≫ 

Nakon šest decenija vladavine braće Kastro: Novi predsednik Kube zvanično je Migel Dijaz-Kanel

Oduka je doneta na sednici parlamenta, čime je Kuba ušla u novu eru

  • 0

Političar Migel Dijaz Kanel je postao kubanski predsednik, posle 6 decenija vladavine porodice Kastro. Oduka je doneta na sednici parlamenta, čime je Kuba ušla u novu eru. Raul Kastro će napustiti čelo partije tek na narednom kongresu 2021. godine kada će napuniti 90 godina.

Agencija ocenjuje da se bez obzira na ovu promenu, nakon skoro 60 godina vlasti Kastrovih, ne očekuje da ona pokrene korenite reforme u kubanskoj privredi pod kontrolom države i jednopartijskom sistemu, jednom od poslednjih u svetu.

Kraj vladavine Kastro, Raul predaje vlast: Naslediće ga "uzorni đak" koji je slušao Bitlse i nosio dugačku kosu (FOTO) (VIDEO)

Kubanska vlada juče je nominovala prvog potpredsednika Dijas-Kanela kao jedinog kandidata za predsednika, čime je zagarantovano da će taj 57-godišnji inženjer naslediti generala Raula Kastra.

AP je preneo da ovu nominaciju sada treba da potvrdi kubanska Narodna skupština sa 604 poslanika koji uvek potvrđuju nominacije potpuno ili skoro potpuno jednoglasno.

Dijaz Kanel je prvi političar rođen posle revolucije koji je dospeo na ovako visoku poziciju Foto: Tanjug/AP

Za novog prvog potpredsednika je predložen i Salvador Valdes Mesa (72), bivši sindikalni zvaničnik koji je u kubanskoj vladi bio na više značajnijih funkcija.

Dijas-Kanel pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promenama, piše Rojters.

Ne očekuju se velike promene na Kubi nakon ovog transfera vlasti Foto: Tanjug/AP

Ukoliko bude izabran, Dijas-Kanel biće prvi predsednik Kube koji je rođen nakon Kubanske revolucije.

Po obrazovanju je inženjer elektronike, on je po svemu sudeći više čovek sadašnjeg vremena nego Raul i Fidel Kastro, koji su vladali ostrvom u proteklih šest decenija.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA