≫ 

Tramp napao Putina da pomaže "životinji Asadu" i zapretio posle priče o hemijskom napadu u Siriji!

On je na Tviteru okrivio i ruskog predsednika Putina, kao i Iran zbog podrške, kako je naveo, "životinji Asadu"

  • 27

Donald Trump osudio je navodni hemijski napad na Siriju, nazvao ga "suludim" i oštro kritikovao Rusiju i Iran zbog podrške Bašar al Asadu.

Mračne slike posle navodnog hemijskog napada na decu i narod: Amerikanci traže da svet reaguje, Rusi tvrde da je priča o "bure-bombama" laž (FOTO) (VIDEO)

Predsednik SAD upozorio je da će platiti veliku cenu zbog pomaganja sirijskom režimu nakon sumnjivog hemijskog napada gasom sarin, preneo je Skynews.

On je na Tviteru okrivio i ruskog predsednika Putina, kao i Iran zbog podrške, kako je naveo, "životinji Asadu".

Tramp je nastavio da vređa, pa je potkačio i bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu "koji nije uradio ništa da se sirijska katastrofa bi se završila mnogo ranije a životinja Asad bi bio davna prošlost".

Foto: Profimedia/ Anadolu Agency

U navodnom hemijskom napadu sirijske vlade na pobunjenike u gradu Duma, prema različitim navodima, od gušenja izazvanog nervnim gasom sarin poginulo je između 40 do 80 ljudi, među njima su i deca, dok je od posledica "bure-bombi" bačenih iz aviona povređeno najmanje 1000 građana.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da su navodi o hemijskom napaduu Siriji lažni i da bi svaka vojna akcija koja bi bila preduzeta na osnovu tako "izmišljenih i isfabrikovanih izgovora" mogla dovesti do teških posledica.

Foto: AP/Tanjug

- Širenje lažnih priča o upotrebi hlorina i drugih otrovnih supstanci od strane sirijskih vladinih snaga se nastavlja. Još jedna takva isfabrikovana informacija o navodnom hemijskom napadu u Dumi pojavila se juče - navelo je ministarstvo u saopštenju, prenosi Rojters.

- Mi smo nedavno više puta upozoravali na tako opasne provokacije. Cilj takvih lažnih spekulacija, odsustvo bilo kakve utemljenosti predstavlja zaštitu terorista... kao i pokušaj pravdanja eventualne spoljne upotrebe sile - dodaje se u saopštenju.

Sirijski opozicioni aktivisti i spasioci su naveli da je u subotu u napadu otrovnim gasom na grad koji drže pobunjenici ubijeno više desetina ljudi, što sirijska vlada negira.

Foto: AP/Tanjug

U međuvremenu je sirijska državna televizija objavila da je vlada Sirije postigla dogovor sa pobunjeničkom grupom "Džaiš al Islamom" o evakuaciji njenih pripadnika iz Dume nedaleko od Damaska.

Ta pobunjenička grupa treba da oslobodi sve zatvorenike, a da zauzvrat, njeni pripadnici mogu da bezbedno napuste grad. Do sada oni se nisu oglasili, preneo je Rojters.

Prema rečima neimenovanog zvaničnog izvora, pripadnici "Džaiš al Islama" ("Armija islama") napustili bi Dumu i krenuli ka severnom gradu Džarablus, koji se nalazi u blizini granice s Turskom, u narednih 48 sati. 

Pregovori između sirijske vlade i "Džaiš al Islama" održavaju se nakon navoda o napadu hemijskim oružjem na Dumu.

Foto: Tanjug/AP

Ovim povodom oglasilo se i tursko ministarstvo spoljnih poslova, koje navodi da postoji "snažna sumnja da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje, usmrtivši civile".

U saopštenju se međunarodna zajednica poziva da spreči, zaustavi i kazni takve napade, koje ministrstvo naziva "neselektivnim zločinom protiv čovečnosti".

VIDEO: Su-57, moćni ruski bombarder budućnosti

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlado

    8. april 2018 | 20:12

    Jenki vama nista ne treba verovati, fuj.

  • Драган

    8. april 2018 | 17:58

    Трамп или они који њим диригују су на ивици лудила,ако не већ тотално луди.Измишљају оптужбе другима за оно што они раде?!?!Да би добили већи буџет за војску свашта измишљају.То је смртна опасност за Планету Земљу.Да ли су свесни тога????

  • Ljubo

    8. april 2018 | 17:34

    Isti scenario u IRAKU. LIBIJI.SIRIJI.NEMA KRAJU RATU .KAKO DA OPSTANE NATO. RATOM U RAT. KADA DODU DO RUSIJE UKOPACE SE I NASTAVITI SE RATOM ISCRPLJIVANJA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA