19.000 dece vojnika učestvuje u konfliktu u Južnom Sudanu: Kada ubiju njihove porodice, oni kreću u rat (FOTO) (VIDEO)

Oslobađanje je usledilo nekoliko nedelja uoči trećeg kruga mirovnih pregovora u zemlji, koji su zakazani za kraj meseca u Etiopiji

  • 0

Naoružane grupe u ratom razorenom Južnom Sudanu oslobodile su i vratile porodicama više od 200 dece vojnika, u okviru niza takvih oslobađanja tokom kojih bi skoro 1.000 dece trebalo da bude pušteno na slobodu u narednim mesecima.

Međutim, procenjuje se da naoružane snage drže oko 19.000 dece u vreme petogodišnjeg građanskog rata u zemlji, tokom kojeg je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok je više miliona raseljeno.

>>>TUGA: U Južnom Sudanu dete prodaju za 20 krava, roditelji nemaju načina da se odbrane od otmičara koji im odvode sinove i kćerke

Ujedinjene nacije navode da Južni Sudan beleži jedan od najvećeg broja dece vojnika na svetu, prenosi AP.

Tokom ceremonije "polaganja oružja", 112 dečaka i 95 devojčica u utorak je vraćeno svojim porodicama u oblastima izvan grada Jambio.

Reč je o prvom oslobađanju zajednice dece vojnika tokom kojeg su deca direktno ujedinjena s članovima svojih porodica, umesto da su prvo odvedena u institucije. Oslobađanje je usledilo nekoliko nedelja uoči trećeg kruga mirovnih pregovora u zemlji, koji su zakazani za kraj meseca u Etiopiji.

Ujedinjene nacije do sada su oslobodile više od 2.000 dece vojnika, ali uprkos postignutom napretku i posvećenosti vlada da zaustave regrutovanje dece, interesne grupe kažu da se ono nastavlja.

Vlada Južnog Sudana kaže da osuđuje korišćenje dece vojnika i okrivljuje opoziciju za regrutovanje dece, dok opozicija tvrdi da deca u njihovim redovima nisu regrutovana, već primljena nakon što su vladini vojnici ubili njihove porodice.

U februaru je oslobođeno 300 dece vojnika:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA