≫ 

Dečaci morali da siluju majke i sestre, vojnici genitalije nosili kao medalje: Jezivo svedočenje preživelih iz jednog od najkrvavijih sukoba (FOTO)

Obe strane u ratu u Kongu, vladine trupe i pobunjenici, vršile su zločine tokom sukoba, uključujući i komadanje civila, prema nalazima koje je objavio tim stručnjaka za ljudska prava UN

  • 3

Stravični zločini, uključujući masovno silovanje i kanibalizam, dogodili su se tokom rata u Demokratskoj republici Kongo, otkrili su izveštaji Ujedinjenih nacija.

Prema jezivim svedočenjima iz Kasai regiona dečaci su bili prisiljeni da siluju majke ili sestre, devojčicama je pričano da će im vraćanje pomoći zaustaviti metke, a žene su bile primorane da biraju između toga da budu silovane ili ubijene, piše Dejli mejl.

Obe strane u ratu, vladine trupe i pobunjenici, vršile su zločine tokom sukoba, uključujući i komadanje civila, prema nalazima koje je objavio tim stručnjaka za ljudska prava UN.

Pronađena je mrtva, a njena majka je za tragediju saznala slučajno na Fejsbuku: Devojčica (6) bila u poseti kod bake kada je nestala iz kuće

Tim koji istražuje sukob u regionu rekao je prošle nedelje Savetu za ljudska prava UN da sumnjaju da su obe strane krive za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U izveštaju na 126 strana naveli su grozne zločine koji su počinjeni u sukobu koji je izbio krajem 2016. godine. U ovom sukobu učestvovale su militante grupe Kamuina Nsapu i Bana Mura i oružane snage Konga (FARDC).

Sukob je izbio između pobunjenika i oružanih snaga Konga Foto: Guliver/Spencer Platt/Getty Images)

- Jedan svedok rekao nam je da je u maju 2017. video grupu milicije Kamuina Nsapu od kojih su neki nosili ženske genitalije (klitorise i vagine) kao medalje - navodi se u izveštaju.

Neki svedoci prisetili su se da su videli ljude kako seku, kuvaju i jedu ljudsko meso, uključujući i penise od muškaraca koji su još uvek bili živi, ili od leševa. Ovo su posebno radili, prema njihovim rečima, pripadnici FARDC-a, koji su i pili ljudsku krv.

Glavni istražitelj Bakre Vali Ndiaie rekao je Savetu da su u jednom incidentu članovi militante grupe Kamuina Nsapu odsekli glave čak 186 muškaraca iz jednog sela, među kojima su bila i deca, koja su bila primorana da se bore.

Prema njegovim rečima, decu su ili bila nenaoružana ili su imala samo štapove, a njima je pričano da ih je magija čini neranjivim.

Mnoga deca ubijena su kada su u njih pucali pripadnici FARDC-a.

- Leševi su nakon toga polagani u masovnu grobnicu, ili su ih vojnici tovarili u kamion i odvozili negde drugde - rekao je Ndiaie.

Deca su bila primorana da ratuju Foto: Profimedia/AFP

U početku se mislilo da ima oko 80 masovnih grobnica, međutim, istraživanje na terenu pokazalo je da ih možda ima i više od 100.

Portparol vlade Konga rekao je Rojtersu da bi ove informacije trebalo proslediti sudijama u Kongu.

-Mi ovoga nismo bili svesni, ali očigledno je politički motivisana medijska kampanja koja nema veze sa pravdom - rekao je on.

Ministarka za ljudska prava Konga Marie-Ange Mušobekva rekla je da je "jedva stvar apsolutno sigurna".

- Svi koji su odgovorni za ove zločine odgovaraće za svoje postupke i biće teško kažnjeni - zaključila je ona.

VIDEO: Gazda PAOK-a sa pištoljem jezivo pretio sudiji, arbitar posle dva sata priznao gol!

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    6. jul 2018 | 01:16

    Да запад није дотурио терористима (побуњеницима) оружје до овога не би ни дошло. У магију можда деца верују али одрасли не.

  • Apsurdistan

    6. jul 2018 | 08:33

    После свега што су о нама писали ово би требало најмање 5 пута да се провери! Није немогуће али ми се ипак чини да је овде у оптицају и нешто друго....

  • Rd

    6. jul 2018 | 07:44

    A nas na zapadu nazivaju divljacima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA