Sarin - ubica bez boje, mirisa i ukusa. Spada u oružje za masovno uništenje: Žrtve prvo osete curenje nosa, a onda počinju jezivi bolovi (FOTO) (VIDEO)

Prvi put je proizveden 1938. godine u Nemačkoj i to kao pesticid, a otkrio ga je nemački naučnik Gerhard Šrader dok je radio na stvaranju novih insekticida

  • 6

Poslednji napad u Siriji, u kojem je navodno korišćeno hemijsko oružje, dogodo se pre samo par dana u gradu Dumi, a broj žrtava nije tačno utvrđen iako se najpre pojavila informacija da je ubijeno 70 osoba.

Slučajnost ili ne, ipak i prošle godine početkom aprila, u napadu na grad Kan Šejkun u provoinciji Idlib, takođe je korišćeno hemijsko oružje i tada je nastradalo 58 civila, od kojih su 11 bila deca.

>>>Dve identične situacije, april mesec 2017. i 2018, hemijski napad: Tramp uskoro donosi odluku, prošle godine sve je iznenadio njegov potez (FOTO) (VIDEO)

U Siriji ni deca nisu pošteđena Foto: Profimedia/ Anadolu Agency

I tada, ali i u napadu koji se dogodio u Dumi pre par dana, civili su umrli od gušenja i posledica trovanja. Podjednako i deca i odrasli. Slike prizora nakon napada, jezive su u oba slučaja, jer se na sve strane mogu videti civili sa teškoćama u disanju, a nekima je čak i pena izlazila na usta.

Sirijska vlada i Rusija demantuju da je u napadu korišćeno hemijsko oružje i navode da nema dokaza za takve tvrdnje, a Amerika sa druge strane preti odmazdom.

Sirijska pobunjenička grupa Džaiš al Islam optužila je vladine snage da su bacile bure-bombu koja sadrži otrovne hemikalije, među kojima i nervn gas sarin, na civile u Dumi u istočnoj Guti i da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba, a sirijski državni mediji negirali su izveštaje o hemijskim napadima.

Udisanje sarina izaziva teškoće pri disanju i gubitak kontrole nad telesnim funkcijama Foto: AP/Tanjug

ŠTA JE SARIN I KAKVE POSLEDICE IZAZIVA ?

Sarin je bistra tečnost, bez boje, ukusa i mirisa, koja se lako rastvara u vodi i koja se koristi kao hemijsko oružje. Rezolucijom Ujedinjenih Nacija, klasifikovan je kao oružje za masovno uništenje, a proizvodnja i skladištenje sarina je stavljeno van zakona po Konvenciji o hemijskom oružju iz 1993. godine.

Prvi put je proizveden 1938. godine u Nemačkoj i to kao pesticid, a otkrio ga je nemački naučnik Gerhard Šrader dok je radio na stvaranju novih insekticida. Šrader je izumeo još i tabun i ciklosarin koji se takođe koriste kao hemijsko oružje, i postao poznat kao "otac nervnih agensa".

Sarin je otkrio nemački naučnik Gerhard Šrader dok je radio na stvaranju novih insekticida Foto-ilustracija: pixabay.com

Iako je sarin veoma sličan insekticidima, znatno je snažniji. Vrlo brzo isparava, a prilikom spravljanja nervnog gasa kombinuje se sa još jednom supstancom.

Na ljude može da utiče kroz kožu, oči ili pluća, ali i kroz kontaminiranu hranu i odeću. Samo mala količina sarina, može biti veoma smrtonosna.

Sarin napada nervni sistem. Žrtve pri udahu ovog agensa bez boje i mirisa najpre osete curenje nosa, bol i pritisak u grudima, a ubrzo zatim osećaju teškoće pri disanju, potom gube kontrolu nad telesnim funkcijama, usled čega dolazi do povraćanja i gubitka svesti, a sve je praćeno strašnim bolovima.

Udisanje sarina ili dodir sa njim preko kože jednako je opasan Foto: AP/Tanjug

Udisanje sarina ili dodir sa njim preko kože je jednako opasan, čak i koncentracija pare je dovoljna da brzo prodire u kožu.

Ljudi koji se izlože sarinu, a ne dobiju odgovarajući tretman mogu imati posledice za čitav život.

Sarin može biti smrtonosan čak i u malim količinama. Dovoljan je samo minut nakon direktnog udisanja 0,01 miligrama ovog gasa, da čovek umre, ukoliko se u kratkom vremenskom roku ne da protivotrov, najčešće atropin.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    11. april 2018 | 10:59

    Bilo ko da je izvrsio ovakav napad sa bojnim otrovom nije nirmalan!

  • Ja...RS

    11. april 2018 | 10:22

    Za cudo kako probere samo djecu

  • Ivan

    11. april 2018 | 15:18

    Ima li gore gamadi od ljudi?, zamislite trovati djecu na taj način.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA