Čitav svet priča o susretu Trampa i Kima, a evo kako su to prokomentarisali svetski lideri

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravio je danas sastanak američkog i severnokorejskog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una

  • 0

Nakon istorijskog susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una čitav svet je uputio pozdrave i pozitivne poruke zbog ovog susreta.

Kina se nada da SAD i Severna Koreja mogu da dođu do dogovora o mirovnom sporazumu, izjavio je danas kineski državni savetnik Vang Ji, nakon što je održan samit Donalda Trampa i Kim Džong-una u Singapuru.

Prema njegovim rečima, Peking pozdravlja i podržava samit lidera SAD i Severne Koreje i nada se da dve zemlje mogu da dođu do osnovnog konsenzusa u postizanju denuklearizacije, prenosi Rojters.

SVEDOCI STE ISTORIJE: Tramp i Kim se konačno sreli, rukovali se, a onda je jedan od njih izdominirao pogledom! (VIDEO)(FOTO)

- Istovremeno, mora da postoji mirovni mehanizam za poluostrvo, da se reše razumne bezbednosne brige Severne Koreje - rekao je Vang novinarima u Pekingu, prenosi Rojters.

Tramp i Kim na kraju samita Foto: Tanjug/AP

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da Moskva pozitivno ocenjuje rezultate samita SAD i Severne Koreje za rešavanje pitanja Korejskog poluostrva, ali da očekuje da ponovo postane relevantan pregovarački format šest strana o tom pitanju.

- Mi, zajedno sa kineskim prijateljima, zajedno sa drugim učesnicima onoga što se nazivalo šestolateralni pregovori, radujemo se da učinimo ovaj format ponovo relevantim, i nastavićemo da radimo na postizanju tog rezultata - rekao je Rjabkov.

On je dodao da Moskva pozitivno gleda na rezultate samita SAD i Severne Koreje za rešavanje pitanja Korejskog poluostrva, ali je naglasio da su bitni detalji postignutog sporazuma.

- Ne možemo da ne pozdravimo činjenicu da je napravljen važan korak napred. Ðavo je u detaljima, naravno, i neophodno je razumeti pojedinosti. Ali kako mi razumemo, obezbeđen je podsticaj - rekao je Rjabkov.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da je sastanak predsednika SAD i Severne Koreje potvrdio snažno ubeđenje EU da je diplomatija jedini put ka trajnom miru na Korejskom poluostrvu.

- Diplomatski put je često pun izazova, ali se uvek isplati - poručila je Mogerini.

Samit je prokomentarisala i Federika Mogerini Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mogerini je u saopštenju ocenila da je sastanak u Singapuru bio ”presudan i nephodan korak” kako bi se nastavilo putem pozitivnog razvoja događaja postignutog do sad u okviru međukorejskih odnosa i na samom poluostrvu, na čemu se Mogerini zahvalila predsedniku Južne Koreje Mun Džae-inu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravio je danas sastanak američkog i severnokorejskog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una.

- Samo činjenica o sastanku dvojice lidera je pozitivna...Pratimo komentare obe strane, ali još nismo videli dokument, videćemo - rekao je Lavrov, prenosi Rojters.

Kim Džong Un i Donald Tramp sastali su se danas u Singapuru, a nakon 38-minutnog sastanka potpisali su zajednički dokument.

Nakon toga, Tramp je rekao da proces denuklearizacije Severne Koreje počinje "veoma, veoma brzo".

Sergej Lavrov je nedavno bio u poseti Severnoj Koreji Foto: Profimedia/TASS

Japanski premijer Šinzo Abe pozdravio je današnju zajedničku izjavu koju su potpisali predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong-un na samitu u Singapuru, dok se južnokorejski predsednik Mun Džae-in založio za pisanje "nove istorije" sa Pjongjangom, prenosi Rojters.

Navodi se da je Abe deklaraciju Trampa i Kima nazvao prvim korakom u denuklearizaciji Severne Koreje.

- Mi ovo vidimo kao korak ka sveobuhvatnom rešenju - poručio je Abe.

Premijer Japana Šinzo Abe Foto: AP/Tanjug

Predsednik Južne Koreje Mun pozvalio je Kimovu odluku da održi samit sa SAD u Singapuru.

- Ostavljajući mračne dane rata i sukoba iza nas, ispisaćemo novo poglavlje mira i saradnje. Bićemo zajedno sa Severnom Korejom na tom putu - saopšteno je iz Munovog kabineta.

Iz Plave kuće je navedeno i da je potrebno razjašnjenje namera Trampa koji nje nakon samita kazao da će Vsašington okončati zajedničke vojne vežbe sa Seulom.

Zvaničnici Južne Koreje prati samit Foto: Tanjug/AP

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano pozdravio je danas zajednički dokument američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Amano je rekao da je ta agencija spremna da preduzme bilo kakve aktivnosti za proveru u Severnoj Koreji, koje će se od nje možda zahtevati "zabrinute zemlje", prenosi AP.

Istovremeno je primetio da dokument Trampa i Kima, danas potpisan u Singapuru, uključuje posvećenost Severne Koreje ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Amano je rekao da će IAEA pažljivo pratiti pregovore koji će dve zemlje održati kako bi primenile ishode sa samita u Singapuru.

Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong-un potpisali su danas, na kraju istorijskog samita u Singapuru, zajednički dokument u kojem se obavezuju na rad "ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA