≫ 

Kim Džong Un poslao svoje ljude u Vašington i Singapur: Pregovori SAD i Severne Koreje pred istorijski sastanak dva lidera (FOTO) (VIDEO)

Dve strane će se sastati u Singapuru 29. maja kako bi razgovarali o konkretnom datumu samita, protokolima i bezbednosti

  • 0

Američki i severnokorejski zvaničnici danas će se sastati u Singapuru kako bi razgovarali o bezbednosnim i protokoralnim problemima o mogućem samitu američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong-una, rekao je za Jonhap neimenovani diplomatski izvor.

- Dve strane će se sastati u Singapuru 29. maja kako bi razgovarali o konkretnom datumu samita, protokolima i bezbednosti - rekao je neimenovani izvor južnokorejske agencije.

>>> Mun Džae In, čovek kog je svet čekao: Smiruje strasti između Kima i Trampa, uspeo je u onome u čemu niko nije dosad (FOTO) (VIDEO)

Sastanak Trampa i Kim Džong Una ipak moguć - Foto ilustracija: Telegraf, Tanjug/AP, Shutterstock

Zamenik šefa kabineta Bele kuće Džo Hejgin biće na čelu američke delegacije, dok će Severnu Koreju predstavljati šef Kabineta Kim Džong-una, Kim Čang-son. Obojica su, kako je javlja Jonhap, u Singapur stigla u ponedeljak.

U isto vreme se, na granici Južne i Severne Koreje, u selu Panmundžom, održavaju odvojene konsultacije delegacija Vašingtona i Pjongjanga.

Na čelu američke delegacije u Panmundžomu je trenutni ambasador SAD na Filipinima i bivši specijalni predstavnik SAD za politiku prema Severnoj Koreji Sung Kim, dok Severnu Koreju predstavlja zamenik ministra spoljnih poslova Čoe Son-hui.

Kako navodi Jonhap, u pograničnom selu će se razgovarati o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, o načinima kako će to biti obavljeno i o bezbednosti režima Severne Koreje kada se to sprovede. Za sada, kako navodi Jonhap, nije jasno koliko napretka je postignuto u ovim pregovorima.

Sa jedne strane Vašington zahteva brzu denuklearizaciju kako bi sprečili režim Severne Koreje da odugovlači pregovore, dok Pjongjang preferira postepenu denuklearizaciju, navodi agencija.

Južnokorejski mediji ranje su javili da se ime visokog severnokorejskog zvaničnika Kim Jong-čola nalazilo na listi putnika današnjeg leta iz Pekinga za Vašington, pre nego što je njegova rezervacija promenjena za sredu i za drugu destinaciju - Njujork.

Kim Jong-čol na aerodromu u Pekingu - Foto: Tanjug/AP

Tamošnji mediji spekulišu da zvaničnik Pjongjanga putuje u SAD kako bi učestvovao u pripremnim pregovorima o mogućem sastanku predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Kim Jong-čol je bivši šef vojne obaveštajne službe Severne Koreje, a sada je potpredsednik Centralnog komiteta vladajuće partije zadužen za međukorejske odnose.

Agencija AP dodaje da je njena televizijska ekipa na terenu videla Kim Jong-čola na aerodromu u Pekingu.

Rojters napominje da je Kim Jong-čol bio na "crnoj listi" SAD i da njegov ulazak u zemlju nagoveštava da je načinjen izuzetak u ovom slučaju.

Kim Jong-čol bio na "crnoj listi" SAD - Foto: Tanjug/AP

ŠEF KABINETA KIM DŽONG-UNA U SINGAPURU

De fakto šef kabineta sevrernokorejskog lidera Kim Džong-una, Kim Čang-son, stigao je u ponedeljak uveče u Singapur, javila je japanska televizija NHK.

Ovo je, kako navodi Rojters, poslednja u nizu indicija da bi samit Kim Džong-una i američkog predsednika Donalda Trampa mogao da se održi.

Kim Čang-son je odgovorio da ide u Singapur "da se igra" kada je upitan da li tamo putuje zbog razgovora sa zvaničnicima SAD, prenosi Rojters.

Pogledajte video:

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA