Jedan tvit ga je koštao milijarde dolara: Ilon Mask spasioca sa Tajlanda nazvao pedofilom, pa se izvinio, ali kasno (FOTO)

On je rekao kako će snimiti video i prikazati kako podmornica ulazi "bez problema" u duboku pećinu, dodajući "žao mi je pedo, stvarno si to tražio"

  • 0

Preduzetnik i milijarder Ilon Mask izvinio se britanskom roniocu kojeg je nazvao pedofilom tokom spasavanja zarobljenih dečaka iz pećine na Tajlandu.

Mask je rekao kako je govorio u besu nakon što je Vern Ansvort ismejao njegovu mini podmornicu za spasavanje, rekavši da je "PR štos".

- Njegovi postupci protiv mene ne opravdavaju moje postupke protiv njega i zato se izvinjavam - rekao je Mask.

Ilon Mask priskače u pomoć dečacima zarobljenim u tajlandskoj pećini: Testira podmornicu koja bi mogla da im spase živote (FOTO) (VIDEO)

Dvanaest dečaka i njihov trener spaseni su pre desetak dana iz potopljene pećine na Tajlandu u kojoj su bili zarobljeni više od dve nedelje.

Poznavanje kompleksa pećine je britanskom roniocu Ansvortu donelo ključnu ulogu tokom spasavanja dečaka. On je prvi ušao u pećinu nakon što je prijavljen nestanak dečaka i pomogao da se dovedu vrhunski međunarodni stručnjaci koji su izveli akciju spasavanja.

Ilon Mask, šef kompanije "Tesla", posetio je komandni centra na Tajlandu tokom spasavanja, rekavši da je spasiocima ostavio mini podmornicu. Tu vest je podelio i na tviteru.

- Upravo sam se vratio iz pećine 3. Mini-podmornica je spremna ukoliko bude potrebe. Napravljena je od delova rakete i nazvana "Divlji vepar" po fudbalskom timu dečaka. Ostaviću je ovde u slučaju da treba da se upotrebi u budućnosti. Tajland je tako lep - napisao je milijarder.

On se na Tviteru izvinio roniocu i kompaniji koju vodi.

- Krivica je samo moja - istakao je Mask i istovremeno optužio Ansvorta da je govorio neistinu o njegovoj podmornici, koja nije bila korištena u spasavanju.

Britanski ronilac istakao je da Maskova podmornica nema nikakve šanse da proradi i savetovao mu je da je "zavuče tako gde boli", piše BBC.

Milijarder mu nije ostao dužan, ali u novom postu nije mu se obratio imenom, već ga je nazvao "britanskim iseljenikom koji živi na Tajlandu".

On je rekao kako će snimiti video i prikazati kako podmornica ulazi "bez problema" u duboku pećinu, dodajući "žao mi je pedo, stvarno si to tražio".

Post na tviteru, na kojem Ilona prati više od 20 miliona ljudi, kasnije je izbrisan.

Posledice onoga što je napisao osetio je i na finansijskom planu, jer su nakon skandala sa roniocem na Tajlandu pale i akcije kompanije Tesla.

Kako prenose strani mediji, kompanija Tesla je pretrpela gubitak od čak dve milijarde dolara zbog Maskovih uvreda.

Za njega se vezuju brojne kontroverze Foto: Tanjug/AP

ISPADI ILONA MASKA

Ovo nije prvi put da se za vlasnika Tesle vezuju kontroverzne situacije.

Tako je ranije ove godine finansijskim analitičarima u Tesli rekao da "njihova dosadna pitanja" uopšte nisu kul.

Jedan poslovni mejl koji je procureo pokazuje da je Mask savetovao osoblje kompanije Tesla da velike sastanke "učini što kraćim", da izađu sa sastanka ili prekinu telefonski poziv ukoliko shvate da on nema nikakvu svrhu.

NJEGOV ŽIVOT

Njegov otac Erol Mask, inženjer elektrotehnike, rekao je da je Ilon još kao klinac pokazivao drugačije sklonosti od ostale dece. Dok bi ostali ispijali piće na zabavama i pričali o normalnim stvarima, Ilon bi kopao po knjigama.

Majka Mej Mask bila je model i stručnjak za dijete, pojavljivala se na naslovnici magazina "Time-a" i na kutiji žitarica. Nakon razvoda roditelja, Ilon i njegov brat Kimbal odlučili su da ostanu da žive s ocem. Sa svega 12 godina napravio je kompjutersku igricu i prodao je nekom magazinu za 500 dolara.

Nakon srednje škole porodica se preselila u Kanadu, gde je Ilon dve godine studirao na Univerzitetu u Ontariju, ali je studije fizike i ekonomije završio u Pensilvaniji. Sa bratom Kimbalom 1995. pokrenuo je Zip2, softver s onlajn mapama na kojima su se kompanije plaćale da bi se oglašavale.

Oduvek je pokazivao da je drugačiji Foto: Wikipedia/Heisenberg Media

Firmu je prodao "Compaq-u" za 307 miliona dolara. Nakon toga je pokrenuo X.com iz kojeg će, spajanjem s Piterom Tilom i njegovim projektom "Confinity", nastati "PayPal", servis za online plaćanje. Svađao se s partnerima koji su ga, dok je bio na godišnjem, smenili i za direktora postavili Tila. Od kasnije prodaje kompanije "eBay" je zaradio stotinak miliona dolara.

Kada je prodao "PayPal" novac je 2002. uložio u "SpaceX", čiji je cilj da kolonizuje Mars. Mask se zainteresovao i za malu kompaniju za proizvodnju električnih automobila, koju je osnovao Martin Eberhard. Mask im se pridružio 2004. godine, a ubrzo je postao predsednik uprave i učestvovao je u razvoju njihovog prvog automobila, Tesla Roadster.

U trećem kvartalu 2017. kompanija je zabeležila gubitak od 619 miliona dolara, a zbog poteškoća u proizvodnji kasnili su s planiranom isporukom. Bojazan analitičara i investitora izaziva činjenica da Tesla ubrzano troši novac i da joj se ne nazire profitabilnost.

Video: Ilon Mask testira podmornicu za spasavanje dece iz tajlandske pećine

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA