Dok ceo svet misli da je NATO samit Trampova igračka, Putin uoči njihovog susreta pokazao da čvrsto drži sve konce u rukama

NATO je na samitu postao jači. Kao i Putin, koji tamo nije ni bio

  • 2

Dok ruski predsednik Vladimir Putin želi da podeli NATO, američki predsednik Donald Tramp to radi umesto njega.

NATO samit održan je 11. i 12. jula u Briselu, a glava "zvezda" na njemu bio je Donald Tramp. Čim je stigao u Brisel, američki predsednik počeo je da napada saveznike i okrivio ih da ne troše dovoljno na odbranu, nazvao ih "delikventima" i čak sugerisao da treba da udvostruče svoje obaveze.

Pored toga, više puta prekidao je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, pa ga je čak u jednom trenutku "naterao" i da ga pohvali. Tramp je napao i Nemačku i nazvao je "zarobljenikom Rusije", zbog toga što je pružila podršku oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru.

Beba u pelenama izludela Trampa: Džinovski balon ga prati u stopu, više ne može da ga ignoriše (FOTO) (VIDEO)

Tramp je to sve rekao na doručku koji je prethodio dvodnevnom samitu. Nakon toga bilo je još gore.

Tramp je na jedan sastanak kasnio pola sata Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik kasnio je čak 30 minuta na sastanak o ruskoj agresiji, preskočio najmanje dva zakazana razgovora sa svetskim liderima i iskoristio samit da zapreti kako će "Amerika ići sama" ukoliko saveznici ne počnu da izdvajaju više novca za odbranu. Na taj način Tramp je sugerisao da će SAD možda izaći iz NATO saveza.

Situacija je toliko postala ozbiljna da je Stoltenberg otkazao sve sastanke za drugi dan samita i zakazao hitnu sednicu kako bi saslušali Trampove brige, piše Voks.

Tramp je zatim proglasio samit uspešnim na konferenciji koja je usledila nakon sastanka, tvrdeći da je naterao saveznike da plate više. Sebe je na kraju nazvao "vrlo stabilnim genijem".

Sa druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se članice NATO-a nisu složile sa Trampovim zahtevima.

Ali, kako piše Voks, to je bilo prekasno i premalo.

- Šteta je već napravljena - izjavila je Rejčel Rizo, evropski stručnjak za bezbednost. Bliski američki saveznici su uvređeni, stabilnost saveza je uzdrmana, a posvećenost SAD odbrani Evrope je neizvesna.

Putin nije mogao sam bolje da uradi.

Oštro je opleo po Nemačkoj Foto: Tanjug/AP

PUTIN ŽELI DA PODRIJE I PODELI NATO

NATO, koji je organizacija Severnoatlantskg pakta, osnovali su 1949. SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska i nekoliko drugih evropskih zemalja. Cilj je bio da se stvori moćan vojni savez koji bi zadržao sovjetsku ekspanziju nakon Drugog svetskog rata.

Iako lideri NATO-a to neće javno priznati, alijansa i dalje postoji uglavnom kako bi se sprečila ruska agresija na evropskom kontinentu. Član 5 alijanse ističe kako je napad na jednog člana, napad na sve, što pomaže da se Moskva uzdrži od invazije na bilo koju od 29 članica, posebno onih u istočnoj Evropi.

To znači da, ukoliko bi Putin napao, recimo, Estoniju, Tramp je obavezan sporazumom da se uključi. Ono što je sigurno jeste da Putin ne želi da uđe u rat sa Amerikom.

Umesto sveobuhvatnog rata, ruski predsednik već neko vreme pokušava da podeli NATO savez. Tako se, na primer, mešao u izbore članova NATO-a u korist proruskih kandidata, održao obimne vojne vežbe na istočnom krilu alijanse.

Šta će se desiti u Helsinkiju? Foto: Tanjug/AP/Wikipedia

Kada predsednik Rusije podriva savet koji u suštini postoji da bi njegove ambicije držao pod kontrolom je potpuno očekivano. Ali kada to radi predsednik SAD je potpuno druga stvar.

Trampova administracija je uradila nekoliko stvari kako bi ojačala NATO, tako što je povećala broj američkih trupa u istočnoj Evropi i finansijsku pomoć za odbranu Evrope.

Ali Trampovo ponašanje na samitu u Briselu je loše po NATO, pogotovo što je nastavio da napada saveznike i da deli alijansu na način na koji je Putin želeo.

- Putin želi da nađe pukotinu u savezu, uvuče se unutra i nastavi da živi u pukotini kako bi je što više širio - izjavio je penzionisani vojni general Filip Bridlov, koji je bio vojni komandant NATO od 2013. do 2016.

On je rekao kako ne bi smeli da prave te pukotine za njega i da postoji bolji način da Tramp komunicira sa svojim saveznicima.

KAKO TRAMP MOŽE JOŠ VIŠE DA POGORŠA SITUACIJU

Tramp će se u ponedeljak, 16. jula sastati sa Putinom u Helsinkiju "oči u oči". Stručnjaci i NATO saveznici plaše se da bi Tramp na tom sastanku mogao da pristane na stvari koje su dobre za Rusiju, a loše po SAD i NATO.

Putin bi, na primer, mogao da iskoristi Trampov bes zbog toga koliko SAD troše za odbranu Evrope i njegovu želju za bližim odnosima sa Rusijom da ubedi američkog predsednika da suspenduje vojne vežbe NATO-a, tvrdeći da oni previše troše i antagonizuju Rusiju.

Hoće li Putin izaći sa sastanka kao pobednik? Foto: Tanjug/AP

To bi posebno uznemirili saveznike, koji gledaju na vežbe kao na snažan način zastrašivanja Rusije i njeno suzdržavanje od agresije.

- Putin tu ne treba puno da ga ubeđuje, može samo da saoseća sa Trampom kako je NATO beskoristan, da ugrožava ruske granice, što podstiče probleme - rekao je Džil Doerti, ekspert za Rusiju na univerzitetu Vašington.

On je dodao kako će se "Putin zavaliti i gledati kako Tramp razdvaja savez".

Tramp bi mogao i da prizna Krim, koji je Rusija aneksirala 2014, kao zvanični deo Rusije. U junu je Tramp navodno rekao liderima na samitu G7 u Kvebeku da bi Krim mogao da pripadne i Rusiji, jer većina ljudi govori ruskim jezikom.

To bi bila velika pobeda za Putina i masovna izdaja evropskih saveznika Amerike. Za sada nije poznato da li bi Tramp zaista pristao na navedene stvari, ali ta mogućnost postoji.

Novinari su na samitu NATO-a pitali Trampa da li će razmišljati u ukidanju vojnih vežbi ukoliko bi to Putin zatražio od njega.

- Možda ćemo pričati i o tome - odgovorio je Tramp.

Sama činjenica da Tramp nije isključio tu mogućnost nakon provedena dva dana sa saveznicima NATO-a označava Putina kao pobednika.

Video: Tramp: Ja sam stabilan genije

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goksi

    14. jul 2018 | 08:56

    Kakva crna agresija Rusije o cemu ovi pricaju,

  • Nikolas

    14. jul 2018 | 16:10

    TRAMPE SRBINE !!! ON JE STABILNI GENIJE KOJI ISKLJUCIVO MISLI NA INTERESE AMERIKE I PORESKIH OBVEZNIKA- ON TO DOBRO RADI A KO GA MRZI TO JE NJEGOV PROBLEM!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA