Zbog čega Izrael uvek pobeđuje na Bliskom istoku?

Da Sjedinjene države uveliko podržavaju Izrael pokazuje upravo potez premeštanja ambasade, koji više predstavlja Trampov poklon izraelskom premijeru Bendžaminu Netanijahuu, nego stvarnu potrebu

  • 17

Predsednik Libana Mišel Aun izjavio je da postojeća neslaganja među Arapima negativno utiču na njihov stav u vezi s izraelskim postupcima prema Palestincima.

U saopštenju libanskog predsednika navodi se da on osuđuje masakr izraelskih snaga nad demonstrantima u Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

>>> Kakav je život u Pojasu Gaze: Palestinci nemaju osnovne uslove za život, rat im stalno preti, patnja je na svakom koraku (FOTO) (VIDEO)

Neslaganja među Arapima daju podstrek Izraelu - Foto: Profimedia

- Postojeći nesporazumi među Arapima negativno utiču na njihov stav u vezi s postupcima Izraela prema Palestincima - naveo je Aun, ističući da je neslaganja među Arapima daju podstrek Izraelu.

Dodao je i da Jerusalim ne treba priznati za glavni grad Izraela, napominjući da je palestinsko pitanje prioritet na sastancima Arapske lige, kao i tokom susreta libanskih zvaničnika sa stranim predstavnicima.

Na kraju je potvrdio da će ministar spoljnih poslova Libana Gebran Basil učestvovati na vanrednom samitu Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koji će 18. maja biti održan u Istanbulu, a na kojem će se razgovarati o poslednjim dešavanjima u Gazi.

Izraelske snage usmrtile su 59, a ranile oko 3.000 Palestinaca koji su učestvovali na masovnim demonstracijama organizovanim u znak protesta zbog premeštanja ambasade Sjedinjenih Američkih Država iz Tel Aviva u Jerusalim i znak sećanja na "Nakbu" (Katastrofu).

Izraelske snage usmrtile su 62, a ranile najmanje 3.000 Palestinaca - Foto: Tanjug/AP

UNICEF je ranije saopštio da je ranjeno više od hiljadu maloletnih učesnika u "Velikom maršu za povratak", koji na granici Pojasa Gaze traje od 30. marta.

Od kraja marta, izraelske trupe su ubile više od 100 palestinskih protestanata, prenosi CNN.

Palestinci se osećaju izdani i prepušteni sami sebi. Kako kažu, od kako je američki predsednik Donald Tramp saopštio da premešta ambasadu u Jerusalim, sve se okrenulo naopačke, a već nekoliko godina unazad, Palestincima je otežan odlazak iz Gaze, a strancima ulazak.

Premeštanja ambasade više predstavlja Trampov poklon Bendžaminu Netanijahuu, nego stvarnu potrebu - Foto: Tanjug/AP

Od vremena kada je sudbina Palestinaca bila prioritetno pitanje kojim su se bavili i Jordan i Saudijska Arabija i Egipat prilikom posete Vašingtonu, nije prošlo mnogo, ali ako je suditi po stanju na terenu, kakvo smo imali prilike da vidimo i početkom nedelje, reklo bi se da se oduvek Izrael i njegove potrebe stavljaju u prvi plan.

Izraelsko-palestinski konflikt, dugogodišnji za izazove čitavog Bliskog istoka, sve više se smatra lokalnim problemom. Brutalne scene duž granice Izraela i Gaze bile su kulminacija šestonedeljnih demonstracija.

Strateške promene u proteklih nekoliko godina marginalizovale su Palestince.

Od kako je Donald Tramp stupio na dužnost, zabrinutost zbog ambicija Irana, zemlje sa većinskim šiitskim stanovništvom, ujedinila je muslimanske sunitske kraljevine, na čelu sa Saudijskom Arabijom, u savez sa Izraelom i SAD.

Potez nenaoružanog otpora, odraz je osećaja očaja - Foto: Tanjug/AP

Izraelski napadi na iranske i libanske ciljeve Hezbolaha u Siriji u poslednjih nekoliko nedelja nagoveštavaju mogućnost mnogo većeg konflikta koji će sasvim zaseniti palestinski problem.

Palestinski narod, posebno u pogođenom pojasu Gaze, kaže da neće biti ignorisan. Na dan otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, Palestinci su rušili ogradu koja ih deli sa Izraelom, jer žele da se "vrate" u zemlju svojih predaka.

Nekoliko njih jeste postavljalo eksploziv, ali je većina demonstranata bila nenaoružana, ako ne i potpuno nenasilna. Izraelskim vojnicima je naređeno da koriste živu vatru. Taj potez osudio je skoro ceo svet, uprkos tome što ga Vašington odobrava. Među demonstrantima je bilo i civila i militanata Hamasa, a Hamas je kasnije priznao da je 50 od 62 ubijenih ljudi na demonstracijama 16. maja bilo njenih članova.

Među demonstrantima je bilo i civila i militanata Hamasa - Foto: Tanjug/AP

- Palestinci se osećaju sami i napušteni jer su brojna druga dramatična zbivanja privukla veliku pažnju u svetu. Upravo ovaj potez nenaoružanog otpora, odraz je osećaja očaja i predstavlja veliku promenu - rekao je Gasan Katib, bivši portparol palestinske vlasti.

Da Sjedinjene države uveliko podržavaju Izrael pokazuje upravo potez premeštanja ambasade, koji više predstavlja Trampov poklon izraelskom premijeru Bendžaminu Netanijahuu, nego stvarnu potrebu. Još jedan od poteza koji idu Izraelu na ruku, svakako je istupanje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovno uvođenje sankcija toj zemlji. Izrael je to dugo priželjkivao.

Mada, spor sa Palestinom oduvek je bio manje važan za Netanijahua, u poređenju sa egzistencijalnim izazovom koji on vidi u Iranu.

VIDEO: Sukobi u pojasu Gaze sve suroviji

(Telegraf.rs / M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klimt - Bec

    18. maj 2018 | 10:28

    Srbi imaju jako puno toga da nauce od Jevrejskog Naroda! Jevrejski Narod je odavno shvatio da samo Ekonomski jak, moze da opstane u Svetu i svom okruzenju. Danas posle jednog Veka mali je broj Drzava u Svetu, gde pripadnici Jevrejskog Naroda nemaju ogroman kapital! Samo u Americi po nekoj proceni 63,4% Americkog kapitala, nalazi se u njihovim rukama... Tako je i u citavoj Evropi, cist primer u Austriji do skora oni su bili oslobodjeni placanja poreza, u zamenu za Ratnu ostetu i nanesenu patnju! Izrael je peta nuklearno Vojna sila u Svetu, zahvaljujuci svojoj Ekonomskoj moci tj. Svom Narodu... Svaki Jevrej ima veliku porodicu sto je stub svakog drustva i Drzave. Zato nemojmo da kritikujemo pogotovu Narod koji ne poznajemo, a od kojih bi mogli naucili i te kako mnogo!!!

  • Stefan

    17. maj 2018 | 21:26

    Zato sto im ledja cuvaju i Rusi i Amerikanci.Izrael odrzava Americku ekonomiju.A s Rusijom odrzava dobre veze..Pametni su Izraelci..

  • Sergej

    17. maj 2018 | 20:46

    Zato sto su arapi prodane duse.....zato ih i trebaju gaziti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA