Ruski špijun otrovan najopasnijim nervnim agensom, smrt nastupa za nekoliko minuta: Zbog jedne stvari svi upiru prste u Rusiju (FOTO) (VIDEO)

Bivši ruski špijun Sergej Skripal (66) i njegova ćerka Julija (33) otrovani su nervnim agensom "novičok" koji je proizveden u Rusiji. Tereza Mejl dala rok Moskvi do kraja dana da objasni zbog čega je nervni agens ruske proizvodnje upotrebljen u trovanju bivšeg ruskog špijuna

  • 15

Sergej Skripal (66) i njegova ćerka Julija (33) nađeni su u besvesnom stanju pre 10 dana na klupi u engleskom gradu Solsberiju, i dalje su kritično i nalaze se u bolnici.

- Sergej Skripal i njegova ćerka Julija otrovani su nervnim agensom "novičok" koji je napravljen u Rusiji - rekla je britanska premijerka Tereza Mej.

TEREZA MEJ UPIRE PRSTOM U RUSIJU

Premijerka Britanije Tereza Mej izjavila je da je jasno da su oni otrovani nervnim agensom "novičok" kao i da je za to odgovorna Rusija.

Ona je Moskvi dala rok da do kraja dana objasni zbog čega je nervni agens ruske proizvodnje upotrebljen u trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije.

Tereza Mej krivi Ruse za trovanje špijuna: Britanija spremna da preduzme jake mere protiv Rusije

- Ukoliko se pokaže da Moskva stoji iza napada na Skripala, Britanija će to smatrati "nezakonitom upotrebom sile" Rusije na teritoriji Britanije - rekla je ona i naglasial da je Britanija spremna da preduzme jače mere protiv Rusije.

Foto: Tanjug/AP

Ruski ambasador u Britaniji pozvan je na razgovor.

Prema najnovijim informacijama, Rusija neće odgovoriti na ultimatum Britanije dok ne dobiju uzorak otrova.

- Rusija neće odgovoriti na zahtev Velike Britanije o nervnom agensu za koji se pretpostavlja da je napravljen u Rusiji dok ne dobijemo uzorak tog otrova - izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova.

"NOVIČOK" JE 10 PUTA JAČI OD SARINA

"Novičok" na ruskom znači "novajlija" i odnosi se na grupu nervnih otrova koje je proizveo Sovjetski Savez u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka. Poznat je i kao četvrta generacija hemijskog oružja proizveden u sklopu sovetskog tajnog programa kodnog imena "Foliant".

Grupa materija poznata pod nazivom Novičok – A-230 je čak 10 puta jača od nervog otrova VX, a može se napraviti u običnim fabrikama pesticida, što otežava otkrivanje  porekla proizvodnje.

Oglasio se Putin povodom trovanja ruskog agenta u Londonu, zbog kog su svi upirali prstom u njega

"Novičok" može biti u obliku gasa, aerosola ili u tečnom obliku, a u telo čoveka dospeva udisajem, preko kože ili tako što se pojede ili popije nešto u šta je stavljen otrov.

Još uvek nije poznato kada i na koji način je bivši ruski špijun bio izložen hemikaliji.

KOJI SU SIMPTOMI OTROVA?

"Novičok" deluje slično kao i ostali nervni otrovi, a to znači da blokira poruku iz mozga prema mišićima zbog čega dolazi do otkazivanja ključnih telesnih funkcija.

Foto: Tanjug/AP

Neki od simptoma su nemir, gubitak svesti, bele oči, jako sužene zenice, grčenje, a ako osoba bude izložena većoj dozi, smrt nastupa za nekoliko minuta.

Otrov usporava rad srca i protok kiseonika zbog čega dolazi do gušenja.

RUS U RESTORANU VIKAO I PSOVAO NA RUSKOM

Pre nego što su pronađeni bez svesti na klupi, Sergej i njegova ćerka bili su u restoranu "Zizi". Kako su ispričali gosti koji su u isto vreme bili tamo kad i ruski špijun i njegova ćerka, Skripal je vikao i psovao na ruskom, tražio da mu donesu račun dok je njegova ćerka sve vreme ćutala i sedela. Izgledao je uznemireno i nervozno zato što im je glavno jelo kasnilo 20 minuta.

Foto: Tanjug/AP

Nakon toga ih je kamera snimila kako šetaju, držeći se za ruke, da bi nekoliko minuta kasnije pronađeni bez svesti na klupi.

Julijine oči bile su bele i širom otvorene, dok je Sergej gledao ka nebu potpuno nepomičan.

KAKO JE OTROV STIGAO DO VELIKE BRITANIJE?

Gari Stivens, stručnjak za farmakologiju, rekao je da se radi o "opasnijem i sofisticiranijem otrovu od sarina ili VX-a i teže ga je otkriti". Usporava rad srca i otežava disanje, što dalje dovodi do smrti usled gušenja, prenosi Independent.

- Jedan od glavnih razloga što se ovi otrovi koriste je taj što njihove pojedinačne komponente nisu na listi zabranjenih supstanci. To znači da se te komponente mogu prenositi bez rizika po zdravlje kurira, sve dok se ne pomešaju i postanu smrtonosne - objasnio je on.

Otrovom VX prošle godine ubijen je brat Kim Džong Una. Što se tiče otrova A-230, proizvedeno je više varijacija, jedna od kojih je odobrena za upotrebu ruskoj vojsci kao hemijsko oružje.

Foto: Tanjug/AP

Zbog toga se smatra da je otrov mogao veoma lako da stigne do Britanije, pa čak i preko aerodroma.

- Ove stvari mogu izbeći otkrivanje ako su u vrlo malim količinama i vrlo dobro zaštićene, bilo da su biološki, hemijski ili biološki agensi. Možda je prošla kroz aerodrom, još uvek ništa ne znamo - rekao je Endi Openhhajmer, biolog i hemičar.

Nervni agens prvi put su razvili Nacisti za vreme Drugog svetskog rata, a jedan ekspert rekao je "da je u pitanju jedna od najopasnijih stvari koje su ljudi stvorili, posle atomske bombe".

Samo jedna kap otrova dovoljna je da potpuno usmrti telo, a zemlje kao što su Rusija, SAD i Velika Britanije od tada rade na tome da ga učine još moćnijim i jačim.

Za sve nervne agense postoji protivotrov, koji se nalazi u atropinu, ali on mora odmah da se da onome ko je otrovan.

Bivši ruski špijun Sergej Skripal osuđen je u Rusiji na 13 godina zatvora zato što je od 1995. odavao informacije od državnog značaja britanskoj obaveštajnoj službi MI6. 2010. godine oslobođen je u okviru razmene špijuna sa SAD, a nakon toga odlazi u Veliku Britaniju.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вељко

    13. mart 2018 | 17:35

    Отров из совјетске ере? И баш све остало у Русији, ништа у Украјни, Грузији, Летонији, Естонији,....? СТРАШНО!

  • DARKO 100%

    13. mart 2018 | 13:33

    Ova Tereza je ubitacnija od ovog nervnog otrova ,kad cujem nju meni nije dobro

  • Шах мат

    13. mart 2018 | 17:32

    Може га произвести свака фабрика пестицида, али закључак је да је морао бити прошверцован из Русије, хахаха. И друго, шта и да је произведен у Русији? Ништа не доказује. И калашњиков се прави у Русији, па њиме може да убије и Американац и Кинез и Пакистанац и Арапин, па и Британац.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA