Agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja leta izdala ozbijno upozorenje. Sledeći korak - Trampov napad na Siriju? (FOTO)

Nakon što je Rusija blokirala američku rezoluciju u SB UN, odbijen je i predlog Rusije da se formira novo telo za istragu hemijskih napada u Siriji. Eurokontrol je upozorio aviokompanije na moguće vazdušne napade u Siriji, dok će američki nosač aviona od danas biti stacioniran u Sredozemlju

  • 4

Pored toga što je Rusija iskoristila veto na predlog SAD u Savetu bezbednosti UN o novoj istrazi o napadima hemijskim oružjem u Siriji, odbijen je i predlog Rusije da se formira novo telo za istragu navodnih napada.

SB UN odbacio je većinom glasova predlog Rusije kojim bi se formiralo novo istražno telo u cilju utvrđivanja odgovornosti o navodnim napadima.

Rusi uputili snažnu poruku SAD: Odgovorićemo na američke napade ako naša vojska bude pogođena

Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli rekla je da nacrt rezolucije koji je predstavila Rusija nije nezavisan i objektivan, jer bi dozvolio Rusiji da blokira nalaze istražnog tela, prenosi AP.

Ona je optužila Rusiju da štiti sirijskog predsednika Bašara al Asada, umesto da radi na jedinstvu SB UN.

U poslednjem napadu u Siriji navodno je korišćen sarin Foto: Profimedia/ Anadolu Agency

Da bi nacrt rezolucije bio prihvaćen bilo je neophodno devet glasova "za" i da Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne iskoriste veto.

Za predlog Rusije glasalo je šest zemalja, dok je protiv predloga bilo sedam, uključujući SAD, Britaniju i Francusku.

Ministar spoljnih poslova Britanije Boris Džonson ocenio je da Rusija drži narod Sirije kao taoce, zato što nisu podržali nacrt rezolucije SAD u na sednici Saveta bezbednosti, koji bi za cilj imao da se utvrdi odgovornost za navodne hemijske napade u Siriji.

- Veoma je razočaravajuće što je Rusija iskoristila veto, a Kina je ostala suzdržana o predlogu da se otvori nova nezavisna istraga o napadima hemijskim oružjem u Siriji. Rusija drži narod Sirije kao političke taoce time što podržava režim koji je odgovoran za najmanje četiri napada hemijskim oružjem - rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Očekuje se odluka Donalda Trampa o akciji protiv Sirije Foto: Tanjug/AP

EUROKONTROL UPOZORIO AVIOKOMPANIJE DA BUDU NA OPREZU ZBOG MOGUĆIH VAZDUŠNIH UDARA U SIRIJI U NAREDNA 72 SATA

Panevropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Eurokontrol pozvala je aviokompanije da budu na oprezu u istočnom Sredozemlju zbog mogućih vazdušnih udara u Siriji u naredna 72 sata, prenosi Rojters.

Kako se navodi u saopštenju Agencije u tom periodu bi mogle biti upotrebljene rakete vazduh-zemlja kao i/ili krstareće rakete, kao i da postoji mogućnost povremenih ometanja opreme za navigaciju, prenosi Rojters.

U upozorenju Eurokontrola ne precizira se poreklo eventualne raketne pretnje.

- Treba pažljivo razmisliti kada se planiraju letovi u području istočnog Sredozemlja i Nikozijskog područja - navela je Agencija i dodala da se pod regionom Nikozije podrazumevaju Kipar i okolne vode.

Eurokontrol se poziva na dokument Evropske agencije za bezbednost saobraćaja, koji nije dostupan javnosti, navodi ABC.

Ostaci nakon bombardovanja Gute u Siriji Foto: AP/Tanjug

Kontrole vazdušnog saobraćaja u Velikoj Britaniji, Francuskoj, SAD i Nemačkoj ranije su izdale upozorenje da se ne leti iznad vazdušnog prostora Sirije.

Prema podacima sajta za praćenje letova Flightradar24, jedini komercijalni let iznad Sirije obavila je danas libanska avio kompanija.

Američki predsednik Donald Tramp i zapadni saveznici razgovaraju o mogućoj vojnoj akciji, kako bi se kaznio sirijski predsednik Bašar el Asad zbog navodnog napada hemijskim oružjem u subotu u Dumi.

Rojters podseća da je Tramp u utorak otkazao planiranu posetu Južnoj Americi kako bi se fokusirao na Siriju.

Na oprez za letove u blizini Sirije upozorila je i ruska Agencija za vazdušni saobraćaj Rosaviacija, koja je aviokompanijama savetovala da budu maksimalno oprezne ako planiraju letove u Istočnom Sredozemlju.

- Rosaviacija je poslala telegrame u kojima upozorava aviokompanije da pokažu posebu pažnju ako planiraju letove u regionu istočnog Sredozemlja i da prate relevantna obaveštenja zvaničnika kojima se piloti upozoravaju na potencijalne opasnosti tokom leta - rekao je agenciji Tas s dobro obavešteni izvor.

Aviokompanije upozorene na moguće vazdušne udare u Siriji u naredna 72 sata Foto: AP/Tanjug

AMERIČKI NOSAČ AVIONA OD SREDE U SREDOZEMLJU

Američka Mornarica saopštila je da će nosač aviona "Hari S. Truman" zajedno sa grupom brodova koja ga prati, od danas biti stacioniran u Evropi, u Sredozemnom moru, u skladu sa redovnim rasporedom, navodi Rojters.

Nosač aviona je glavni brod udarne grupe, a prate ga krstarica "Normandija" i četiri razarača - "Arlej Burk", "Bulkelej", "Forest Šerman" i "Faragut".

Zajedno sa tim brodovima, udarnu grupu će pratiti i nemačka fregata "Hešen".

"Truman" je borbena dejstva imao u prvoj polovini 2016. godine, protiv Islamske države, tokom kojih je izvršeno više od 2.000 letačkih misija, čime je oboren rekordni broj dejstava koji je 2015. godine postavio nosač aviona "Teodor Ruzvelt".

Američki nosač aviona "Hari S. Truman" od danas će biti stacioniran u Sredozemnom moru Printskrin: Youtube/U.S. Navy

Nosač aviona "Hari S. Truman" se tada nalazio u istočnom Sredozemlju, odakle su vršeni napadi protiv terorističke tzv. Islamske države.

Avioni američke mornarice su u tom periodu bacili 819 tona bombi, naveo je sajt Militari.com.

Po povratku u bazu na "Trumanu" je izvršeno intenzivno održavanje, kao i unapređenje unutrašnjih i spoljašnjih komunikacionih mreža.

Renovirano je oko 2.300 metara palube, 8.600 kvadratnih metara hangarnog prostora, a izvršeno je i skoro 4.500 popravki na nuklearnim reaktorima koji brodu daju pogon, prenosi sajt.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    11. april 2018 | 10:56

    Какве су то љиге,слузавци и слабићи,јад и беда,све ратове воде са дистанце од пар хиљада метара. Сиђи јадо,и шкарту,па води рат како треба да се води,а ово што ви радите са неба је дебакл и срамота над срамотама. Јадни сте ви " праведници"... Беда једна неморална,свуда гура нос.

  • Cika Velja

    11. april 2018 | 10:35

    Vec postaje odvratno!!!

  • Dron

    11. april 2018 | 13:03

    Ove slike sa slinavom dečicom dovedenom od ko zna gde, spadaju u poseban vid zloupotrebe dece u cilju opravdanja agresije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA