≫ 

Susret od kojeg niko ne zna šta može da ispadne

Ove dve zapadnim sankcijama pogođene zemlje su već dugo saveznici

  • 0

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da namerava da poseti Severnu Koreju i sastane se sa njenim liderom, što će biti prva poseta jednog sirijskog predsednika od 2011. godine od kada Kim Džong-Un na vlasti.

Hrabro je stao pred tenkove koji su gazili sve redom: Potresna priča o čoveku čije se ime ne zna ni posle 29 godina (VIDEO)

- Posetiću njegovu ekselenciju Kim Džong-una- prenose mediji izjavu sirijskog predsednika.

Izveštaj Korejske centralne novinske agencije ne kaže kada će do posete doći, ali ove dve zapadnim sankcijama pogođene zemlje su već dugo saveznici.

Vašington je nekoliko puta optužio Pjongjang da pomaže sirijski nuklearni program, iz kog se može izroditi i atomska bomba. Slične optužbe su i za trećeg "smrtnog neprijatelja" SAD - Iran.

Kim Džong-Un je poslednjih meseci u diplomatskoj ofanzivi. Najpre se sreo se u Kini sa predsednikom Si Đinpingom i predsednikom Južne Koreje Munom Džae-Inom na granici dve zemlje, a 12. juna bi trebalo da dođe i do "istorijskog" susreta sa predsednikom SAD, Donaldom Trampom, u Singapuru.

- Svet pozdravlja izuzetne događaje na Korejskom poluostrvu koji su se nedavno dogodili zahvaljujući vanrednom političkom kalibru i mudrom vođstvu Kima Džong-una - poručio je Asad.

Sirija i Severna Koreja su decenijama pod međunarodnim sankcijama koje vode SAD, zbog svog nuklearnog programa. Severna Koreja se sumnjiči da je poslala 40 "sastojaka" za razvoj balističkih raketa i hemijskog oružja u poslednjih pet godina, procurelo je iz jednog izveštaja UN. Navodno je Pjongjan samo 2017. zaradio 170 miliona evra od slanja zabranjenje opreme u Siriju.

Sirija se složila 2013. da uništi hemijsko oružje, ali Asadov režim se i dalje, već prema potrebi Zapada, optužuje za njegovo korišćenje.

Sastanak Donalda Trampa i Kima Džon-una uslovljen je dogovorom za zatvaranje severnokorejskog nuklearnog programa, a zasad nema pomena problemu priličnih zaliha hemijskog i biološkog oružja koje poseduje Pjongjang.

VIDEO: Istorijski susret lidera dveju Koreja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA