Dečacima na Tajlandu dati konjski lekovi kako ne bi paničili: Prvi snimak iz pećine pokazuje mališane na nosilima u polusvesnom stanju (FOTO) (VIDEO)

Snimci koje je objavila tajlandska mornarica prikazuju kako spasioci nose šlemove i koriste konopce i gumene cevi kako bi prebacili dečake na sigurno

  • 5

Ni dva dana nakon što su svi dečaci izbavljeni iz pećine na Tajlandu ne prestaje da se piše o njima, a sada se pojavio prvi snimak njihovog iznošenja iz pećine, na kom se vidi da spavaju. Mališanima je navodno dat sedativ dok su ih spasioci nosili na nosilima kroz uske prolaze pećine.

Video spasavanja, koje se završilo u utorak kada su iz pećine izvedena preostala četvorica dečaka i njihov trener, objavile su vlasti koje su sve do srede čuvale detalje operacije na Tajlandu.

Posle nekoliko dana spekulisanja, bivši ronilac tajlandskih foka otkrio je da su dečaci spavali ili su bili delimično svesni dok su išli od ronioca do ronioca u potopljenoj pećini, piše Dejli mejl.

Okončana misija veka: Ceo tim i trener izbavljeni su iz pećine straha, kraj nezapamćene agonije na Tajlandu (FOTO) (VIDEO)

Jedan ronilac iz Britanije koji je učestvovao u nezapamćenoj operaciji na Tajlandu izjavio je da je "dečacima data doza ketamina (koji se daje konjima za smirenje i koristi se kao rekreativni lek) kako bi ih smirili".

- Neki su spavali, neki su imali prekrštene prste, ali svi su disali - rekao je komandant tajlandske mornarice Chaijananta Peranarong.

On je dodao kako je njegov posao bio da ih prenese.

- Dečaci se već bili umotani na nosilima kada smo počeli da ih iznosimo i redovno su ih pratili doktori postavljeni duž rute od jednog kilometra - istakao je komandant.

Dečace iznose na nosilima Foto: Tanjug/AP

On nije rekao da li je trener, jedina odrasla osoba koja je sa dečacima bila devet dana pre nego što su ih pronašli, bio sposoban da roni i izađe iz pećine bez pomoći.

Snimci koje je objavila tajlandska mornarica prikazuju kako spasioci, i strani i sa Tajlanda, nose šlemove i koriste konopce i gumene cevi kako bi prebacili dečake na sigurno.

U utorak su se pojavile informacije da su dečacima dati "lakši lekovi za smirenje" kako bi sprečili anksioznost tokom komplekse akcije spasavanja.

Operacija veka koja je trajala tri dana završila se uspešnim spasavanjem svih 12 članova tima i njihovog trenera.

Dečake nose kroz uske i potopljene delove pećine Foto: Tanjug/AP

Međutim, vlasti Tajlanda nisu otkrile kako su dečaci, od kojih mnogi nisu znali da plivaju, a nijedan nije znao da roni, mogli da prođu kroz uske i potopljene delove pećine, pa čak i uz podršku ronilaca.

U sredu je objavljen i prvi snimak spasenih dečaka iz bolnice, koje su roditelji mogli da vide samo kroz staklo zbog opasnosti od infekcija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrgud

    12. jul 2018 | 18:11

    Ubio me Bog ako ja razumem nečiju potrebu da se bavi glupostima- da li su deca spavala ili bila budna?! Valjda je najvažnije da su spašena i živa.

  • S. M.

    12. jul 2018 | 18:41

    Spasicima medalje. Hvala hrabrim ljudima. Gradjani Srbije moraju biti ponosni što je i jedan Srbin učestvovao u velioj i teškoj akciji spasavanja. Ceo svet je pratio akciju spasavanja.

  • Cica

    13. jul 2018 | 13:36

    Deca su spasena! A dali su spavali ili bili budni to nije za laicku javnost vazno. Lekari su odlucili kako bi bilo najbolje : kad. neznaju da plivaju, kamkoli da rone, a trebalo je premostiti 4km nezamislivo teskih uslova :PROLAZ jedini moguć je bio 40cmx1m veličine-jedva da se čovek može tuda provući, i to POD NEPROVIDNOM VODOM ili čak gustijom - muljem. Zato su decu morali da smire, uvedu u plitak san da bi mogli da ih kroz tako teske uslove uopste provuku, i USPELI SU! Svaka cast njima svima. Znanje+technika +ipak I sreća=cudo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA