SAD sledeće nedelje otvara ambasadu u Jerusalimu: Tramp na ceremoniju šalje ćerku Ivanku i zeta

Odluku o premeštanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim Tramp je doneo u decembru

  • 0

Otvaranju američke ambasade u Jerusalimu sledeće nedelje neće prisustvovati ni predsednik SAD Donald Tramp ni potpredsednik Majk Pens, saopštila je Bela kuća.

Tramp će poslati delegaciju na visokom nivou na ceremoniju koja će označiti zvanično američko priznanje Jerusalima za glavni grad Izraela.

Ostavimo Kuran i Bibliju na stranu: Intervju sa ambasadorom Palestine o tome kome zapravo pripada Jerusalim (FOTO)

Odluku o premeštanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim Tramp je doneo u decembru. Time je ispunio jedno od ključnih predizbornih obećanja, ali je izazvao osudu mnogih američkih saveznika koji smatraju da priznanje Jerusalima za glavni grad otežava postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca.

Tramp kod Zida plača tokom prošlogodišnje posete Jerusalimu Foto: Tanjug/AP

Delegaciju SAD na otvaranju ambasade predvodiće zamenik državnog sekretara Džon Saliven, a uz njega će biti i minisar finansija Stiven Mnučin, kao i Trampovi pomoćnici u Beloj kući, njegova ćerka Ivanka i zet Džared Kušner.

PUTOKAZI KA AMABASADI

Jerusalimska gradska opština postavila je u ponedeljak putokaze na putu ka lokaciji nove američke ambasade, koja će biti prebačena u taj grad naredne nedelje.

Gradonačelnik Nir Barkat postavio je prve putokaze u južni deo grada, a na njima piše Američka ambasada na engleskom, hebrejskom i arapskom, preneo je AP.

PARAGVAJ SELI AMBASADU

Paragvaj će preseliti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, najavio je portparol paragvajske vlade. Tako će Paragvaj postati treća zemlja, posle SAD i Gvatemale, koja se odlučila za takav potez.

Pogled na Jerusalim u kojem dominira džamija Kupola na steni Foto: Tanjug / AP

Kako je rekao portparol paragvajske vlade, predsednik te zemlje Horacio Kartes otputovaće u Izrael 21. ili 22. maja kako bi prisustvovao preseljenju ambasade. To je potvrdio i izraelski ministar spoljnih poslova Emanuel Nahšon, koji je kazao da će paragvajski predsednik doputovati u Izrael kako bi otvorio ambasadu u Jerusalimu.

SAD će 14. maja otvoriti svoju ambasadu u Jerusalimu.

Rojters navodi da je status Jerusalima jedan on najvećih sporova između Izraela, koji taj grad smatra svojom prestonicom, i Palestinaca, koji istočni deo grada vide kao prestonicu svoje buduće države.

VIDEO: Kako Srbi slave Vaskrs u Jerusalimu?

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA