Najavljuju se novi protesti u Gazi: Obeležava se "Nakba", dan kada je na stotine hiljada Palestinaca proterano iz svojih domova (FOTO) (VIDEO)

Ovaj dan je zvanično proglasio Jaser Arafat 1998. godine. Tokom palestinskog rata 1948. godine oko 700.000 Palestinaca je pobeglo ili je proterano, a stotine palestinskih gradova i sela su uništeni

  • 0

Nova nasilja očekuju se danas duž izraelske granice sa pojasom Gaze, dan nakon što su izraelski vojnici pucali na palestinske demonstrante i ubili najmanje 58 ljudi, dok je 2.700 povređeno. Najnoviji izveštaji govore o smrti jedne osmomesečne palestinske devojčice koja je umrla od posledica udisanja suzavca.

Danas Palestinci obeležavaju "Nakbu" ili "katastrofu", kada je 1948. stotine hiljada Palestinaca proterano iz svojih domova. Svake godine 15. maja Palestinci obeležavaju kao dan sećanja na progon, a Jevreji ga slave kao početak nastanka jevrejske države.

Zbog otvaranja američke ambasade protestuje 35.000 Palestinaca, u vatrenim okršajima poginulo 55 osoba, više od 2.700 ranjeno (FOTO) (VIDEO)

NAKBA - KATASTROFA

Ovaj dan je zvanično proglasio Jaser Arafat 1998. godine. Tokom palestinskog rata 1948. godine oko 700.000 Palestinaca je pobeglo ili je proterano, a stotine palestinskih gradova i sela su uništeni.

Nakba 1948. godine Foto: Profimedia

Ove izbeglice i njihovi potomci danas broje nekoliko miliona ljudi, a žive u Jordanu, Libanu, Siriji, Zapadnoj obali i Gazi, a postoji i najmanje četiri miliona interno raseljenih Palestinaca u Jerusalimu. Premda je Izrael 1949. godine predlagao da se 100.000 Palestinaca vrati kao znak dobre volje, do njihovog masovnog povratka nikada nije došlo.

Palestinske izbeglice 1948. godine Foto: Wikipedia/Fred Csasznik

Pre nego što je palestinski nacionalistički pokret 1948. godinu proglasio "Godinu katastrofe", među Arapima se ovaj termin odnosio na godinu 1920. kada su evropske države podelile Otomansko carstvo na niz manjih država.

Palestinci i danas traže pravdu za proterane sunarodnike i žele da problem raše mirnim pregovorima, kao i da im se omogući pravo na povratak u domove koje su napustili 1948. godine.

Među poginulima na protestima ima i dece Foto: Tanjug/AP

Jedan od ključnih problema u pregovorima je kako pronaći način da se zadovolji pravda prema izbeglicama, a koji bi prihvatili i Palestinci i Jevreji. Neke ideje su uključivale i novčanu nadoknadu i ograničeno preseljenje u Izrael, ali se ove dve strane nisu usaglasile oko predloženih detalja.

Stravične scene sa protesta u Gazi Foto: Tanjug/AP

Iako je završen, rat u suštini nikada nije prestao, a pojedinačni konflikti Izraela sa svojim susedima mogu se posmatrati i kao različite faze jednog te istog sukoba koji i dalje bukti.

Izraelsko-palestinsko pitanje i dalje ostaje otvoreno posle toliko godina, a dokle god se nastave otvorene provokacije, neće zavladati mir u ovom delu Bliskog istoka.

Ubijeno je ukupno 58 ljudi, dok je 2.700 povređeno Foto: Tanjug/AP

NASILJE U GAZI I OTVARANJE AMBASADE

Izraelski vojnici ubili su desetine Palestinaca u protestima pre ove godišnjice, u kojima su demonstranti zahtevali da se okonča izraelska blokada pojasa Gaze i da se vrati zemlja koju su morali da napuste.

Nasilje u ponedeljak dogodilo se u trenutku dok je SAD obeležavao otvoranje svoje ambasade u Jerusalimu, a svečanosti su prisustvovali ćerka američkog predsednika Ivanka Tramp i njen suprug Džerad Kušner.

Palestinci su protestovali protiv američke ambasade Foto: Tanjug/AP

Za vreme dok je smrtonosno nasilje besnelo samo 70 kilometara od Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je to "veličanstven dan".

Preseljenje ambasade izazvalo je međunarodne osude i dodatno ogorčilo Palestince koji žele da Istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države. Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je na tri dana žalosti i opšti štrajk kao odgovor na nasilje.

Izraelske snage su na proteste odgovorile vatrom Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska brani svoje akcije u ponedeljak i objašnjava da su vojnici sledili "standardne i operativne postupke" da odvrate Palestince od toga da probiju graničnu ogradu.

Ali Hamas koji od 2007. vlada Pojasom Gaze, okrivljuje američkog predsednika Donalda Trampa za nasilje, a visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al Husein zahteva da odgovorni za ovo "nečuveno kršenje ljudskih prava" moraju odgovarati.

Na protestima se okupilo oko 35.000 ljudi Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Države su u ponedeljak blokirale donošenje službenog izveštaja UN-ovog Saveta bezbednosti u kojem se traži nezavisna istraga o krvavim događajima u pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora.

Pogledajte snimke:

VIDEO: Evo kako Sirija prkosi Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA