Ko je Karles Pudždemon? Čovek koji je zauvek promenio Španiju je katalonski separatista, navija za Barselonu i svira gitaru

Njegova porodica oduvek je bila pristalica nezavisnosti Katalonije, a sam Pudždemon uključio se u politiku još kao tinejdžer, pridruživši se nacionalističkoj konvergenciji Katalonije 1980. godine

  • 7

Danas je u Nemačkoj, pri pokušaju prelaska u Dansku, uhapšen Karles Pudždemon, bivši katalonski predsednik koji je do pre par dana, kada je Madrid izdao međunarodni nalog za hapšenje, boravio u Fnskoj odakle je otišao u Belgiju. Znamo li ko je ustvari Karles Pudždemon?

Karles Pudždemon je katalonski nacionalistički političar i novinar. Rođen 1962. godine u Ameru u provinciji Đirona u severoistočnij Kataloniji, u porodici pekara. Ima sedmoro braće.

>>>Pudždemon uhapšen u Nemačkoj: Katalonski lider pokušao da uđe u Dansku

Foto: AP/Tanjug

Posle obrazovanja u Ameru i Đironi, postao je novinar 1982. godine, pisao je za različite lokalne publikacije i postao glavni urednik El Punta. Bio je direktor Katalonske novinske agencije od 1999. do 2002. godine.

Godine 1983, Pudždemon je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je pretrpeo ozbiljne povrede, a jedna od njih ostavila je traga i na njegovm oku.

Počevši od 1988. godine, Pudždemon je sakupljao reference o Kataloniji u medjunarodnoj štampi, a prikupljeni materijal objavljen je u knjizi "Kata...Šta?" 1994. godine.

Foto: AP/Tanjug

Tokom Olimpijskih igara u Barseloni 1992. bio je član organizacije koja podržava katalonske nacionaliste uhapšene u sklopu "Operacije Garzon". 

Njegova porodica oduvek je bila pristalica nezavisnosti Katalonije, a sam Pudždemon uključio se u politiku još kao tinejdžer, pridruživši se nacionalističkoj konvergenciji Katalonije 1980. godine. Odrekao se novinarstva, kako bi nastavio političku karijeru 2006. godine, kada je izabran je za člana Parlamenta Katalonije za provinciju Đirona. 

Foto: AP/Tanjug

Za gradonačelnika Đirone, gde je godinama živeo, izabran je 2011. godine, nakon pobede na opštinskim izborima održanim iste godine. Ponovo je izabran na regionalnim izborima za 2010, 2012. i 2015. godine. Predsednik Udruženja opština za nezavisnost Katalonije postao je 2015. godine.

U januaru 2016. godine postao je 130. predsednik Katalonije i na toj poziciji se nalazio sve do oktobra 2017. godine kada je, nakon proglašenja katalonske nezavsnosti, razrešen sa dužnosti.

Foto: Tanjug/AP

Bio je prvi predsednik Katalonije koji je odbio da položi zakletvu o lojalnosti španskom ustavu i španskom kralju.

Oženjen je rumunskom novinarkom Marselom Topor sa kojom ima dve kćerke, Magali i Mariju. Govori katalonski, engleski, francuski, rumunski i španski jezik.

Navija za Barselonu i svira rok gitaru i električni klavir. U mladosti je svirao bas u malom, ne tako poznatom, katalonskom rok bendu.

Foto: Tanjug/AP

Da je Pudždemon bio uhapšen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španiji, ali finske vlasti su saopštile da nisu znale gde se nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje.

U Španiji mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.

U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.

(M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbenda od bgdea

    25. mart 2018 | 17:43

    Hvala mu, sto danas Spanija blokira Kosmet i podrzava Srbiju!

  • dragan

    25. mart 2018 | 18:08

    gde je sada HAVIJER SOLANA da bombasrduje spaniju

  • Шах мат

    25. mart 2018 | 17:34

    Да није њега, Шпанија нас никад не би озбиљно подржала око Косова. Што значи, нама одговара сепаратизам Каталонаца, и потајно га подржавамо, али званично подржавамо Мадрид, хехехе...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA