Evropa gori, mostovi se tope od visokih temperatura: Najgore u Britaniji, Nemačkoj, Holandiji i Francuskoj, ruše se svi toplotni rekordi (FOTO)

Samo u Holandiji srušeno je 15 rekorda

  • 3

Opasan toplotni talas zahvatio je zapad i sever Europe, a njegov vrhunac dostignut je danas. Međutim, ono što zabrinjava je da neće posustati ni tokom vikenda. Središte talasa je na zapadu Francuske i istoku Nemačke, a padaju rekordi i u Velikoj Britaniji.

Proglašeno vanredno stanje na jugu Kalifornije: Požari gutaju sve pred sobom, hiljade ljudi hitno evakuisano (VIDEO)

Temperatura je u Britaniji počela uticati i na železničku infrastrukturu, zbog čega se vozovi kreću sporije. Probleme u železničkom saobraćaju ne stvaraju samo visoke temperature nego i oluje i grmljavina na severu zemlje. Sve to uticalo je na signalizaciju, što je takođe dovelo do problema.

Osim toga, toplotni udar se poklopio i sa jednim od najprometnijih dana u zemlji kada se radi o letovima. Temperatura se kreće oko 37 stepeni, što je za stepen više od rekorda zabeleženog 2015. godine.

U HOLANDIJI SRUŠENO 15 REKORDA

Holandija treći dan zaredom meri temperature više od 30 °C, a temperaturni rekordi oboreni su na 15 različitih meteoroloških stanica od 33 koje su postavljene širom zemlje.

Njihov nacionalni meteorološki institut izdao je narandžasto upozorenje zbog vrućine još u sredu, a to upozorenje i dalje je na snazi. Očekuje se još rušenja rekorda u nadolazećim danima, a visoke temperature se prognoziraju do sledećeg petka. To znači da će Holandija pod toplotnim udarom biti 20 dana.

Foto: Tanjug/AP

I u ovoj zemlji su se pojavili brojni problemi koji su povezani sa visokim temperaturama. U Apeldornu je lokalni zoološki vrt morao da zatvori kavez s makaki majmunima jer su temperature zbog kamenja prerasle 50 °C.

Osim toga, u Frislandu je zatvoren jedan od mostova jer se metal u njemu usled prevelikih vrućina toliko zagrejao i spojio da se više ne može otvoriti za prolaz brodova. Isto se dogodilo s mostovima u Amsterdamu, pa je zatvoreno čak 12, a toliko su se ugrejali da su se "spojili" na delu koji bi trebalo da se otvori kako bi ispod njega prošli brodovi.

Gradski službenici pokušavaju ohladiti mostove nakon čega će napraviti novu procenu stanja i videti mogu li se mostovi opet otvoriti. Došlo je i do topljenja asfalta, na hiljade riba je uginulo, a počele su se razvijati i opasne alge zbog kojih je izdato upozorenje.

Foto: Tanjug/AP

U FRANCUSKOJ NAJVIŠE TEMPERATURE OD 1976. GODINE

Temperature u Francuskoj su preko noći pale na 24,6 °C, a meteorolozi javljaju da u Parizu toliko visoke temperature nisu zabeležene od 1976. godine.

VELIKI ŠUMSKI POŽAR U NEMAČKOJ

U Nemačkoj se oko 250 vatrogasaca bori s velikim šumskim požarom, oko 20 kilometara od Berlina, zbog kojeg su delimično zatvoreni autoputevi. Iako vatrogasci javljaju da je požar uglavnom pod kontrolom, situacija je i dalje opasna.

Foto: A. Nalbantjan

Najopasniji je deo municija koja se nalazi u šumi, a potiče iz Drugog svetskog rata. Zbog toga je napravljen sigurnosni krug od jednog kilometra kako bi se smanjila opasnost. Najveća je opasnost da će se usled topline municija aktivirati.

Širenju požara doprinosi vetar koji duva, pa je vatra zahvatila oko 90 hektara šume.

ZAPALILI SE AUTOMOBILI

Nemačka policija izvestila je o dva slučaja u kojima su se automobili zapalili na putu zbog pregrevanja. U jednom slučaju radi se o sportskom automobilu koji je u potpunosti izgoreo na putu.

Foto: Profimedia

Osim toga, policija javlja o povećanom broju pokvarenih automobila na putevima, što takođe povezuju s visokim temperaturama.

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    27. jul 2018 | 23:16

    Srbija avgust 2017,45c u hladu🌞🌞🌞Srbija bez vanrednog stanja,evropi jedno leto dosla"vrelina"i odmah uzbuna.

  • Ironija

    27. jul 2018 | 22:11

    Evropa gori,mi se udavismo kisom...

  • 2303

    27. jul 2018 | 22:01

    Trenutno sam u belgiji 25 stepeni a 22:06 i tako svako vece bude i gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA