Bela kuća saopštila: Trampova kandidatkinja za direktorku agencije je želela da zaštiti CIA (FOTO)

Tramp je na Tviteru rekao da je Haspelova najkvalifikovanija osoba za direktora CIA i poručio joj da pobedi

  • 3

Bela kuća saopštila je danas da je Đina Haspel, koju je američki predsednik Donald Tramp nominovao za direktorku Centralne obaveštajne agencije (CIA), "želela da uradi sve što može kako bi zaštitila agenciju", kada je ponudila da povuče svoju nominaciju na tu funkciju.

"Vašington post" ranije je objavio, pozivajući se na neimenovane visoke američke zvaničnike, da je Haspel želela da se povuče iz procedure zbog zabrinutosti koja se pojavila oko njene uloge u programu isleđivanja te obaveštajne agencije, uključujući tehniku "simuliranog davljenja" (waterboarding), preneo je Rojters.

Ista informacija je potvrđena i britanskoj agenciji, iz dva izvora.

Foto: AP/Tanjug

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je danas da Haspel želi da obezbedi da "integritet CIA ostane netaknut i ne bude bespotrebno napadut", dok prolazi kroz proces potvrde u američkom Senatu.

Ona je naglasila da je Haspel "100 odsto posvećena" prolaženju kroz proces potvrde, preneo je AP.

Foto: AP/Tanjug

Umešanost Haspel u programe za ispitivanje CIA, nakon terorističkih napada 11. septembra, privukla je pažnju demokratskih poslanika.

Haspelova je u petak pozvana u Belu kuću na sastanak kako bi se razgovaralo o njenoj prošlosti vezanoj za program ispitivanja u kojem su primenjivane metode, poput "simuliranog davljenja", koje se smatra mučenjem, javio je ranije "Vašington post".

Sanders je rekla da je Bela kuća "u potpunosti uverena" u sposobnost Hapsel da odgovori u sredu na pitanja u vezi s njenom umešanošću u te programe, kada bude svedočila pred Senatom.

Foto: AP/Tanjug

Predsednik SAD Donald Tramp je, takođe, ranije danas stao u odbranu Haspel, rekavši da je demokrate ne žele zbog njenog suviše oštrog stava prema terorizmu.

Tramp je na Tviteru rekao da je Haspelova najkvalifikovanija osoba za direktora CIA i poručio joj da pobedi.

Američki zvaničnici saopštili su da je nominacija Haspelove, koja je trenutno vršilac dužnosti CIA, i dalje na pravom putu i da se neće povući.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    7. maj 2018 | 23:47

    Jos jedan humanitarac

  • Тодорић

    7. maj 2018 | 23:11

    Сада бар знамо шта очекује наше лажно оптужене грађане на Ким.

  • Nikola

    7. maj 2018 | 23:17

    Nemaju normalnog, razumnog, pristojnog kandidata?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA