Tramp još nije doneo odluku o vazdušnom napadu na Siriju: Rusija zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Sastanak koji će biti otvoren za javnost zakazan je za 16 časova popodne po srednjeevropskom vremenu

  • 8

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) održaće danas na zahtev Rusije još jedan hitan sastanak čija je tema pretnja međunarodnom miru zbog mogućih vazdušnih napada SAD i saveznika na Siriju, prenosi AP.

Sve oči uprte u Siriju: Mej dobila zeleno svetlo za napad (FOTO) (VIDEO)

Navodi se da je Rusija, uz podršku Kine i Bolivije, zatražila da generalni sekretar UN Antonio Gutereš brifuje Savet bezbednosti, ali AP dodaje da se u planu njegovih današnjih zvaničnih obaveza, koji je objavljen sinoć, ovaj brifing ne pominje.

Agencija navodi da nije jasno ko bi, umesto Gutereša, mogao da se obrati SBUN.

Sastanak koji će biti otvoren za javnost zakazan je za 16 časova popodne po srednjeevropskom vremenu.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja pozvao je juče SAD i njihove saveznike da se uzdrže od vojne akcije protiv Sirije zbog navodnog napada hemijskim oružjem, istakavši da je "hitan prioritet sprečiti opasnost od rata".

Upitan da li misli na rat između SAD i Rusije, Nebenzja je novinarima rekao da Rusija "nijednu mogućnost, nažalost, ne može isključiti", preneo je Rojters.

- Videli smo poruke koje dolaze iz Vašingtona. Veoma su ratoborne - istakao je ruski ambasador.

On je ukazao i da SAD znaju da su ruske snage raspoređene u Siriji.

- Opasnost od eskalacije je veća nego kad je reč o samoj Siriji, jer naša vojska je tamo...Zato je situacija veoma opasna - upozorio je Nebenzja.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp koji je kasno sinoć okupio svoj tim za državnu bezbednost, još nije doneo odluku o mogućoj vojnoj akciji u Siriji koja bi bili odmazda za napada u gradu Dumi gde su sirijske vlasti, kako tvrde zapadne zemlje, koristile hemijsko oružje.

- Još nije doneta konačna odluka - rekla je potparolka Bele kuće Sara Sanders i dodala da Tramp nastavlja konsultacije s britanskom premijerkom Terezom Mej i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Britanska vlada je sinoć potvrdila da su se Tramp i Mej u razgovoru telefonom složili da upotreba hemijskog oružja ne može da ostane bez odgovora.

Makron je neodređen o datumu eventualne vojne operacije, ali tvrdeći da postoji dokaz o umešnosti sirijskih vlasti u napadu u Dumi gde je poginulo više od 40 ljudi.

Foto: Profimedia/ Anadolu Agency

Rusija, saveznica rukovodstva Sirije, zatražila je za danas sednicu Saveta bezbnosti UN o tom slučaju i dodala da je prioritet izbeći direktan vojni sukob SAD i Rusije u Siriji.

Stručnjaci međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštili su da sutra počinju istragu mestu napada u Dumi o potencijalnoj upotrebi takvog oružja, a za ponedeljak je zakazan sastanak o tome u sedištu te organizacije u Hagu.

VIDEO: SIRIJA - Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    13. april 2018 | 08:23

    Skreću temu na rat, jer ne mogu da reše probleme u svojim državama. Francuska vri, VB takođe, Tramp ima afere... Klasična tarapana. Plus Ameri moraju da opravdaju vojni budžet. Kada nema nigde krize, ne mogu da ga izglasaju u kongresu. Zato im je potrebno neprekidno da imaju male ratove. Međutim, čika Putko i doživotni Ši, su malo prejaki igrači, da bi se sa njima igrala ta igra. Ovu svakako gube.

  • Тодорић

    13. april 2018 | 08:57

    Употреба хемијског оружја,тј.моментална смрт,не може да остане без одговора? А геноцид извршен трајним тровањем нације,која умире у језивим мукама од Милосрдног анђела, МОЖЕ БЕЗ ОДГОВОРА?

  • Лицемер

    13. april 2018 | 10:06

    Јаки су Амери ... кад нападају СРЈ мада ни тад нису смели копнено да нас нападну. Припадници регуларне војске Албаније, Легије странаца, војни инструктори САД-а, Француске, Велике Британије, Немачке и остали белосветски плаћеници су сломљени и поражени без обзира што су имали неограничену подршку из ваздуха. Не сматрам да је војска РФ супериорнија али је очигледно да се запад боји губитака којих би било на обе стране!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA