Osam godina od pogibije predsednika Poljske Leha Kačinjskog: Avion koji je prevozio veliki broj visokih zvaničnika srušio se u Rusiji (FOTO) (VIDEO)

Na emotivnoj ceremoniji, koja je održana ispred Predsedničke palate u Varšavi, gde je nekada bio dom pokojnog predsednika, pročitana su imena žrtava,

  • 0

U Poljskoj se danas obeležava osam godina od avionske nesreće u Rusiji, u kojoj je poginulo 96 osoba, među kojima i tadašnji poljski predsednik Leh Kačinjski, njegova supruga i veliki broj političkih i vojnih lidera.

>>>U avionu poljskog predsednika je bila podmetnuta bomba: Otkriveno šta je ubilo Leha Kačinjskog i još 95 putnika

Avion se srušio prilikom četvrtog pokušaja sletanja zbog udara u drveće pri gustoj magli. Iako je kontrola leta pokušala da let preusmeri na drugi aerodrom, piloti su to odbili.

Jaroslav Kačinjski, inače brat blizanac Leha Kačinjskog, odao je poštu žrtvama na svečanoj ceremoniji u Varšavi Foto: Tanjug/AP

Među poginulim putnicima, osim predsednika Kačinjskog, nalazila se i njegova supruga Marija Kačinjska kao i brojni visoki zvaničnici. Poljska je u nesreći izgubila i poslednjeg predsednika u egzilu Rišarda Kačorovskog.

Poginulo je celo vojno-bezbednosno rukovodstvo države, načelnik Generlaštaba Franćišek Gongor, komandanati kopnenih snaga, mornarice, vazduhoplovstva, specijalnih snaga i Varšavskog garnizona, kao i načelnik kancelarije za nacionalnu bezbednost.

Na ceremoniji održanoj ispred Predsedničke palate u Varšavi, gde je nekada živeo Leh, pročitana su imena žrtava Foto: Tanjug/AP

U nesreći su poginuli i Slavomir Skžipek, guverner Narodne banke Poljske, Pjotr Nurovski, predsednik Olimpijskog komiteta, Januš Kohanovski ombudsman, kao i predsednici Advokatske komore i Instituta pamćenja.

Lider vladajuće poljske stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski, inače brat blizanac Leha Kačinjskog, odao je poštu žrtvama na svečanoj ceremoniji u Varšavi, koja je simbolično počela jutros u 8.41 sati, u vreme kada je avion pao 10. aprila 2010. godine u blizini aerodroma u Smolensku.

Povodom nesreće kod Smolenska, danas će biti otkriven kameni spomenik žrtvama na centralnom trgu u Varšavi Foto: Tanjug/AP

Na emotivnoj ceremoniji, koja je održana ispred Predsedničke palate u Varšavi, gde je nekada bio dom pokojnog predsednika, pročitana su imena žrtava, prenosi AP.

Ostale ceremonije, koje se organizuju u Poljskoj povodom nesreće kod Smolenska, uključujuju otkrivanje masivnog kamenog spomenika žrtvama na centralnom trgu u Varšavi.

Avion Tupoljev Tu-154 poljskih vazdušnih snaga srušio se u blizini ruskog grada Smolenska Foto: Tanjug / AP

Avion Tupoljev Tu-154 poljskih vazdušnih snaga srušio se u blizini ruskog grada Smolenska 10. aprila 2010. godine, pri čemu je poginulo svih 96 putnika i članova posade, uključujući poljskog predsednika.

Poljska delegacija bila je na putu ka obeležavanju 70. godišnjice masakra u Katinjskoj šumi, gde je 1940. godine, po Staljinovom naređenju, streljano 22.000 poljskih vojnih zarobljenika.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA