≫ 

Nikol Pašinjan izabran za premijera Jermenije (FOTO)

Parlament Jermenije izabrao vođu opozicije za premijera

  • 3

Vođa opozicije Nikol Pašinjan izabran je za novog premijera Jermenije, prenosi Sputnjik.

Vladajuća Republikanska stranka Jermenije izjavila je ranije danas da je spremna da ode u opoziciju i da će prihvatiti izbor lidera opozicije za premijera.

Dan bez protesta u Jermeniji: Vođa opozicije najavio "pauzu" kako bi pregovarao sa vladajućom partijom (FOTO)

U drugom krugu glasanja, 59 poslanika podržalo je Pašinjana za premijera, dok je 42 članova Parlamenta glasalo protiv.

Parlament je pre sedam dana održao prvu sednicu na kojoj Pašinjan nije izabran za premijera. Tada je za izbor Pašinjana za premijera glasalo 45 poslanika, osam manje od neophodnog broja u parlamentu koji ima 105 poslanika.

Protesti na ulicama Jerevana Foto: AP/Tanjug

Prema jermenskom ustavu, u slučaju da poslanici na prvoj sednici parlamenta ne izaberu premijera, nova sednica se zakazuje za sedam dana. Ukoliko ni tada ne bude izabran premijer, parlament se raspušta.

Pašinjan je bio jedini kandidat za tu dužnost nakon što je prethodni jermenski premijer Serž Sargsjan podneo ostavku 23. aprila, šest dana nakon svog imenovanja.

Sargsjan, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, poslednjih deset godina obavljao je predsedničku dužnost, a nakon što ga je parlament imenovao premijerom na ulice su izašli nezadovoljni građani tražeći njegovu ostavku, optužujući ga da novom dužnošću želi da zadrži moć.

Kada je Sargasjan, bivši predsednik Jermenije, izabran za premijera, počeli su masovni protesti širom zemlje. Protestanti, predvođeni vođom opozicije, zahtevali su da Sargasjan podnese ostavku. Nakon višednevnih masovnih protesta, pobedila je mirna revolucija u Jermeniji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    8. maj 2018 | 12:46

    Sad će da im krene med i mleko, ali samo za ove gore i njihovim porodicama, a narodu isto.

  • Kinzal

    8. maj 2018 | 12:03

    “Jermenija je, po savetu EU, prešla u parlamentarni oblik vlasti. Naš sadašnji predsednik je britanski državljanin, koji tamo poseduje biznis i imovinu. Prva osoba koja mu je čestitala na njegovom izboru je bila kraljica Engleske. Nijedan ministar sada ovde ne može biti imenovan bez njene velikodušne dozvole. Jermenski oligarsi drže svoj novac u zapadnim bankama. U Gjumri u Jermeniji se nalazi ruska vojna baza, ali to je sve na šta je ruski uticaj u Jermeniji ograničen. Naravno, tu su i bliske veze između Jermenije i Rusije, i oni ih ne mogu odbaciti.“

  • Tesa

    8. maj 2018 | 11:54

    Ameri zapoceli Rusi dovrsili. Predsednik Jermenije se okrenuo zapadu i vise je ucinio za zapadne interese nego Porosenko u Ukrajini. I zato nije nista cudno sto se Rusi ne mjesaju u ovu plisaniu revoluciju, koja tera vodu na rusku stranu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA