≫ 

Tramp i Kim potpisali istorijski dokument: Nisu odmah hteli da otkriju njegov sadržaj ali su najavili velike promene (VIDEO) (FOTO)

Uz Kima je prilikom potpisivanja dokumenta bila njegova sestra Kim Jo Džong za koju se prethodnih dana spekulisalo da li je opšte i došla sa bratom u Singapur

  • 8

Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik SAD Donald Tramp potpisali su istorijski dokument koji će dovesti do velikih promena, izjavili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare posle zajedničkog susreta u Singapuru. U njemu su naveli da se obavezuju na rad "ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Tramp rekao da će nešto kasnije danas sazvati konferenciju za novinare gde će sve objasniti oko potpisanog dokumenta.

(UŽIVO) SVEDOCI STE ISTORIJE: Tramp i Kim se konačno sreli, rukovali se, a onda je jedan od njih izdominirao pogledom! (FOTO) (VIDEO)

Tramp je posla potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

- Razvili smo posebnu vezu - rekao je Tramp sedeći pored Kima. On je istakao da će proces započeti veoma brzo.

Potpisivanje dokumenta Foto: Tanjug/AP

- Danas smo imali istorijski susret i odlučili smo da prošlost ostavimo iza sebe, a mi ćemo potpisati istorijski dokument. Svet će videti veliku promenu - rekao je Kim i zahvalio se američkom kolegi na susretu.

Navodi se da Bela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane "obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD-Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dve zemlje za mirom i prosperitetom".

Rukovanje Trampa i Kima Foto: Tanjug/AP

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.

Uz Kima je prilikom potpisivanja dokumenta bila njegova sestra Kim Jo Džong za koju se prethodnih dana spekulisalo da li je opšte i došla sa bratom u Singapur.

Uz Kima je bila njegova mlađa sestra Foto: Tanjug/AP

Pored Trampa je bio državni sekreta Majk Pompeo. Predsednik SAD je poručio da će od sada Korejsko poluostrvo biti drugačije mesto nego što je bilo u prošlosti.

Neimenovani američki zvaničnik objasnio je za "Si-En-En" da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Nakon potpisivanja Tramp je kazao da je razvio "veoma posebnu vezu" sa Kimom, na šta su ga novinari pitali da će pozvati severnokorejskog vođu u Belu kuću.

- Apsolutno, hoću - rekao je Tramp.

Nakon potpisivanja dokumenta dvojica lidera su se još jednom kratko obratili novinarima držeći dokumente.

Rukovanje pred odlazak Foto: Tanjug/AP

- Imali smo divan dan i naučili smo dosta jedan o drugom i o našim zemljama - rekao je Tramp.

 Kada su ga pitali šta misli o Kimu on je odgovorio da je saznao da je Kim veoma talentovan čovek i da je naučio da on svoju zemlju veoma voli.

Nakon toga su se ponovo rukovali. Posle toga su obojica napustili singapursko ostrvo Sentosa.

Završen je samit dvojice lidera Foto: Tanjug/AP

Na društvenim mrežama se raspravljalo čemu se radi u sporazumu koji su lideri potpisali. Novinari su nestrpljivi da saznaju njegov sadržaj.

 

Među zainteresovanima su i brojni analitičari, a svi zajedno apeluju na Belu kuću da objavi sadržaj dokumenta.

 

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    12. jun 2018 | 11:17

    Kim nije naivan i on je rodjen i ceoživot oblikovan da bi bio vodja svoga naroda, tako da ništa još ne znamo, ali znam da će ga Kim ispreskakati do kraja. To je velika razlika između Kima i svih drugih predsednika država.

  • 👤

    12. jun 2018 | 10:23

    Потпуна денуклеаризација корејског полуострва??? Нешто је Ким много лако пристао на ово. Или је блефирао да има моћно оружје и ко зна шта лансирао, па га Амери провалили, или онај "земљотрес" који је погодио ни мање ни више него област где су постројења за нуклеарне пробе у ствари није био земљотрес. Како год било све ми ово личи на представу и то аматерски режирану. А Амери још ближе Русији и Кини.

  • Boki

    12. jun 2018 | 10:49

    Apsolutno je jasno da Tramp želi svoje ime u istoriskom događaju zarad lične reputacije, ovo je idealna prilika. Njegova dominacija je primetna, postavio se kao domaćin Kimu iako su obojica gosti. Tramp je kao veliki tata, Kim klinac koji je došao po nešto, što i po godinama tako izgleda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA