Izrael usvojio zakon o jevrejskoj državi: Arapski jezik više nema ravnopravan status

Američke jevrejske organizacije su, takođe, izrazile nezadovoljstvo i razočaranje zbog usvajanja ovog zakona, upozorivši da je on doveo u opasnost posvećenost osnivača Izraela izgradnji zemlje koja je i jevrejska i demokratska

  • 4

Izraelski parlament usvojio je danas sporni zakon kojim se zemlja definiše kao nacionalna država jevrejskog naroda, ali kritičari upozoravaju da su manjine skrajnute.

Vlada navodi da će predlog zakona, koji je usvojen rano jutros, samo potvrditi postojeći karakter Izraela, a premijer Benjamin Netanijahu nazvao je usvajanje zakona "istorijskim trenutkom u istoriji cionizma i istoriji države Izrael", prenosi AP.

>>> Da li ovaj biznismen iz Palestine može da nasledi aktuelnog predsednika i stane na kraj sukobima u pojasu Gaze? (FOTO)

- Izrael je nacionalna država jevrejskog naroda, koji poštuje individualna prava svih svojih građana. Ponavljam, ovo je naša država. Jevrejska država - istakao je Netanijahu.

Benjamin Netanijahu poručio je da je Izrael nacionalna država jevrejskog naroda - Foto: Tanjug/AP

On je napomenuo da u poslednje vreme postoje ljudi koji pokušavaju da to destabilizuju i da time destabilizuju temelje postojanja i prava jevrejskog naroda.

- Zato smo danas usvojili ovaj zakon. Ovo je naša zemlja. Ovo je naš jezik. Ovo su naša himna i naša zastava. Živela država Izrael - poručio je premijer.

Međutim, protivnici ovog zakona kažu da se njime marginalizuje arapska manjina u Izraelu.

Jedna zakonska klauzula je status arapskog jezika spustila sa zvaničnog na "specijalni", navodi američka agencija, uz napomenu da Arapi čine oko 20 odsto stanovništva Izraela.

"Ovo je naša zemlja. Ovo je naš jezik. Ovo su naša himna i naša zastava. Živela država Izrael", poručio je premijer - Foto: Pixabay

Zakon je usvojen sa 62 glasa za i 55 protiv, dok su dva člana izraelskog parlameta, Kneseta, bila uzdržana.

Zakon je definisan kao "osnovni", što mu daje skoro ustavni status, ali će se ipak suočiti sa izazovom na Vrhovnom sudu.

Političari su protekle noći, tokom višesatne žučne rasprave, izneli protivljenje predlogu zakona, a šef Arapske združene liste Ajman Odeh mahao je crnom zastavom tokom govora u parlamentu, upozorivši na posledice ovog zakona.

- Ovaj zakon je zlo, crna zastava se vijori nad njim - rekao je on, dodavši da će "danas morati da kaže svojoj deci, kao i svoj deci palestinsko-arapskih gradova u zemlji, da je država proglasila da ih ne želi tu.

Protivnici ovog zakona kažu da se njime marginalizuje arapska manjina u Izraelu - Foto: Milena Đorđević

Političari su protekle noći, tokom višesatne žučne rasprave, izneli protivljenje predlogu zakona, a šef Arapske združene liste Ajman Odeh mahao je crnom zastavom tokom govora u parlamentu, upozorivši na posledice ovog zakona.

- Ovaj zakon je zlo, crna zastava se vijori nad njim - rekao je on, dodavši da će "danas morati da kaže svojoj deci, kao i svoj deci palestinsko-arapskih gradova u zemlji, da je država proglasila da ih ne želi tu.

Kako je Odeh saopštio, "usvojen je zakon o jevrejskoj nadmoći i time nam je poručeno da ćemo uvek biti građani drugog reda".

Beni Begin, sin bivšef izraelskog premijera Menahema Begina, osnivača Netanijahuove partije Likud, uzdržao se od glasanja, upozorivši na rastuće partijsko nepoštovanje ljudskih prava.

Američke jevrejske organizacije su izrazile nezadovoljstvo i razočaranje zbog usvajanja ovog zakona, upozorivši da je on doveo u opasnost posvećenost osnivača Izraela izgradnji zemlje koja je i jevrejska i demokratska - Foto: AP/Tanjug

- Ovakvu odluku nisam očekivao od rukovodstva Likuda - rekao je on.

Američke jevrejske organizacije su, takođe, izrazile nezadovoljstvo i razočaranje zbog usvajanja ovog zakona, upozorivši da je on doveo u opasnost posvećenost osnivača Izraela izgradnji zemlje koja je i jevrejska i demokratska.

Poslanici su u nedelju izbacili najsporniju odredbu zakona kojom bi se dozvolilo uspostavljanje "odvojenih zajednica" i koju su kritičari nazvali rasističkom.

Mnogi Izraelci, uključujući predsednika Ruvena Rivlina i javnog tužioca, usprotivili su se ranijem nacrtu zakona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    20. jul 2018 | 01:35

    Tako treba nego sta,,, da se postuju pravila jedne zemlje...Tako treba i u Srbiji ... isti princip....Jevrejski narod je iskusio svo zlo na sebi ..isto kao srpski !!! Bravo braco tako treba!!! 🇷🇸🇮🇱od vas se moze puno toga nauciti!!!! ❤️Ziveo Izrael!!!!

  • Yakov

    20. jul 2018 | 08:56

    Slava Izraelu

  • ChL

    20. jul 2018 | 06:30

    To i Srbija treba da uradi. Nacionalista je patriota i nije nacista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA