≫ 

Dilema SAD - kako Kim Džong Unu diskretno platiti hotel u Singapuru, a da se ne uvredi?

Severna Koreja želi da neka druga zemlja plati sobu u luksuznom hotelu "Fulerton" sa pet zvezdica

  • 1

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da pronađu diskretan način da plate hotel severnokorejskom lideru Kim Džong Unu u Singapuru, gde bi uskoro trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, piše danas Vašington post.

Ceo svet se čudi veličini ove koverte: Zašto je pismo Kim Džong Una Trampu toliko veliko? (FOTO)

List je, pozivajući se na neimenovane izvore bliske pripremama, objavio da su se organizatori predstojećeg sastanka našli pred "čudnim logističkim nerešenim pitanjem - ko će da plati Kimov boravak u hotelu?".

Lideri Severne i Južne Koreje u zagrljaju tokom nedavnog iznenadnog sastanka Foto: Tanjug / AP

6.000 DOLARA NOĆENJE

Severna Koreja želi da neka druga zemlja plati sobu u luksuznom hotelu "Fulerton" sa pet zvezdica, koji se nalazi na ušću reke Singapur, gde predsednički apartman košta više od 6.000 dolara za noć. Prema navodima "Vašington posta", SAD su spremne da pokriju hotelske troškove, ali su obazrivi, jer bi Pjongjang to mogao da shvati kao uvredu.

Stoga, američki organizatori sastanka razmišljaju da zatraže od Singapura da plate račun severnokorejske delegacije. Rojters je preneo da je Singapur potvrdio da će pokriti deo troškova planiranog sastanka Trampa i Kima. Singapur, mala ali bogata zemlja, odlučna je da bude uspešan domaćin samita i voljna je da pokrije deo troškova.

ISTORIJSKI SASTANAK

- Očigledno da, to je cena koju smo spremni da podnesemo da bi imali mali udeo u ovom istorijskom sastanku - rekao je ministar odbrane Ng Eng Hen novinarima upitan da li će Singapur podneti troškova samita 12. juna.

Tramp je potvrdio da će se sastanak održati Foto: Tanjug/AP

Ukazuje se i da bi SAD, ako bi platili troškove Severne Koreje, narušili sopstvene sankcije protiv Pjongjanga, pa bi za to bila neophodna posebna dozvola američkog Ministarstva finansija. Pitanje plaćanja hotelskog računa nije jedina prepreka.

DA LI ĆE AVION IZDRŽATI LET?

Tu je i pitanje zastarelog i malo korišćenog aviona kojim bi letela severnokorejska delegacija. Spekuliše se da bi avion možda morao da sleti u Kinu zbog zabrinutosti da ne bi izdržao let od skoro 5.000 kilometara. Moguće je i da će severnokorejska delegacija leteti avionom neke druge zemlje.

Vašington post navodi da su mnoga od ovih pitanja, međutim, u drugom planu u odnosu na odluku odabira mesta održavanja sastanka Tramp-Kim. U tom kontekstu, pominje se hotel "Kapela" na ostrvu Sentosa kod jugoistočne obale Singapura.

Hotel "Fulerton" u Singapuru, Foto: Pixabay.com

Očekuje se da će Tramp u Singapuru odsesti u "Šangri-La", hotelu sa 747 soba koji je sposoban da "podrži" događaje gde je neophodan visok stepen bezbednosti. Posle višenedeljne neizvesnosti, Tramp je prošle nedelje otkazao sastanak sa Kimom, navodeći kao razlog "otvoreno neprijateljstvo" Severne Koreje.

Diplomatija je, međutim, urodila plodom, pa je Tramp u petak ipak potvrdio da će sastanak biti održan 12. juna kako je i bilo planirano.

VIDEO: Obezbeđenje Kim Džong Una na sastanku dveju Koreja svima palo za oko

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    3. jun 2018 | 12:14

    SINGAPUR JE AZISKA SVICA -ONI SU U 22 VEKU PO SVEMU -TREBA OTICI I VIDETI A NE PRICATI O TOME DALI ONI MOGU NESTO DA PLATE!! KOD NJIH AUTO IDE NA OTPAD POSLE 7GODINA ONI SU SVETSKO CUDO!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA