Potencijalni naslednik Si Đinpinga osuđen na doživotni zatvor zbog mita

On je bivši član Politbiroa Komunističke partije Kine i smatran je potencijalnim naslednikom predsednika Sija

  • 2

Sun Žengcaj, bivši visoki službenik Komunističke partije Kine, nekada smatran za potencijalnog naslednika predsednika Si Đinpinga, osuđen je na doživotni zatvor zbog primanja mita.

Sun (54) je bio šef Komunističke partije u Čongkingu, a na sudu je izjavio da prihvata presudu i da se neće žaliti, objavili su kineski državni mediji.

Jake mere obezbeđenja na aerodromu u Kini, sumnja se da je opet došao Kim Džong Un (FOTO)

- Iskreno priznajem krivicu i žalim zbog svog zločina. Ozbiljno ću se promeniti - naveo je Sun pred sudom u Tjencinu.

Sun je između 2002. i 2017. godine primio mito u iznosu od 170 miliona juana (27 miliona dolara), u nekretninama i gotovini, dok je služio na različitim položajima širom Kine.

On je bivši član Politbiroa Komunističke partije Kine, glavnog političkog tela koje donosi odluke, i smatran je potencijalnim naslednikom predsednika Sija.

Od preuzimanja vlasti, 2012. godine, Si sprovodi masovnu kampanju borbe protiv korupcije. Optuženo je više od milion službenika, navode portali za političku analitiku.

Daljinac

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    8. maj 2018 | 14:21

    U danasnjim svedskim novinama expressen nazivaju sindji pinga diktatorom. I to velikim crnim naslovom??? Nisam mogao da verujem??? Bas me interesuje kakve odnose imaju svedska i kina kada im svedjani nazivaju predsedina diktatorom. Nadam se da neko iz kineske ambasade procita moj komentar i proveri. Sram ih bilo

  • Joe

    9. maj 2018 | 05:44

    E tako se to radi. Onda BDP raste 9%, a ne 2,5.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA