijskom sektoru uključujući banku Engleske pre nego što je izabrana za poslanika 1997. godine.

Zalagala se za promenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobede te stranke ne izborima 2010. godine imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi.

Foto: Tanjug/AP

ANGELA MERKEL

Angela Dorotea Merkel, rođena kao Angela Dorotea Kazner, nemačka je političarka. Članica je Hrišćansko-demokratske unije, od koje je nominovana na mesto kancelara SR Nemačke na izborima za Bundestag 2005. godine.

Nakon višesedmičnog pregovaranja po završetku izbora, Angela Merkel 21. novembra 2005. postaje prva kancelarka u istoriji Nemačke. Na čelu je tzv. „velike koalicije“ CDU/CSU i SPD. Uspešno posredujući u pregovorima oko budžeta EU, Merkelova je stekla zavidnu reputaciju na međunarodnoj sceni.

Koalicija koju je vodila Angela Merkel je pobedila i na izborima 2009. godine i na izborima 2013. godine.

Foto: Tanjug/AP

Što se njenog obrazovanja tiče, posle mature sa odličnim uspehom i natprosečnim talentom u matematici i jezicima studirala je od 1973. godine na univerzitetu u Lajpcigu.

Doktorat je, iz fizičke hemije, radila kod prof. Luce Zilackoga na radu o brzinskim konstantama kod jednostavnih ugljovodonika. Govori tečno engleski i ruski jezik.

Po izboru za kancelarku nastavila je da živi u svom stanu u srcu Berlina, nedaleko od Ostrva muzeja.

Za razliku od svog prethodnika Gerharda Šredera, Merkelova izbegava česte kontakte sa štampom. „Endži“ je popularni nadimak za Merkelovu među njenim simpatizerima.

Foto: AP/Tanjug

ANA BRNABIĆ

Ana Brnabić je srpska menadžerka, magistar marketinga i od juna 2017. premijer Vlade Srbije. Prva je žena na toj poziciji u istoriji Srbije. U avgustu 2016. postala je ministar državne uprave i lokalne samouprave. Rođena je 28. 09. 1975. godine u Beogradu.

Srednju školu „Petu beogradsku gimnaziju“ završila je 1994. godine. Nakon srednje škole odlazi u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet Nortvud u državi Mičigen. Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Nakon fakulteta odlazi u Englesku gde na Hull univerzitetu završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Godine 2002. nakon master studija se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU. Tu se zadržala samo dva meseca, nakon čega prelazi u USAID gde radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

Foto: Telegraf

Članica je glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

U junu 2017. predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić imenovao ju je na mesto premijera Republike Srbije. Prva je žena i prva LGBT osoba na toj poziciji.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

Kolinda Grabar Kitarović je hrvatska političarka, diplomata i četvrta predsednica Republike Hrvatske. Od 2005. do 2008. bila je na dužnostima ministra spoljnih poslova i evropskih integracija, da bi od 2008. do 2011. bila na poziciji ambasadora Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2011. do 2015. je bila pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju. Na izborima 11. januara 2015. izabrana je za predsednicu Republike Hrvatske, pobedivši u drugom krugu Ivu Josipovića.

Foto: AP/Tanjug

Rođena je u Rijeci u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Zahvaljujući programu razmene učenika, deo detinjstva i mladosti provela je u Sjedinjenim Američkim Državama gde je i maturirala u srednjoj školi u Los Alamosu u saveznoj državi Novi Meksiko.

Godine 1993. diplomirala je engleski i španski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2000. je magistar nauka nakon postdiplomskih studija iz oblasti međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu.

Profesionalnu karijeru započela je u Ministarstvu nauke i tehnologije, da bi se 1993. zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova, gde je prvo radila kao savetnica u kabinetu zamenika ministra, a potom kao načelnica sektora za Severnu Ameriku. Godine 1997. odlazi u ambasadu RH u Kanadi, prvo kao diplomatski savetnik, a zatim kao ministar savetnik.

Foto: Marko Todorović

Na parlamentarnim izborima 2003. izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom Saboru. Dana 23. decembra 2003. imenovana je za ministarku za evropske integracije. Dana 18. januara 2005. postaje šef pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Dana 19. marta 2008. stupila je na dužnost ambasadora Hrvatske u SAD.U Severnoatlantskom savezu bila je zadužena za javnu diplomatiju, odnosno „komunikacijsku strategiju i približavanje NATO-a običnim ljudima“.

Više o ženama liderima u politici pogledajte OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs/N.C.)

Tagovi: Ana Brnabić, Angela Merkel, Države, Hrvatska, Kolinda Grabar Kitarović, Kraljica Elizabeta II, Lideri, Međunarodni dan žena, Nemačka, Osmi mart, političarke, predsednica, Premijerka, Srbija, Tereza Mej, Velika Britanija, Žene

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • C
    Ccc

    Najlepsa i najproduhovljenija je Hrvatica Kitarović.Nisu je Hrvati slučajno stavilu na funkciju koju ovavlja. Žena od ukusa ,odmerena u svemu.

Panika na aerodromu u Berlinu: Muškarac opasan prslukom iz kog vire žice pretio obezbeđenju, intervenisala policija

Članovi posade koje su oteli pirati su dobro i najverovatnije će za njih tražiti novac: Još se ne zna sudbina Hrvata, Bosanca i Slovenca

Kraj za turističke brodiće koji ne plaćaju porez: Grci smislili fenomenalan način da ih love, a da ovi toga nisu ni svesni

Veliki požar guta sve na severu Italije: Na stotine ljudi evakuisano, ugrožena tri mesta

CIA najavila da se vraća staroj dobroj špijunaži. Neprijatelji Amerike su nam prioritet, a naročito ova zemlja

Beskućnik koji je isprskan crvenom farbom pronađen je mrtav na groblju, a na mestu gde je brutalno ponižen osvanuo je mural. "Bez doma, ne bez nade"

Uhapšene 22 osobe u Iranu zbog napada na vojnu paradu

U Austriji ima više pravoslavaca od muslimana: Zbog velikog broja azilanata se stvara pogrešna slika u javnosti

Najveća atrakcija Barselone, moderno svetsko čudo nema građevinsku dozvolu! Za remek-delo koje nastaje 136 godina niko nije odgovoran?

Ovo je trenutak kada je napadač Marinu Abramović udario u glavu uramljenom slikom: Obezbeđenje je brutalno reagovalo (VIDEO)

Rusija prelomila: Šaljemo S-300 u Siriju, zbog obaranja "Iljušina"

Kamion je skrenuo u suprotnu traku i udario u školski autobus: Ima poginulih i povređenih

Turistu uhapsili na ulazu u Bakingemsku palatu: Obezbeđenju bio sumnjiv privezak za ključeve

Pirati oteli Hrvata, Slovenca i Bosanca: Upali na švajcarski teretni brod i kidnapovali članove posade

Desničarske partije su budućnost Evrope? Ako se ujedine, ovi ljudi mogu zauvek da promene svet kakav znamo (FOTO)

Poznati naučnik koji proučava klimatske promene otkriva: Imaćemo sve jače oluje, a ovo su posebno ranjive oblasti

Napadnuta Marina Abramović u Firenci: Muškarac je udario slikom u glavu - njenim portretom koji je sam naslikao

Kataklizma biblijskih razmera u Americi nakon uragana: Mrtve ribe prekrile puteve, širi se nesnosni smrad (VIDEO)

Smrtonosno voće puno igala, ljudima se savetuje da jagodu preseku na pola: Da li je ovo teroristički čin u jednoj zemlji?

Tražio je u emisiji trudnoj ženi da mu se vrati sa dečicom, menjao priču više puta, a posle razgovora sa jednom osobom priznao gde je sakrio leševe

Čudni izbori u Peruu: Lokalni političari Hitler i Lenjin bore se za mesto gradonačelnika

"Kao da smo usred ratne zone": Tornado protutnjao Otavom, porušeni stabla i kuće, isprevrtani automobili. Dve osobe kritično (FOTO)

Roboti će zameniti 75 miliona radnih mesta u svetu: Nestaće poštari, sekretarice i računovođe, a tražiće se ova zanimanja

Zemlja u kojoj je porođaj opasniji od rata: Žene u bolovima i krvareći danima putuju do "fabrike beba", a budu otpuštene posle 3 sata (FOTO)

Komšije su se danima svađale zbog smeća, a onda su otac i sin brutalno ubili svog suseda dok je porodica sve snimala (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Nervoza roditelja ubijenog Amerikanca na Zakintosu, ključni svedok neće da svedoči: "Teško je sedeti sa Srbima zbog kojih smo sina sahranili sa naočarama za sunce"

Bivši operativac CIA uhapšen u Abu Dabiju po poternici crnogorskih vlasti, SAD se protive izručenju

Kucala je poruke dok je vozila, pa se zakucala u kamion i poginula: Poslednje Danijeline reči njena majka ne može da zaboravi (FOTO)

Zastrašujuće scene sa krvave vojne parade u Iranu: Naoružani napadači otvorili vatru, ubijeno 24, povređeno 50 (VIDEO)

Iranski predsednik upozorava: Tramp će u sukobu sa nama proći kao Sadam Husein

Dvoje poginulih u jezivoj nesreći u Misuriju: Svetla na pisti nisu se uključila, pilot izgubio kontrolu i oborio avion

Sud naredio da liderka francuske ekstremne desnice mora kod psihijatra: Ko je Marin Le Pen, koja je u detinjstvu doživela teške traume

Škotska premijerka napala Terezu Mej: Ovakav Bregzit nije prihvatljiv za nas. Mi za to nismo glasali

Zoran je spakovao kokain u kutije za hranu, pa pokušao da ih prošvercuje u Limu: Diler uhapšen u Peruu, preti mu ozbiljna kazna (FOTO)

Krvoproliće u Las Vegasu: U kući pronađena 4 leša, muškarac ubio ženu i dvoje dece, pa presudio sebi

Vanredno stanje na severu Nemačke, ne smiruje se požar sa vojne vežbe. Naređena i evakuacija (VIDEO)

Monstruozni napad u vrtiću: Vaspitačica nožem izbola 3 bebe i dve odrasle osobe (FOTO)

Porodica se okupila na bdenju, a onda je počeo krvavi obračun: Nad telom preminule osobe iznenada počela pucnjava, ranjena i devojčica

Zatrpani ljudi ispod ruševina na Filipinima: Klizište odnelo na desetine kuća i usmrtilo najmanje 29 osoba (FOTO)

Nikome ne treba još jedno dete sa Daunovim sindromom: U živoj emisiji izvređala trudnu glumicu, a onda je usledio brutalan odgovor (VIDEO)

Kamiondžije u Americi ne mogu da vrate nastradale kolege iz Kraljeva, ali su za njihove porodice uradili predivnu stvar

Jeziva scena u Njujorku: Žena izbola nožem više ljudi, među povređenima ima i dece