Da li je Kim Džong Un prevario Trampa i SAD? Nisu vraćeni posmrtni ostaci vojnika, a snimci pokazuju i da unapređuje nuklearni reaktor

Ministar odbrane SAD Džejms Matis i njegov južnokorejski kolega Song Jung-mu saopštili su danas da bi sankcije protiv Severne Koreje trebalo da ostanu na snazi dok ta država ne načini konkretne, nepovratne korake ka denuklearizaciji

  • 1

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Severna Koreja još uvek nije vratila posmrtne ostatke američkih vojnika poginulih tokom Korejskog rata.

AP navodi da Pjongjang to još nije uradio, iako je američki predsednik Donald Tramp rekao da je Severna Koreja već vratila neke posmrtne ostatke ili je u procesu da to uradi.

>>> Severna Koreja vraća posmrtne ostatke 200 američkih vojnika: U Korejskom ratu je nestalo njih 7.700

Pompeo izjavio da Severna Koreja još uvek nije vratila posmrtne ostatke američkih vojnika - Foto: Tanjug/AP

Pompeo je rekao da je optimističan i da će SAD biti vraćeni posmrtni ostaci u "ne tako dalekoj budućnosti", navodi AP.

SAD su prošle nedelje saopštile da su spremile 100 drvenih sanduka na granici Južne i Severne Koreje.

Oko 7.700 američkih vojnika vodi se kao nestalo još od Korejskog rata, a oko 5.300 njih je izgubljeno u Severnoj Koreji.

Šta je zapravo uništio Kim? - Foto: Tanjug / AP

Takođe, kako pokazuju najnoviji satelitski snimci, Severna Koreja je nastavila da unapređuje svoj jedini poznati nuklearni reaktor koji je koristila za napajanje svog programa nuklearnog oružja, uprkos pregovorima sa SAD i obećanju da će sprovesti denuklearizaciju.

Nezvanični satelitski snimci od 21. juna pokazuju da se radovi na unapređenju infrastrukture u Centru za naučno istraživanje Jongbjon nastavljaju ubrzanim ritmom", piše stranica 38 Nort.

MATIS SAVETUJE DA SANKCIJE OSTANU DO KONKRETNIH KORAKA

Ministar odbrane SAD Džejms Matis i njegov južnokorejski kolega Song Jung-mu saopštili su danas da bi sankcije protiv Severne Koreje trebalo da ostanu na snazi dok ta država ne načini konkretne, nepovratne korake ka denuklearizaciji, prenosi Rojters.

Matis predlaže da sankcije Severnoj Koreji ostanu na snazi dok ne preuzme konkretne korake - Foto: AP/Tanjug

U saopštenju, koje je objavilo Ministarstvo odbrane Južne Koreje nakon razgovora u Seulu, navodi da su se dvojica ministara složila da je potrebno tragati za dodatnim merama za jačanje poverenja dok Severna Koreja nastavlja dijalog "u dobroj veri".

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA