Evropski sud za ljudska prava primorava Rusiju da plati sovjetski dug

Ovo saopštenje Sud je objavio u utorak

  • 5

Evropski sud za ljudska prava saopštio je da Moskva mora da izmiri dug sovjetskih građana iz 1982, koji se obavezala da će platiti ali nije uspela da ih otkupi.

Ovo saopštenje Sud je objavio u utorak, prenosi Sputnjik.

- U današnjoj presudi u predmetu Volokitin i drugi protiv Rusije, Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je zaključio da je došlo do kršenja člana 1 Protokola br. 1 (zaštita imovine) u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima - kaže se u saopštenju.

Rusija htela da povredi Hilari Klinton i da pomogne Trampu da pobedi: Zaključak Senata za obaveštajna pitanja

Sud je presudio da Rusija mora da plati tri prijave podnosioca za materijalnu štetu, kao i po 1.800 evra svakome za nematerijalnu štetu. Takođe mora da plati između 30 i 1.500 evra za troškove i izdatke šestoro od 15 podnosilaca prijave.

Tokom 2017. Rusija je zvanično platila 105 milijardi dolara sovjetskog duga drugim državama, koji je preuzela nakon kolapsa SSSR-a.

Poslednjih godina Rusija je oprostila blizu 100 milijardi dolara duga bivšim zemljama sovjetskog bloka, kao i 11 milijardi dolara Avganistanu, 30 milijardi dolara Kubi, 21,5 milijardi dolara Iraku, 11,1 milijardu dolara Mongoliji, 10 milijardi dolara Severnoj Koreji i oko 20 milijardi dolara nizu afričkih zemalja.

Ranije ove godine grupa francuskij obveznika zatražila je od Moskve da im nadoknadi desetine milijardi evra za obveznice iz carskog vremena. Pariz je tada saopštio da su svi dugovi plaćeni u skladu sa sporazumom iz 1997. godine.

VIDEO: Avion budućnosti, Su-57 ruska moćna vazdušna zver

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    4. jul 2018 | 16:47

    ovolike pare poklonio i pod sankcijama a i dalje mu niko ne moze da stane na crtu.

  • Cane

    4. jul 2018 | 20:59

    Rusija je to već platila. Ceo dug Sovjetskog Saveza pre 8 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA