≫ 

Zapamtite ko su vaši prijatelji: Zapadne sile nervozne zbog sastanka Trampa i Putina (FOTO) (VIDEO)

Tramp ne kontroliše sve i ne može da ponudi beskrajne ustupke, a dobar primer za to je i što je američki Kongres izglasao sankcije protiv Rusije

  • 1

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp sastaće se u Helsinkiju 16. jula, a zbog spekulacija da će Tramp priznati rusku aneksiju Krima, zapadni saveznici uoči sastanka ne spavaju spokojno.

Nakon što je učinio sve što je mogao da uznemiri saveznike, uvođenjem carina na izvozne proizvode i dovođenjem u pitanje sigurnosnog kišobrana NATO-a, predsednik SAD srešće se s Putinom u Helsinkiju.

>>> Šta otkriva Trampov govor tela u Briselu? Ni na NATO samitu američki predsednik nije odoleo starim navikama

Vladimir Putin i Donald Tramp sastaće se u Helsnkiju 16. jula - Foto: Tanjug/AP

- Činjenica da je ovo prvi veliki samit između Trampa i Putina je važna, uzimajući u obzir da je Tramp u više navrata izrazio želju za popravljanjem odnosa s Rusijom - smatra Erik Bratberg, direktor Evropskog programa za doprinos međunarodnom miru u Karnegiju.

Tramp je prošle nedelje na skupu u Montani odbacio zabrinutost da se previše približava Moskvi.

- Dobri odnosi s Rusijom i dobri odnosi s Kinom i dobri odnosi s drugim zemljama su dobre, a ne loše stvari - rekao je tada Tramp.

Blejz Mistal iz neprofitne organizacije "Bipartisan Policy Center" rekao je da bi NATO samit mogao da odredi ton sastanka Trampa i Putina.

Putin će verovatno nastaviti sa svojom igrom širenja pukotina u jedinstvu saveznika, ističe Mistal - Foto: Tanjug/AP

- Putin će verovatno nastaviti sa svojom igrom širenja pukotina u jedinstvu saveznika koje će se pojaviti na samitu NATO-a - navodi Mistal.

Navodi o ruskom uplitanju u američke predsedničke izbore iz 2016. nadvijaju se nad sastanak u Helsinkiju. Nedavni nestranački izveštaj američkog Senata podupire spomenute navode o ruskom uplivu.

Međutim, Tramp verovatno neće razgovarati o tom pitanju u Helsinkiju, smatra Bratberg. Naglašava da je američki predsednik "prethodno odbacio tvrdnje o ruskom uticaju, rekavši da veruje Putinu koji tvrdi da to nije istina".

Trampovi kritičari ističu da je on odabrao politiku unapređenja odnosa s Rusijom, dok se odnosi s Kanadom, Francuskom i drugim saveznicima pogoršavaju. Tramp optužuje tradicionalne saveznike da s njima Amerika ima trgovinske sporazume na svoju štetu i da nedovoljno plaćaju američku vojnu zaštitu.

Trampovi kritičari ističu da je on odabrao politiku unapređenja odnosa s Rusijom - Foto: Tanjug/AP

Bivši američki ambasador u NATO-u Daniel Frajd američki zaokret u spoljnoj politici tumači kao ponovnu pojavu dugo vremena potiskivane američke tendencije ka izolacionizmu.

- Ta američka tradicija vratila se nakon 80 godina, a Tramp ju je iskoristio - upozorava Frajd, koji sada radi u Atlantskom veću.

Nabi Abdulajev, politički i bezbednosni stručnjak za Rusiju, upozorava da sastanak u Helsinkiju neće doneti mnogo u smislu konkretnih političkih rezultata. Dvojica državnika će iskoristiti sastanak u promotivne svrhe, smatra.

Ukrajina i Sirija verovatno će biti važne teme razgovora. Tramp želi da povuče američke trupe iz Sirije, a Putin je, pak, jedan od glavnih faktora u toj, ratom razorenoj zemlji.

Tramp je odbio da isključi mogućnost američkog priznanja ruske aneksije Krima iz 2014 - Foto: Tanjug/AP

Međutim, Abdulajev upozorava da Rusija nije u poziciji da izgura Iran iz Sirije, što je ključni zahtev Izraela, s kojim Tramp ostaje u bliskim odnosima.

- Ruski uticaj na Teheran nije dovoljan da nadvlada stratešku važnost Sirije za Iran -rekao je Abdulajev.

Mogući ruski ustupak u Siriji mogao bi da bude uslovljen dogovorom o Ukrajini.

Tramp je odbio da isključi mogućnost američkog priznanja ruske aneksije Krima iz 2014, a to bi, pak, 'blagoslovilo' promenu evropskih granica upotrebom sile.

Ruski uticaj na Teheran nije dovoljan da nadvlada stratešku važnost Sirije za Iran - Foto: Tanjug/AP

Bilo koji klin u Evropi, uključujući i nedavni turski zaokret prema Moskvi, predstavlja pobedu iz ruske perspektive.

Međutim, Tramp ne kontroliše sve i ne može da ponudi beskrajne ustupke, a dobar primer za to je i što je američki Kongres izglasao sankcije protiv Rusije.

Mistal smatra da bi Putin "mogao da pokuša da odvrati Trampa od veće obrambene saradnje s Poljskom i baltičkim državama", budući da Rusija ostaje nepoverljiva prema američkim interesima u toj regiji.

- Nemojte dati nešto za ništa. Ne ugovarajte glupe poslove. Nije pogrešno raditi s Rusima, ali nemojte to preplatiti - saveti su Daniela Frajda predsedniku Trampu, koji je za kraj dodao "Zapamtite ko su vaši prijatelji".

VIDEO Tramp: Ja sam stabilan genije

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. jul 2018 | 11:40

    TRAMP NE POZNAJE PRIJATELJE NEGO MILIJARDE DOLARA I URADICE ONAKO KAKO MU ILLUMINATI NAREDE KAO I BILDENBERG GRUPA KOJI SAMO MISLE NA PROFIT!!! ONI IMAJU 500TRIONA DOLARA A GUBITI NOVAC TO IM NEPADA NA PAMET!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA