Nepriznata Makedonska pravoslavna crkva od Bugara dobila blagodatni oganj (FOTO)

Prethodnih godina, verska zajednica koja se odvojila od Srpske pravoslavne crkve i proglasila svoju autokefalnost, dobijala je blagodatni oganj od predstavnika Grčke pravoslavne crkve

  • 3

Zvanična delegacija Bugarske pravoslavne crkve predala je danas blagodatni oganj iz Jerusalima delegaciji samoproglašene Makedonske pravoslavne crkve, piše Sofija gloub.

Kako se navodi, susret se dogodio na aerodromu u Sofiji.

>>>Trenutak Božijeg čuda u Jerusalimu: Zapaljen Blagodatni oganj, veliki broj vernika posetio Hristov grob (VIDEO)

Prethodnih godina, verska zajednica koja se odvojila od Srpske pravoslavne crkve i proglasila svoju autokefalnost, dobijala je blagodatni oganj od predstavnika Grčke pravoslavne crkve.

Događajima nije prisustvovala delegacija plovdivskog mitropolita Nikolaja, koji je protivnik osamostaljenja Makedonske pravoslavne crkve, a kako se navodi, "istorijski momenat" se dogodio i bez prisustva predstavnika Ruske pravoslavne crkve, koji su tradicionalni saveznici Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Antonij je rekao da je davanje blagodatnog ognja predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve "poruka bratske i Hristove ljubavi, koja se daje svakome ko se pojavi u veri".

Prethodnih godina, MPC je blagodatni oganj dobijala od Grčke pravoslavne crkve Foto: Tanjug/AP

Makedonski mitropolit Ilarion je rekao da je delegacija MPC stigla u Sofiju uz blagoslov bugarskog patrijarha Neofita, prenosi B92.net.

Kako se podseća, Makedonska pravoslavna crkva je 1967. godine proglasila svoju autokefalnost, a njen status je i dalje pod znakom pitanja jer je ne priznaju ni Srpska pravoslavna crkva, niti Ekumenski patrijarhat u Istanbulu.

Pre nekoliko meseci je Dojče vele preneo tekst u kom se navodi da je MPC uputila pismo Bugarskoj patrijaršiji sa molbom da joj bude takozvana "majka crkva" i da je predstavlja pred drugim pravoslavnim crkvama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    8. april 2018 | 09:42

    U Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi vlada jak bugarski lobi koji ima cilj da Makedoniju podčini svojim interesima, zapadnih podanika, koji je odvaja od povezanosti sa srpskom Pravoslavnom Crkvom u čijem sastavu je bila pre proglašene nezavisnosti.

  • Eureka

    8. april 2018 | 09:51

    Bugari bugarima

  • Jovan

    8. april 2018 | 11:17

    A Ohridska Erhioskopija najstara na Balkanu i sad vi i tatari kao majka pravoslavne crkve 😀 Boze pomozi im,ne znaju sta pricaju ni sta rade !!! Pasce i ova prodana vlast u Makedoniji ali Makedonija je bila i bice !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA