Tramp i Putin se sastaju u Helsinkiju: Zbog čega je izbrana prestonica Finske za prvi samit američkog i ruskog predsednika?

Iako su se već sastali na marginama dva samita, ovo će biti prvi zvanični susret američkog i ruskog predsednika

  • 1

Američki predsednik Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće o aktuelnim odnosima dve zemlje i o ključnim međunarodnim problemima na sastanku u Helsinkiju 16. jula.

Savetnik u Kremlju Juri Ušakov objašnjava da je mesto održavanja sastanka sasvim pogodno za obe strane, a da će sam sastanak trajati nekoliko sati, prenosi TAS S. On je nagovestio da će Tramp i Putin izdati zajedničko saopštenje nakon susreta.

Tramp je u međuvremenu na svom Tviter nalogu ponovio da Rusija nastavlja da priča da se nije mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Bela kuća i Kremlj su zvanično potvrdili da će se Tramp i Putin sastati 16. jula u Helsinkiju.

Odjeknula vest o penzionisanju sudije Kenedija: Šta to znači za Trampa i zbog čega bi moglo da promeni lice Amerike? (FOTO) (VIDEO)

Putin i Tramp na marginama samita G20 u Hamburgu Foto: Tanjug/AP

Tramp će učestvovati na samitu NATO 11. i 12. jula u Briselu, a potom će se sastati sa Putinom.

Američki predsednik je novinarima rekao da će sa Putinom razgovarati o ratu u Siriji i situaciji u Ukrajini, te naglasio da želi bolje odnose sa Rusijom. On se, inače, s Putinom poslednji put sastao na marginama azijsko-pacifičkog samita u Vijetnamu, novembra prošle godine.

Pored formalnosti o temama razgovora, pojavilo se i pitanje zbog čega je baš odabrana prestonica Finske.

Helsinki je logičan izbor za sastanak američkog i ruskog predsednika, i to zbog istorijske uloge koju je igrao u američko-ruskim (sovjetskim) odnosima i logističkih problema oba lidera.

Helsinki noću Foto: pixabay.com

HELSINKI JE VEĆ JEDNOM BIO DOMAĆIN

1975. godine američki predsednik Džerald Ford susreo se sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevom, zajedno sa predstavnicima 33 druge države u Evropi i Severnoj Americi, da potpiše Helsinški sporazum, deklaraciju o zajedničkoj nameri da poboljša odnose između komunističkih i kapitalističkih država tokom Hladnog rata.

Iako nije obavezujući, dogovor je predstavio hlađenje odnosa između SAD-a i Sovjetskog Saveza, tada najsnažnijih nuklearnih sila u svetu.

Iako odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije nisu toliko neprijateljski kakvi su bili tada, helsinška istorija u tom pogledu čini ga jasnim izborom za samit između lidera dveju zemalja.

SASTANAK BUŠA I GORBAČOVA

U Helsinkiju 1990. godine, neposredno pre raspada Sovjetskog Saveza, predsednik Džordž Buš stariji se susreo sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom kako bi razgovarali o najnovijoj krizi na svetu: Ekološke napetosti u Persijskom zalivu, što bi na kraju dovelo do prvog Zalivskog rata.

Gorbačov je pozdravio sastanak Trampa i Putina Foto: AP/Tanjug

Imajući u vidu sve veće poteškoće sovjetskog lidera kod kuće i neprijateljstvo ruskih građana prema stranim državama nakon kampanje u Avganistanu, Buš na kraju nije tražio od Gorbačova da sovjetske trupe pridruži multinacionalnim silama kako bi se suočile sa Sadamom Huseinom.

- Ovde u Helsinkiju, predsednik Gorbačov i ja se nadamo da ćemo jačati naš zajednički pristup ovom neopravdnom aktu agresije - rekao je Buš prilikom sletanja u Finsku.

FINSKA NIJE DEO NATO-a

Finska je neutralna teritorija za Trampa i Putina u smislu da nije članica NATO-a, vojnog saveza osnovanog nakon Drugog svetskog rata radi zaštite Evrope od potencijalne sovjetske agresije. Tokom većine Hladnog rata, Finska je balansirala između Istoka i Zapada, iako je SSSR sigurno vršio određeni stepen uticaja na nordijskogi sused.

Finska, koja nije član NATO-a, takođe nudi Trumpu šansu da napravi simboličan gest koji nosi značajnu težinu u međunarodnim odnosima: on će napustiti teritoriju NATO-a da se sretne sa Putinom, potez koji će naglasiti njegove nedavne kritike NATO-a dok pritiska članice da povećaju troškove odbrane i tako olakšaju američko opterećenje.

Foto: pixabay.com

TRAMP ĆE VEĆ BITI U EVROPI

Pored istorije, postoje i praktični razlozi zbog kojih je Helsinki dobar izbor. Nekoliko dana pre sastanka, Tramp će već biti u Evropi - prvo na samitu NATO-a u Briselu, a potom i zbog svoje posjte Britaniji. To čini logistički lakše Trampu da se sastane sa Putinom na Starom kontinentu, kao i da mu priušti gore pomenutu simboliku napuštanja NATO-a.

PUTIN MORA DA BUDE U RUSIJI DAN PRE

Svetsko prvenstvo u Rusiji, koje je trenutno u toku u Rusiji, završiće se u Moskvi 15. jula - dan pre zakazanog samita između Trampa i Putina. Helsinki je manje od dva sata leta iz Moskve, što ga čini pogodnim za Putina.

Takođe, ruski lider može da "jednim udarcem ubije dve muve", jer će moći da zatvori jedan od najuticajnijih sportskih događaja na svetu, a zatim sutradan da se sastane sa američkim predsednikom, samit koji će prenositi ceo svet.

Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Ruska fudbalska bajka je počela, Svetsko prvenstvo 2018. je otvoreno

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA