Pale prve presude povodom ruskog mešanja u američke izbore, ali protiv Trampa neće biti podneta optužnica

Aleks van der Zvan prva je osoba osuđena u okvru istrage koju vodi specijalni tužilac Robert Muler

  • 0

Holandski advokat, koji je radio s bivšim direktorom kampanje Donalda Trampa, osuđen je u Vašingtonu na 30 dana zatvora, jer je izneo lažno svedočenje u istrazi o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore održane krajem 2016. godine.

Tramp najavio da će povući američku vojsku iz Sirije: Šta bi takav potez mogao da izazove i ko bi imao najviše koristi od toga?

Aleks van der Zvan prva je osoba osuđena u okvru istrage koju vodi specijalni tužilac Robert Muler. Holandski advokat se u februaru na sudu izjasnio krivim za lažno svedočenje.

Van der Zvan (33) je radio u kancelariji koja je bila zadužena za povratak ugleda bivšeg ukrajinskog predsednika, i sarađivao je s direktorom Trampove kampanje Polom Manafortom. Holandski advokat je 3. novembra lažno svedočio o vezama s Ričardom Gejtsom, bivšim saradnikom Manaforta.

Aleks van der Zvan Foto: Tanjug/AP

Van der Zvan je radio u Londonu za međunarodni ured (Skadsen, Arps, Slate, Meagher&Flom) koji je lobirao u korist smenjenog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, kojeg podržava Rusija. Manafort i Gejts su optuženi krajem oktobra za zaveru protvi SAD, lažna svedočenja i pranje novca.

Aleks van der Zvan sa svojim pravnim timom Foto: Tanjug/AP

Holandski advokat koji govorio nekoliko stranih jezka, među kojima i ruski, zet je ruskog oligarha Germana Hana.

PROTIV TRAMPA SE NE PLANIRA OPTUŽNICA

Američki predsednik Donald Tramp pod istragom je tima posebnog tužitoca Roberta Mulera, ali protiv njega se za sada ne planira nikakva optužnica, objavio je u Vašington post pozivajući se na neimenovane izvore.

Muler je zadužen da otkrije da li je bilo dosluha između Trampovog izbornog taba i Rusije, tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

Trampa od pocetka mandata optuzuju da je sarađivao sa Rusima Foto: Tanjug/AP

Tramp je istragu ocenio kao "lov na veštice", dok Moskva negira bilo kakvu umešanost ruskih vlasti u američku kampanju.

Vašington post koji se poziva na tri neimenovana izvora piše da tužilac Muler ne smatra Trampa metom istrage, što znači da ne raspolaže indicijama koje bi otvorile put optužnici.

Po istim izvorima, Muler je kazao advokatima predsednika da priprema izveštaj o Trampovom delovanju kao i o mogućoj opstrukciji pravosuđa s njegove strane.

Robert Muler Foto: Tanjug/ AP

KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA