≫ 

Odakle zaista potiče "novičok", otrov koji je ubio ruskog špijuna: Zaharova prebacuje krivicu na Britance

Tvrdi da je Britanija od kraja 90-ih intenzivno testirala ovaj otrov, kao i da se ta laboratorija još nalazi u blizini Londona

  • 9

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da najverovatniji izvor "novičoka" može biti sama Britanija, ili Češka, Slovačka i Švedska. Zaharova je u tom kontekstu pomenula i SAD, ali je navela da je to "pod znakom pitanja".

Meta napada nije bio ruski špijun? Njegova ćerka je bila verena za sina visokog zvaničnika ruske bezbednosti, nije je hteo za snajku

London tvrdi da je nervni agens "novičok" korišćen za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Zaharova tvrdi da su te zemlje, a ne Rusija, intenzivno testirale tu supstancu od kraja 90-ih godina prošlog veka.

- Poreklo te toksične supstance je najverovatnije iz zemalja koje su vršile intenzivna istraživanja ''novičoka'' od kraja 90-ih. To su Velika Britanija, Slovačka, Češka Republika i Švedska - rekla je Zaharova za tv stanicu "Rusija 24", navodeći da su SAD, međutim, "pod znakom pitanja".

Foto: Tanjug/AP

Ministri spoljnih poslova Švedske i Češke, kao i slovačko Ministarstvo spoljnih poslova su odbacili navode Zaharove.

Švedska ministarka Margot Valstrom je te tvrdnje odbacila kao "neprihvatljive i neosnovane".

- Odlučno odbacujemo neprihvatljive i neosnovane navode portparolke ruskog MSP da nervni agens korišćen u Solsberiju možda potiče iz Švedske. Rusija bi umesto toga trebalo da odgovori na pitanja Britanije - napisala je Valstrom na Tviteru.

Češki ministar spoljnih poslova Martin Stropnjicki je, takođe, kao neosnovane odbacio navode Zaharove.

- Ovo je primer manipulisanja informacijama u javnosti sa izuzetno spekulativnom porukom koja ne može biti dokazana - napisao je na Tviteru Stropnjicki.

Foto: Tanjug/AP

Češka ministarka odbrane Karla Slečova je navode Zaharove nazvala apsurdnim.

Nedavno je ruski izaslanik u OEBS Aleksandar Lukaševič izjavio da je "novičok" možda proizveden u britanskoj vojnoj laboratoriji u Porton Daunu kod Solsberija, grada u kojem su Skripaljevi nađeni u komi.

- Sasvim slučajno, vladina laboratorija zadužena za oružje za masovno uništenje nalazi se u blizini Solsberija, u Porton Daunu. Ako London sa sigurnošću navodi da je taj nervni agens novičok, to znači da oni tamo imaju formulu i uzorke - a sasvim je moguće da oni to i proizvode - rekao je u četvrtak Lukaševič.

Prema njegovim rečima, "izumitelj ovog agensa, V. Mirzojanov, preselio se u SAD pre mnogo godina".

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frenki

    18. mart 2018 | 00:55

    Englezi po običaju bezočno lažu.Pri tome i glupo lažu.

  • van

    18. mart 2018 | 07:10

    Nije nam krivo zbog čega englezi toliko lažu, jer smo na njihove laži kroz istorijsku prošlost navikli, nego mi je krivo što misle da će mo im dalje naivno verovati.

  • Imenjak

    18. mart 2018 | 06:22

    E Rusi Rusi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA