≫ 

Tramp "šutnuo" državnog sekretara: Tilerson dobio otkaz, evo ko će predstavljati politiku SAD u svetu

On je svoju odluku objavio na Tviteru

  • 9

Američki predsednik Donald Tramp smenio je državnog sekretara Reksa Tilersona. Umesto njega je postavio šefa CIA Majka Pompea.

Američki državni sekretar podnosi ostavku? Reks Tilerson sve nezadovoljniji kako funkcioniše Bela kuća

On je svoju odluku objavio na Tviteru. Na mesto direktora CIA dolazi Ðina Haspel, prva žena na toj dužnosti.

- Majk Pompeo, direktor CIA, postaće naš novi državni sekretar. On će odraditi fantastičan posao. Hvala Reks Tilersonu za njegovu službu. Ðina Haspel postaće novi direktor CIA i prva žena na tom mestu. Čestitke svima - napisao je Tramp na Tviteru.

Foto: Tanjug/AP

Ovo je velika promena u Trampovom kabinetu. Tilerson je bio prinuđen da ranije okonča svoju turneju po Africi, kako bi se vratio u Vašington zbog priprema oko susreta Trampa i lidera Severne Koreje.

Tilerson, bivši izvršni direktor kompanije Exxon Mobil, obavljao je dužnost državnog sekretara nešto duže od godinu dana.

ŠTA BI MOGAO DA BUDE RAZLOG TILERSONOVE SMENE?

Rojters ocenjuje da je ovakva odluka očekivana od prošlog oktobra, kada su se prvi put pojavili navodi o razmiricama između Trampa i Tilersona (65), koji se povukao sa čela kompanije "Ekson mobil" kako bi se, pre nešto više od godinu dana, pridružio američkoj administraciji.

Tramp je javno "sasecao" Tilersonove diplomatske inicijative nebrojeno puta, a poslednji put u ponedeljak, kada je dosadašnji državni sekretar o Rusiji izneo komentare koji, očigledno, odudaraju od politike Bele kuće, navodi britanska agencija.

Rojters takođe primećuje da je Tilerson, po svoj prilici, bio neinformisan prošle nedelje kada je Tramp objavio da će se sastati s liderom Severne Koreje i postati prvi predsednik SAD na dužnosti koji će to učiniti.

Foto: Tanjug/AP

Tilerson je nedavno zauzeo ambivalentan stav Severnoj Koreji. Sredinom februara, on je "saslušao" Pjongjang sitičući da je njegov posao da osigura da Severna Koreja zna da je Vašington otvoren za pregovore.

Istovremeno je rekao da SAD i dalje preferira politiku "velikih štapova" sa Severnom Korejom.

Izgleda da je Pompeo prihvatio pristup koji je malo čvršći. U nedelju je rekao da Tramp neće praviti ustupke za lidera Severne Koreje Kim Džong Una, prenosi rt.com.

Foto: Tanjug/AP

On je takođe rekao da Pjongjang mora da zaustavi svoje nuklearne testove i da dopusti SAD da izvedu planiranu vojnu vežbu. Naveo je da Severna Koreja o svojoj denuklearizaciji treba da razgovara za stolom.

Odnosi između Trampa i Tilersona su nepeti već duže vreme. Još u oktobru 2017. godine, NBC je preneo da je Tilerson nazvao Trampa "moronom" i da mu je pretio da će podneti ostavku.

Državni sekreter je zatim odbacio tvrdnje da namerava da napusti svoju funkciju. On je sve vreme uporno tvrdio da je u solidnim odnosima s Trampom i odbacivao je glasine o zategnutosti između njih dvojice.

En-Bi-Si televizija je u oktobru objavila i da je Tilerson bio na pragu odluke da podnese ostavku ovog leta, ali da je pozvan da ostane na tom mestu do kraja godine.

Andrew Harnik

Većina američkih medija danas, posle Trampovog saopštenja, navodi da je na relaciji Tramp-Tilerson bilo sukoba "između četiri zida".

Tenzije između njih dvojice su dostigle vrhunac kada se Tilerson javno distancirao od predsednikovog "mlakog" odgovora na nasilje i skup belih neonacista u Šarlotsvilu u Virdžiniji prošlog leta.

TRAMP ŽELEO NOVI TIM

Predstavnik Bele kuće, koji je insistirao na anonimnosti, izjavio je povodom smene državnog sekretara Reksa Tilersona, da je Tramp želeo da ima novi tim uoči razgovora sa Severnom Korejom i raznih trgovonskih pregovora, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, direktor CIA Majk Pompeo kaže povodom najavljenog imenovanja da je zahvalan predsedniku Trampu na prilici da "služi kao direktror Centralno obaveštajne agencije i prilici da služi kao državni sekretar".

- Njegovo (Trampovo) vođstvo je SAD učinilo bezbednom i radujem se da predstavljam njega i američki narod pred ostatkom sveta za dalji prosperitet SAD. Rad sa velikim ljudima u CIA, koji su najnapredniji i najtalentovaniji državni službenici sa kojima sam se susreo, bio je jedna od velikih počasti u mom životu - napisao je Pompeo u saopštenju, prenosi Vašington post.

Printskrin: Youtube/The OSS Society

Ðina Haspel, koja će biti imenovana za novu direktorku CIA i ujedno postati prva žena na tom mestu izjavila je da je uzbuđena zbog unapređenja.

- Nakon 30 godina rada u CIA, bila mi je čast što sam radila kao zamenik Majka Pompea u prethodnoj godini. Zahvalna sam na prilici predsedniku Trampu i njegovim poverenjem u mene da me izabere za novog direktora Centralne obaveštajne agencije - rekla je Haspel.

TRAMP NIKADA NIJE JAVNO GOVORIO O RAZLOZIMA TILERSONOVE SMENE

Američki predsednik Donald Tramp, koji je i ranije najavljivao smenu Reksa Tilersona, nikada javno nije rekao zbog cega bi se moglo dogoditi da smeni državnog sekretra.

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi AP, podsekretar Stejt departmenta za javnu diplomatiju Stiv Goldstajn kaže da je Tilerson imao nameru da ostane na tom poslu, jer je smatrao da je napravio bitan pomak u nacionalnoj bezbednosti.

Dva zvaničnika Bele kuće kazala su da je Tilersonu rečeno još u petak da će biti smenjen, međutim Goldstajn kaže da Tilerson nije razgovarao sa Trampom i da ne zna razlog smene.

Prema Goldastajnu, Tilersonu će nedostajati kolege u Stejt departmentu i minsitri sa kojima je radio.

- Želimo Pompeu sve najbolje - rekao je Goldstajn.

Foto: Tanjug/AP

"TILERSON ĆE BITI MNOGO SREĆNIJI SADA"

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas novinarima da je on sam odlučio da smeni državnog sekretara Reks Tilersona.

- Tilerson će biti mnogo srećniji sada - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući i dodao da je sa Tilersonom dosta razgovarao o tome i da su imali neslaganja u vezi s iranskim sporazumom, prenosi AP.

Istovremeno, Tramp je pohvalio energiju i intelekt novog državnog sekretara Majk Pompea.

Foto: Tanjug / AP

KO JE REKS TILERSON?

Reks Tilerson, sada već bivši američki državni sekretar, član Republikanske partije, inženjer, čije bogatstvo se procenjuje na 245 miliona dolara, na to je mesto došao 1. februara 2017. sa pozicije izvršnog direktora američke naftne kompanije Ekson mobil, kao jedan od najbolje plaćenih direktora na svetu.

Nalazi se na 25. mestu Forbsove liste, a prema pisanju medija blizak je s Putinom i dobitnik je najvišeg ruskog odlikovanja koje se daje stranim državljanima.

Bio je predstavnik Ekson mobila u Rusiji u vreme vlasti Borisa Jeljcina, a današnja Moskva ga kvalifikuje kao konstruktivnog i profesionalnog sagovornika.

U tom je smislu bio i označen kao Trampov saradnik koji se zalaže za najbolje moguće odnose sa Rusijom, te je bio kritičan i protivnik sankcija uvedenih Rusiji.

Foto: Tanjug/AP

Stupio na dužnost 1. februara 2017. kada je njegov izbor potvrdio Senat američkog Kongresa.

Tramp ga smenjuje uoči najavljenog susreta sa Kimom(Severna Koreja) jer ga smatra previše "establišmenski nastrojenim".

VIDEO: Saznajte sve i o kontraverznoj knjizi o Trampu pod nazivom "Vatra i bes", Majkla Vulfa:

Daljinac

(Telegraf.rs/rt.com/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kina

    13. mart 2018 | 14:25

    Pametna odluka iz vise faktora, Tilersen je poceo sve agresivnije da zagovara politiku sile prema Rusiji, zatim je poceo da sa Klintonovim saradnicima suruje protiv Trampa, i trece zeleo je da se zarati sa Severnom Korejom.

  • Mladen

    13. mart 2018 | 14:42

    Ovaj misli da je vodjenje takve i tolikw drzave isto sto i mesetarenje sa realistate investicijama i igranje sefa u reality show.

  • Ccc

    13. mart 2018 | 14:24

    Tramp je u savrsenoj forni,tačno zna od kog kandidata moze maksimum da dobije na funkciji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA