≫ 

Konferencija Putina i Trampa: "Naši odnosi nikada nisu bili gori nego danas, ali je pre četiri sata to promenjeno"

Upravo je ova konferencija deo samita koji se najviše očekuje

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se u Helsinkiju na svom prvom zvaničnom bilateralnom samitu, a trenutno je u toku konferencija za medije na kojoj će da se obrate javnosti.

Incident uživo! Haos na konferenciji za novinare Trampa i Putina, novinar bukvalno iznet iz prostorije (VIDEO)

Upravo je ova konferencija deo samita koji se najviše očekuje, kada će se saznati da li su dva lidera uspela da se dogovore o najvažnijim pitanjima.

Javnosti se prvi obratio Putin koji je odmah na početku istakao da je Hladni rat davno gotov i da se danas Rusija i SAD suočavaju sa nizom novih izazova. On je istakao da su na današnjem sastanku napravljeni prvi koraci ka ponovnom uspostavljanju poverenja izemđu ove dve nacije.

Konferencija Trampa i Putina, Foto: Tanjug/AP

Putin je ocenio jda su odnosi Rusije i SAD "u teškom stanju", ali se nada da se dve strane sada bolje razumeju. Putin je rekao da je jedan od najvećih izazova rat u Siriji, odnosno pronalaženje načina da se izbeglice vrate svojim kućama.

Jedna od tema bilo je i mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, kazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije mešala i da se nikada neće ni mešati. Prema rečima ruskog predsednika, novi problemi povezani su sa terorizmom i svetskom finansijskom situacijom.

- Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje - rekao je Putin, podsećajući da je Hladni rat odavno završen.

Kako se navodi, osim Putina i Trampa na konferenciji su prisutni svi članovi delegacija dve zemlje, kao i Trampova supruga Melanija.

Tramp je istakao da su imali direktan i otvoren razgovor koji je prošao jako dobro. Predsednik SAD pohvalio je odmah na početku ruskog kolegu za dobru organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu, kao i uspeh koji je ostvarila domaća reprezentacija.

Putin i Tramp pre sastanka, Foto: Tanjug/AP

- Neslaganja naše dve zemlje su dobro poznata. Čak i za vreme tenzije tokom Hladnog rata, kada je svet izgledao mnogo drugačije nego danas, Rusija i SAD uspevale su da održe snažan dijalog.  Naši odnosi nikada nisu bili gori nego danas. Međutim, to je od pre četiri sata promenjeno - kaže Tramp.

Ocenio je da je današnji dan bio veoma konstruktivan i da je sa Putinom dogovoreno da se razgovori nastave u budućnosti.

- Putin je dobar rival i to je kompliment - rekao je Tramp, ističući da daje prednost diplomatiji i angažmanu, a ne konfliktu i neprijateljstvu.

On je rekao da se moraju pronaći načini za saradnju kako bi se delili zajednički problemi. Govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da su se promenili i da su za aktuelni status bilateralnih odnosa odgovorne obe zemlje.

Naveo je i da je sa Putinom razgovarao o navodnom mešanju u američke izbore. Prema njegovim rečima, američka istraga o ruskom mešanju je "katastrofa" za SAD, prenosi Rojters.

- Lako sam pobedio Hilari Klinton - rekao je Tramp i dodao da nije bilo dosluha.

Putin poklonio Trampu loptu, Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA