≫ 

Reci mami da je volim: Poslednji minuti i poruke dece najbližima pre nego što su živa izgorela u požaru u Rusiji (FOTO) (VIDEO)

Kada su videli da im se požar približava i da neće preživeti, deca su poslala poslednje poruke svojim najmilijima

  • 13

Najmanje 64 osobe poginule su u požaru koji se dogodio juče u tržnom centru "Zimska višnja" u ruskom gradu Kemerovo. Strahuje se da je od 64 nastradalih čak 41 dete, prenosi Miror. 

Rusija zavijena u crno: U požaru u tržnom centru poginulo najmanje 64 osobe, većina žrtava su deca (FOTO) (VIDEO)

Desetine dece se i dalje vodi kao nestalo, a roditelji strahuju od najgoreg. Oni na društvenim mrežama mole za sve informacije o svojim najmilijima.

Foto: AP/Tanjug

Prema pisanjima lokalnih medija, u tržnom centru pronađeno je najmanje 96 tela, 37 tela je pronađeno u jednom bioskopu a 30 u drugom. Ovi navodi još uvek nisu zvanično povrđeni.

Snimci sa početka tragedije pokazuju roditelje koji u panici dozivaju svoju decu, dok se u pozadini čuje "vatra,vatra!" Ljudi nisu mogli da pobegnu kroz jedna protivpožarna vrata koja su bila zaključana.

POTRESNE PORUKE DECE KOJA SU ŽIVA IZGORELA

Kada su videli da im se požar približava i da neće preživeti, deca su poslala poslednje poruke svojim najmilijima. 

Marija Moroz (13) poslala je poruku iz bioskopa: "Mi smo u požaru", potvrdio je njen rođak. Devojčica je zatim poslala kako je "ovo izgleda njen oproštaj". Strahuje se da je Marija mrtva.

Među nestalima je i 8 devojčica iz jednog razreda, koje imaju između 11 i 12 godina. Viktorija Vika Počankina je u razgovoru sa tetkom Evgenijom rekla kako "sve gori, a vrata su zaključana".

 
regram @lanalo_1 Repost from @kuzbass_news @TopRankRepost #TopRankRepost Внутри горящего торгового центра в одном из туалетов на втором этаже спрятались несколько человек. Они заложили щели в дверях мокрыми полотенцами. Люди звонят в МЧС и просят их спасти. ⠀ Сколько их там всего, а также сколько они смогут еще продержаться, неизвестно. Пожарные пытаются пройти к ним через дым. ⠀ Фото: Родственники не могут их найти, если вы что-то видели звоните на телефон горячей линии: 8(3842)58-23-33 #кемерово #кузбасс #зимняявишняA post shared by @ oksanakistarova on

- Ne mogu da izađem napolje, ne mogu da dišem - rekla je devojčica. Njena tetka Evgenija ispričala je kako je devojčici rekla da skine odeću i prekrije nos, a ona joj se samo odgovorila ovo.

- Reci celoj mojoj porodici da je volim, reci mojoj mami da je volim - rekla je Viktorija tetki. A onda se razgovor prekinuo. Njena tetka rekla je kako je upravo počeo školski raspust i da je ceo njen razred bio u bioskopu.

- Sa njima su još bila dva ili tri roditelja i nastavnik. Kada su smestili decu u bioskop, otišli su da prošetaju. Oni su svi preživeli - ispričala je tetka devojčice koja se vodi kao nestala.

Telo profesorke gimnazije Tatiane Darsaile je prvo identifikovano. Ona je svoj razred odvela u tržni centar.

Ruskinja Julija je bila u igraonici sa troje dece i majkom. Ispričala je kako je vatra počela na 4. nivou i da su oni imali puno sreće.

- Sedela sam na sofi preko puta igraonice i sve se dešavala pred mojim očima. Vatra je svake sekunde bila sve veća, a dim je ispunio prostoriju. Potrčala sam da pronađem decu, a kada smo svi bili zajedno, laknulo mi je. Samo smo čudom preživeli - ispričala je ona.

Dečak Igor bio je u bioskopu sa svojom mlađom sestrom, kada je neka žena otvorila vrata i viknula "vatra".

- Zgrabio sam sestru i povukao je napolje. Dim je bio svuda oko nas, ništa nisam video, a masa se gurala da što pre izađen napolje - ispričao je on, prenosi Miror.

Foto: AP/Tanjug

ČUVAR ISKLJUČIO SISTEM ZA UPOZORENJE NA POŽAR

Ruski državni istražitelji saopštili su da je čuvar isključio sistem za upozoravanje od požara, a izlazi za slučaj požara su bili blokirani.

U saopstenju istražnog komiteta, takođe je navedeno, da je načinjeno više ozbiljnih propusta tokom izgradnje i vođenja tržnog centra, preneo je Rojters.

Dan nakon požara vatra i dalje tinja u tržnom centru, a strahuje se da bi cela konstrukcija mogla da se uruši. Spasioci i vatrogasci imaju poteškoća da dođu do bioskopske sale u kojoj su mnoga deca gledala film.

Ruski ministar za vanredne situacije izjavio je kako vatrogasci i spasioci ne mogu da priđu velikom broju objekata u tržnom centru zbog ekstremno visokih temperatura.

Kako je ranije javio ruski portal "Vesti" požar u tržnom centru počeo je u sobi sa trambolinom, nakon što je jedno dete upaljačem zapalilo sunđer.

Foto: AP/Tanjug

Pokrenuta je krivična istraga, a u Kemerovskoj oblasti biće uvedena trodnevna žalost.

Požar u tržnom centru izbio je u nedelju na četvrtom spratu, na kome se nalaze bioskop i dečiji zabavni centar i zahvatio je oko 1.600 kvadratnih metara.

Centar "Zimnjaja višnja" (Zimska višnja) prostire se na 23.000 kvadratnih metara, a otvoren je 2013. godine.

Pored bioskopa sadrži prodavnice, salu za kuglanje, dečji centar i vrt za životinje.

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    26. mart 2018 | 15:31

    Vecna Vam slava!Pocivajte u miru!

  • Н. С

    26. mart 2018 | 14:37

    Искрено саучешће, свима који су некога у том ужасу изгубили. Саучешће свом народу и председнику Русије.

  • JA

    26. mart 2018 | 14:52

    Uzas! Jadna deca i jadni ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA