Bivšem predsedniku Jermenije istekao je mandat pre osam dana, a danas je izabran za premijera (FOTO)

Sargsjana, čiji je 10-godišnji predsednički mandat istekao 9. aprila, imenovala je na mesto premijera vladajuća Republikanska partija Jermenije

  • 1

Bivši predsednik Jermenije Serž Sargsjan izabran je danas za novog premijera, uprkos višednevnim protestima opozicije protiv njegovog dolaska na tu funkciju.

Za izbor Sargsjana glasala je velika većina jermenskih poslanika, navodi AP.

>>>Hiljade ljudi protestuje na ulicama Češke: Demonstranti traže ostavku premijera Babiša (FOTO)

Za izbor Sargsjana glasala je velika većina jermenskih poslanika - Foto Tanjug: PAN Photo, Davit Hakobyan/Photo via AP

Sargsjana, čiji je 10-godišnji predsednički mandat istekao 9. aprila, imenovala je na mesto premijera vladajuća Republikanska partija Jermenije.

Hiljade pristalica opozicije okuplja se od vikenda u znak protesta protiv pokušaja Sargsjana da ostane na vlasti - Foto: Tanjug/AP

Jermenska opozicija, međutim, optužuje bivšeg predsednika da je promenio politički sistem države kako bi ostao na vlasti, navodeći izmenu ustavnog amandmana iz 2015. godine, koji izvršnu vlast stavlja u ruke premijera, umesto predsednika.

Hiljade pristalica opozicije okupljalo se od vikenda u znak protesta protiv, kako navode, pokušaja Sargsjana da ostane na vlasti na neodređeno vreme, podseća AP.

Građani ne žele da Sargsjan bude premijer - Foto: Tanjug/AP

Armen Sarkisijan preuzeo je funkciju predsednika prema novom sistemu, koji predviđa da predsednik ima manje ovlašćenja, a premijer bude dominantna figura u zemlji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    17. april 2018 | 17:48

    Predsednik, premijer, gradonačelnik, što mi to nešto poznato!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA