≫ 

Bila je u ruskom zatvoru, a onda su je optužili da je planirala puč protiv vlade: Sada je Nađa najavila da počinje štrajk glađu (FOTO)

Optužena je da je planirala da napadne parlament granatama i automatskim oružjem

  • 2

Ukrajinska poslanica Nađa Sevčenko najavila je da danas počinje štrajk glađu protestujući protiv pritvora zbog optužbi da je planirala puč protiv vlade u Kijevu.

Ukrajinski pilot pronađen mrtav u svom stanu: Moskva ga je otpuživala da je oborio avion MH17 2014. godine

Savčenko, bivši navigator vojnog helikoptera koja je postala nacionalna heroina nakon boravka u ruskom zatvoru kao ratni zarobljenik, uhapšena je juče u parlamentu pošto joj je ukinut imunitet od krivičnog gonjenja.

Optužena je da je planirala da napadne parlament granatama i automatskim oružjem.

Savčenko, pak, tvrdi da su vlasti izmislile njen navodni plan o puču kako bi je diskreditovale, ali ne negira da želi svrgavanje aktuelne ukrajinske vlade.

Ona je na saslušanju koje je emitovano i na televiziji, rekla da će protestovati protiv tretmana isto kao što je to činila i kada je bila u zatvoru u Rusiji, prenosi Rojters.

- Danas počinjem štrajk glađu i ponovo ću pokazati svima onima koji ne veruju. Pokazaću ukrajinskom narodu šta znači biti heroj - rekla je ona obučena u crnu majicu sa nacionalnim simbolom Ukrajine, sličnu odeći kakvu je nosila na suđenju u Rusiji.

Foto: Guliver/Brendan Hoffman/Getty Images

Savčenko, koja je dobila nadimak ukrajinska Jovanka Orleanka, vratila se u zemlju u maju 2016. gde je dočekana uz fanfare nakon razmene zatvorenika sa Rusijom, ali je brzo postala žestoka i nepredvidiva opoziciona ličnost u parlamentu.

Predsednik Petro Porošenko tada joj je dodelio najveće priznanje, ali je juče sugerisao da je njen navodni plan o puču zapravo specijalna operacija koju vodi Rusija radi destabilizacije Ukrajine.

- Sve ovo je još jedna opomena da se protiv Ukrajine vodi hibridni rat velikih razmera - napisao je on na Fejsbuku.

Tokom dana očekuje se da sud donese odluku da li će Savčenko biti puštena da se brani sa slobode ili će ostati u pritvoru.

VIDEO: Ko su "Noćni vukovi" i zbog čega je Evropa u strahu od njih

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    23. mart 2018 | 18:21

    Зашто је против власти коју су против воље народа и против уставно поставили западни челници, па зар тамо не влада благостање?

  • Susi

    23. mart 2018 | 19:57

    Traži đavola, i dobiće ga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA