≫ 

Putin uzvraća osvetnički udarac: Rusi proteruju 23 britanskih diplomata i dali su im rok da izađu iz zemlje!

Prvo je Britanija tražila da 23 ruskih diploma napuste Rusiju

  • 39

Rusko ministarstvo inostranih poslova je odlučilo da protera 23 britanskih diplomata iz zemlje, proglašavajući ih kao persone non grata (nepoželjne ličnosti). Oni imaju sedam dana napuste Rusiju, odnosno do kraja naredne sedmice.

Ni Rusija neće sedeti skrštenih ruku: Zaharova najavila odgovor na britanske mere

Istovremeno, Moskva je povukla saglasnost za otvaranje Konzulata Velike Britanije u Sankt Peterburgu.

Ovo ministarstvo je pozvalo ambasadorsku Velike Britanije u Moskvi Lori Bristou da danas dođe na razgovor. Ambasadorka je pozvana na razgovor zbog tenzija između Rusije i Britanije, nastalih posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u Engleskoj pre dve nedelje, prenela je agencija AP.

Očekuje se da Rusija saopšti imena nekih britanskih diplomata koji će biti proterani, kao kontramera posle odluke britanske premijerke Tereze Mej da protera 23 ruskih diplomata iz Britanije.

Printskrin: youtube/NBC

Britansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ruskog predsednika Vladimira Putina da je lično naredio trovanje Skripala i njegove ćerke, što je Putinov portparol energično negirao.

Britanski ambasador u Rusiji Lori Bristov, pozvan je u rusko ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi, a prema rečima svedoka on je već stigao u ministarstvo.

Sastanak će gotovo sigurno biti fokusiran na odgovor Moskve na tvrdnje Londona da Rusija stoji iza navodnog trovanja Sergeja Skripala i njegove ćerke.

Foto: Tanjug/AP

Britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson u petak je istakao da je Putin lično naredio napad na agente.

Moskva je više puta ponudila svoju punu saradnju u istraživanju incidenta. Obe zemlje su članice Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV), što znači da je London dužan da uključi Moskvu u istragu.

Foto: Tanjug/AP

Britanska premijerka Tereza Mej je ranije saopštila da će iz Britanije biti proterana 23 ruskih diplomata nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

Mej je rekla da ruske diplomate imaju nedelju dana da napuste Veliku Britaniju, preneo je AP, navodeći da je najveće proterivanje diplomata od perioda Hladnog rata.

Foto: Tanjug/AP

Britanska premijerka smatra da je Rusija pokazala prezir prema britanskoj želji da objasni pokušaj ubistva bvšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

Odmah je reagovala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je istakla da će Moskva adekvatno odgovoriti na mere koje je Britanija preduzela protiv Rusije i ruskih zvaničnika.

Daljinac

(Telegraf.rs / Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bojan

    17. mart 2018 | 09:44

    Sta su umislili Britanci ? Da ce da ponizavaju Rusiju ? Smesni su ! Potonuce njihovo ostrvo jednog dana, a kolicina zla na svetu ce se smanjiti za 1/3.

  • Pele

    17. mart 2018 | 09:46

    Englezi,manite se corava posla.

  • Johan

    17. mart 2018 | 09:48

    Samo reciprotitet u međudržavnim odnosima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA