≫ 

Dok svet i dalje bruji o njegovom nedavnom susretu sa Trampom, Amerika je udarila šamar Putinu

Zvaničnik Pentagona je istakao i da će se novcem finansirati i oprema i podrška za trening programe i operativne potrebe. Tu spadaju radari za protiv artiljerije i minobacača, visoko pokretljiva i višenamenska vozila, uređaji za noćni vid, detekciju elektronskog ratovanja, sigurne komunikacije i medicinska oprema

  • 9

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će za Ukrajinu izdvojiti 200 miliona dolara radi jačanja odbrambenih sposobnosti te zemlje.

Ova odluka stigla je samo nekoliko dana nakon održavanja sastanka predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, koji su najavili rad na poboljšanju odnosa. Na samitu u Helsinkiju, dva predsednika su u ponedeljak razgovarala o nizu pitanja, uključujuću ukrajinsku krizu.

Tajni snimci razotkrivaju Trampa: Predsednik i Koen razgovarali o zataškavanju afere sa bivšom Plejboj zečicom

Ta sredstva biće namenjena za obuku, komunikacije, medicinske i druge nesmrtonosne operativne potrebe, saopštio je Pentagon, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Informaciju je u petak potvrdila i ukrajinska ambasada u Vašingtonu, a to je potvrdio za CNN i portparol Pentagona, major Šeril Klinkel. Kako je rekao, novac je namenjen jačanju ukrajinske komande i kontrole, sistema nadzora, bezbednosne komunikacije, vojnu mobilnost, uređaje za noćni vid i sredsva za vojne medicinske tretmane.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će za Ukrajinu izdvojiti 200 miliona dolara radi jačanja odbrambenih sposobnosti te zemlje; Foto: Tanjug/AP

Zvaničnik Pentagona je istakao i da će se novcem finansirati i oprema i podrška za trening programe i operativne potrebe. Tu spadaju radari protiv artiljerije i minobacača, visoko pokretljiva i višenamenska vozila, uređaji za noćni vid, detekciju elektronskog ratovanja, sigurne komunikacije i medicinska oprema.

Nova pošiljka od 200 miliona dolara uključena je u američki budžet, ali je dato zeleno svetlo za njenu isporuku tek nakon što je Ukrajina sprovela niz odbrambenih reformi, kojima je približila standarde modernim standardima, prenosi "Kima".

Ukrajinska vojska; Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

- Ovo je dobra vest i šalje jasnu poruku da Amerika stoji uz ukrajinski narod u njihovom naporu da osiguraju demokratiju, prosperitet i nezavisnost pred ruskom agresijom - rekao je republikanski senator Rob Portman iz Ohaja.

SAD napominju da su od 2014. godine za podršku ukrajinskoj odbrani Kijevu uputile više od milijardu dolara za potrebe vojske.

VIDEO: Telohranitelji Trampa i Putina pokazali koliko brinu o šefovima

(Telegraf.rs/Tanjug/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    21. jul 2018 | 15:08

    Ух, добро да запад помаже Украјину у наоружању. Замислите да су помогли њихову економију па да Украјинци почну да живе квалитетније. Да имају веће плате можда би се и дрогирали.

  • Cika Velja

    21. jul 2018 | 14:56

    Napravili Putinu besplatan poligon za testiranje novog oruzja!!!

  • keksic

    21. jul 2018 | 14:44

    Kaze Tramp postacu najgori neprijatelj Putinu ako prekrsi dogovor iz Helsinkija.On je kao "prijatelj" dosao na taj samit, malo morgen.Nije mu Putin Milo Djukanovic!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA