Ozil i Gundogan razbesneli Nemce zbog slike sa Erdoganom: Dve stvari im najviše smetaju (FOTO)

Gundogan je kasnije pokušao da ublaži tenzije, saopštivši da "fotografija ne predstavlja političku izjavu, niti deo kampanje"

  • 1

Mesut Ozil i Ilkaj Gundogan našli su se na spisku Loakima Leva, selektora Nemačke, za Svetsko prvenstvo u Rusiji, ali su istovremeno izazvali oštre reakcije nemačke javnosti zbog jedne fotografije.

Njih dvojica su se, naime, fotografisali sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a Gundogan, as Mančester sitija, ostavio i poruku: "Posebno poštovanje za mog predsednika".

U Nemačkoj su se otvorile polemike po dva osnova. Prvi je - kako nemački fudbaleri i reprezentativci nazivaju predsednika druge države "svojim predsednikom", a drugi - zašto podržavaju čoveka koji, najblaže rečeno, nije omiljen u zapadnoj Evropi.

Zašto Erdogan želi prevremene izbore? Diktator kojem je potrebna potpuna kontrola (FOTO) (VIDEO)

Ove fotografije su izazvale veliku buru u nemačkoj javnosti Foto: Tanjug/AP

Mediji podsećaju da je Ozil nedavno u intervjuu za "Zidojče cajtung" rekao da nikada ne priča o politici i pitaju se šta se to promenilo.

Morao je da reaguje i predsednik Nemačkog fudbalskog saveza (DFB) Rajnhard Grindel.

- Nemački savez poštuje posebnu situaciju igrača koji imaju imigrantsko poreklo. Međutim, fudbal i DFB promovišu vrednosti koje često gospodin Erdogan ne predstavlja. Nije dobro da se naši fudbaleri uključe u predsedničku kampanju, niti na taj način pomažu procesu integracija koje sprovodi DFB - kazao je Grindel.

Fudbaleri su rekli da ovo nema veze sa politikom Foto: Tanjug/AP

Gundogan je kasnije pokušao da ublaži tenzije, saopštivši da "fotografija ne predstavlja političku izjavu, niti deo kampanje".

- Kao nemački reprezentativci delimo vrednosti koje promoviše nemački fudbal i svesni smo naše odgovornosti - kazao je Gundogan.

Gundogan i Ozil su odrasli u Nemačkoj, kao deca turskih imigranata.

Sa njima u društvu bio je i Dženk Tosun, koji je, takođe, rođen u Nemačkoj, ali nastupa za selekciju Turske.

Ovi fudbaleri turskog porekla su odrasli u Nemačkoj Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Фамилија

    16. maj 2018 | 11:04

    Када ће више западњаци схватити да је порекло важније од држевљанства? У Немачкој имате целе квартове градова где се виоре само турске заставе и прича се искључиво на турском. Чак су и неки новинари из Америке снимили све то.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA