≫ 

Istorijsko pomirenje Severne i Južne Koreje: Kim i Mun se dogovorili da okončaju rat dug sedam decenija (FOTO) (VIDEO)

Kim i Mun su rekli da će sledećeg meseca imati vojne razgovore i tražiti "postepeno razoružavanje", ali nisu izneli više detalja

  • 16

Lider Severne Koreje Kim Džong Un i južnokorejski predsednik Mun Džae-In imali su "ozbiljne, iskrene" razgovore tokom prve sesije samita u pograničnom selu Panmundžom, saopštio je južnokorejski zvaničnik. Tom prlikom su se dogovorili da okončaju rat dug sedam decenija i da rade na "kompletnoj denuklearizaciji" Korejskog poluostrva.

Istorijski sastanak za pamćenje: Lider Severne i Južne Koreje zajedno preskakali granicu (FOTO) (VIDEO)

BLOG UŽIVO

16:30 - KIM SE VRATIO U SEVERNU KOREJU POSLE SAMITA

Severnokorejski lider Kim Džong Un vratio se u Severnu Koreju nakon samita sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom tokom kojeg su dvojica zvaničnika obećala da će ukloniti nuklearno oružje sa korejskog poluostrva, ali nisu precizirali konkretne nove mere, javlja AP.

Na svečanoj ceremoniji odlaska u pograničnom selu Panmundžom, Kim i Mun su čvrsto stisnuli ruku jedan drugom a potom je Kim ušao u crnu limuzinu koja ga je vratila u Severnu Koreju.

AP navodi da je samit bio gotovo nezamisliv pre samo nekoliko meseci nakon godine u kojoj su dve Koreje naizgled bile na ivici rata.

Dvojica lidera u šetnji Foto: Tanjug/AP

16:00 - Kimova supruga na večeri sa predsednikom Južne Koreje i njegovom ženom (FOTO) (VIDEO)

Svečana večera Foto: Tanjug/AP

15:45 - Druga najmoćnija figura u Severnoj Koreji: Sestra Kim Džong Una jedina žena na istorijskom sastanku dve Koreje (FOTO) (VIDEO)

15:15 - Dok je ceo svet gledao istorijski susret, televizija u Severnoj Koreji prikazivala je ovo (FOTO) (VIDEO)

Kimova sestra je prisustvovala istorijskom susretu Foto: Tanjug/AP

15:00 - RUSIJA O SAMITU DVE KOREJE

Kremlj je nazvao susret dvojice lidera Severne i Južne Koreje "veoma pozitivnom vešću".

- Ovo je veoma pozitivna vest! - istaknuo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin "više puta je isticao da trajno rešenje stanja na Korejskom poluostrvu može da se temelji samo na direktnom dijalogu", rekao je.

- Danas vidimo da se taj direktni dijalog dogodio i da otvara velike mogućnosti - dodao je Peskov.

Foto: Tanjug/AP

13:50 - PREKID SVIH NEPRIJATELJSTAVA

Severna i Južna Koreja dogovorile su prekid svih neprijateljskih delovanja "na zemlji, na moru i u vazduhu" koja mogu da uzrokuju vojne tenzije i sukobe nakon današnjeg samita lidera ovih zemalja u pograničnom selu Panmundžom.

Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae-in objavili su da će, počevši od 1. maja, obustaviti propagandu putem zvučnika kojom su dve zemlje zasipale jedna drugu preko granične linije duž koje je postavljeno teško naoružanje, kao i da će propagandna oprema biti razmontirana.

AP navodi da su se dve Koreje dogovorile da prestanu da preko granice bacaju propagandne pamflete.

Navodi se da su se dve zemlje takođe dogovorile preduzimanje koraka na gušenju relativno čestih sukoba oko zapadne pomorske granice proglašenjem tog područja "zonom mira" i garantovanjem bezbednosti ribara iz obe zemlje.

Neće više biti neprijateljske propagande Foto: Tanjug/AP

12:54 - TRAMP NA TVITERU PROKOMENTARISAO SAMIT DVE KOREJE

Američki predsednik Donald Tramp oglasio se povodom današnjeg samita dve Koreje, ocenivši da se "posle furiozne godine raketnih proba i nuklearnih testiranja sada odvija istorijski sastanak Severne i Južne Koreje".

- Dobre stvari se dešavaju, ali samo vreme će pokazati - prokomentarisao je na Tviteru Tramp.

12:15 - MUN IDE U POSETU SEVERNOJ KOREJI

Severna i Južna Koreja dogovorili su da na jesen južnokorejski predsednik Mun Džae-in poseti Pjongjang. To je dogovoreno posle istorijskog samita lidera dve Koreje u pograničnom selu Panmundžom.

AP navodi da se u zajedničkoj deklaraciji ne precizira kada bi predsednik Južne Koreje Mun Džae-in mogao da poseti Pjongjang, već samo stoji da će će se on sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom sastajati redovno i razgovarati putem nedavno uspostavljene "vruće linije".

Severna i Južna Koreja saopštile su da će zajedno nastojati da u razgovorima sa SAD, a potencijalno i Kinom, zvanično okončaju Korejski rat koji je završen primirjem i Koreje tehnicki ostavio u stanju rata.

Foto: Tanjug/AP

11:30 - JAPAN O SUSRETU DVOJICE LIDERA

Japanski premijer Šinzo Abe je izrazio zadovoljstvo samitom korejskih zvaničnika istaknuvši kako se nada da će ga pratiti "konkretna dela".

- Želim da pozdravim taj pozitivni korak u rešavanju pitanja u vezi sa Severnom Korejom - rekao je Abe novinarima, ocenivši samit "iskrenim razgovorom o denuklearizaciji Severne Koreje".

- Iskreno se nadamo da će Severna Koreja početi konkretno da deluje potaknuta ovim susretom i samitom na kojem će učestvovati Sedinjene Države i Severna Koreja - dodao je.

Kim Džong Un i Mun Džae In Foto: Tanjug/AP

11:20 - ISTORIJSKO POMIRENJE

Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae-in potpisali su danas deklaraciju kojom su dogovorili rad na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", prenosi Rojters.

Dvojica predsednika objavila su dogovor nakon istorijskog susreta na granici dve države, prvom u kojem je lider Severne Koreje kročio na tlo juga. Zemlje su tehnički bile u ratu od 1950. godine, a mirovni sporazum nikada nije zvanično potpisan.

- Južna i Severna Koreja su potrdile svoj zajednički cilj, a to je da u potpunosti uklone nuklearno oružje sa Korejskog poluostrva - stoji u izjavi koju su dvojica lidera potpisala danas.

Potpisivanje deklaracije Foto: Tanjug/AP

- Na Korejskom poluostrvu više neće biti rata, počelo je novo doba mira - navodi se u deklaraciji.

Kim i Mun su rekli da će sledećeg meseca imati vojne razgovore i tražiti "postepeno razoružavanje", ali nisu izneli više detalja.

Najavili su planove da formalno proglase rezoluciju o ratu i do kraja godine pretvore trenutno primirje u mirovni sporazum.

10:46 - Predsednici Severne i Južne Koreje zasadili drvo na granici dve države: "Sadimo mir i prosperitet" (FOTO)

Lideri razgovaraju na terasi Foto: Tanjug/AP

10:40 - KINA ODUŠEVLJENA ZBOG SUSRETA

Kina je pozdravila samit svoje saveznice Severne Koreje sa Južnom Korejom, navodeći da aplaudira liderima dve zemlje zbog "istorijskog koraka" ka miru.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izjavila je u obraćanju novinarima da će na današnjem sastanku severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina biti postignut "pozitivan razultat".

- Nakon svih muka, i dalje postoji bratsko prijateljstvo; uz osmeh, hajde da zaboravimo na dug zahvalnosti i osvete - citirala je Hua poznatog kineskog pisca Lu Suna, prenosi AP.

Ona je dodala da Kina sa radošću očekuje da ovaj samit prihvati kao priliku za dalje korake na "novom putovanju ka dugoročnom miru i stabilnosti na (Korejskom) poluostrvu".

Srdačan zagrljaj dvojice lidera Foto: Tanjug/AP

Zašto su napeti odnosi između dve Koreje:

09:50 - VELIKA BRITANIJA O SUSRETU DVOJICE LIDERA

AP prenosi da je britanski ministar spoljnih poslova Džonson pozdravio samit dve Koreje, ali je kazao da ne očekuje bilo kakve velike proboje koji bi mogli da obuzdaju nuklearne ambicije Severne Koreje.

"Veoma sam ohrabren onim što se događa. Ne mislim da bi iko ko prati istoriju planove Severne Koreje za razvoj nuklearnog oružja želeo da bude previše optimističan u ovom trenutku. Ali, jasno je da je dobra vest da su se dvojica lidera sastala. Apsolutno", rekao je Džonson novinarima u sedištu NATO.

Kim je prvi lider Severne Koreje koji je posetio južnog suseda Foto: Tanjug

09:45 - EVO KAKO SAD VIDI ISTORIJSKI SUSRET

Bela kuća je saopštila da polaže nade u to da će severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae-in na današnjem samitu ostvariti napredak u postizanju mira i prosperiteta, dok britanski šef diplomatije Boris Džonson ne očekuje mnogo.

Rojters prenosi da je u saopštenju iz rezidencije predsednika SAD Donalda Trampa navedeno da Bela kuća sa radošću očekuje nastavak razgovora sa Južnom Korejom u okviru priprema planiranog susreta Trampa sa liderom Severne Koreje Kimom narednih nedelja.

Dvojica lidera idu jedan drugom u susret Foto: Tanjug/AP

08:00 - Neviđena scena: Obezbeđenje Kim Džong Una trči pored njegovog blindiranog automobila (VIDEO)

07:15 - Istorijski sastanak za pamćenje: Lider Severne i Južne Koreje zajedno preskakali granicu (FOTO) (VIDEO)

U pratnji lidera Severne Koreje, pored njegove mlađe sestre Kim Jo Džong, bio je još samo bivši šef obaveštajne službe te zemlje Kim Jong Čol, glavni Kimov kadar zadužen za odnose sa Južnom Korejom.

Kim je po prelasku granice u demilitarizovanoj zoni izjavio da mu srce "sve vreme udara kao ludo", prenose svetske agencije.

Publika je potom sa iznenađenjem gledala kako Kim Džong Un poziva južnokorejskog lidera da nakratko kroči u Severnu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu. Inače, sve vreme su se držali za ruke. BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen planom i programom događaja.

VIDEO: Urnebesno! Obezbeđenje Kim Džong Una trči za njegovim kolima

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXI

    27. april 2018 | 11:43

    BRAVO,SAMO MIR AMERIMA NE ODGOVARA,ONI SE RATOM HRANE

  • Hvala Bogu

    27. april 2018 | 11:33

    Da se opamete juznjaci,da ih vise ne dele i ne svadjaju Amerikanci zbog svojih interesa.

  • Marko

    27. april 2018 | 11:53

    I taman kad pomislis da su postigli dogovor umesa se slavni USA da bude sudija u pregovorima i rat se nastavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA