Zeman imenovao novu vladu na čelu sa milijarderom Babišom uprkos protestima Čeha

Babišova stranka ANO, nastrojena protiv establišmenta, pobedila je na izborima prošlog oktobra

  • 0

Češki predsednik Miloš Zeman imenovao je danas novi, dvopartijski kabinet na čijem je čelu premijer Andrej Babiš, čime je uspostavljena manjinska vlada kojoj će možda biti potrebna podrška Komunističke partije u izvršavanju mandata.

Babišova stranka ANO, nastrojena protiv establišmenta, pobedila je na izborima prošlog oktobra, ali nije dobila odobrenje parlamenta za formiranje vlade, pa je, da bi izašla iz ćorsokaka, ušla u koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom, navodi Rojters.

Međutim, sa samo 93 mesta u 200-članom donjem domu češkog parlamenta, koalicija traži podršku skrajnute Komunističke partije, nudeći joj uticaj u nacionalnoj politici posle skoro tri decenije otkako je okončana njena autoritarna vladavina, dodaje britanska agencija.

Na hiljade Čeha je protestovaloje nekoliko puta protiv ponovnog postavljanja Babiša za premijera. Milijarder Babiš je pod krivičnom istragom za zloupotrebu evropskih dotacija i još se nije odbranio od optužbi da je bio agent čehoslovačke komunističke tajne policije StB.

Glasanje o poverenju novoj češkoj manjinskoj vladi biće oržano 11. jula, izjavio je danas češki premijer Babiš.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA